21.5 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFocar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie din Sibiu. 18 tone...

Focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie din Sibiu. 18 tone de pește vor fi distruse

Autorităţile au confirmat, vineri, un focar de septicemie virală la păstrăvii din păstrăvăria Laiţa, din localitatea Cârţişoara, informează Prefectura Sibiu.

18 tone de pește vor fi distruse, după ce a fost descoperit un focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie din județul Sibiu. Totodată, a fost instituită și o zonă de protecție de 10 kilometri în jurul păstrăvăriei. 

A fost aprobat un plan de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (SHV) la păstrăvi, care prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curăţarea şi dezinfecţia tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecţie, ambarcaţiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate de operatorul economic şi vizitatori.

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor fi golite şi lăsate pe uscat. Se instituie în jurul focarului o zonă de protecţie de 5 km, pe raza localităţii Cârţişoara.

Prefectura a mai anunţat că, toate exploataţiile piscicole, aparţinând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive şi/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii şi testelor de laborator.

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închiderea focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări  în direcţia SHV. Acesta este primul caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Legea pescuitului şi a protecţiei resursei acvatice vii a fost promulgată

A fost promulgată legea privind activitatea de pescuit, care reglementează...
‹ adv ›

Tulcea: Condiţii noi pentru pescarii comerciali din Deltă

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din Tulcea a început săptămâna aceasta emiterea noilor permise de pescuit comercial pentru locuitorii...

Tulcea: A început prohibiţia generală a pescuitului în România

Începând de astăzi, 9 aprilie 2024 se instituie prohibiția pentru pescuitul în scop comercial, recreativ sau sportiv și familial...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole