Comunitatea Slow Food Buzău Land, care reuneşte în prezent peste 32 de membri, respectiv fermieri, producători de alimente, pensiuni agroturistice, restaurante şi iubitori de hrană sănătoasă şi sustenabilă, participă în aceste zile la expoziţia Terra Madre 2024 de la Torino (Italia), un eveniment dedicat culturilor şi mâncărurilor din întreaga lume.
Cu toate acestea, pentru promovarea produselor şi serviciilor Slow Food, companiile şi întreprinderile individuale trebuie să îndeplinească criterii minime în conformitate cu principiile Slow Food, a subliniat Diaconeasa.
Consilierul MADR a precizat că deja au fost implementate cu succes multe iniţiative ale Comunităţii Slow Food Buzău Land, cum ar fi Lădiţa „Buzăul Artizanal” sau Piaţa Artizanilor. De exemplu, Lădiţa „Buzăul Artizanal” este un proiect care promovează micii producători artizanali şi conţine cele mai bune astfel de produse din Ţinutul Buzăului.
Aceasta este oferită în trei variante: Lădiţa „Evantaiul Buzoian”, ce cuprinde o selecţie de licori, dulceţuri, miere sau fructe în miere, Lădiţa „Licoare Buzoiană” conţine băuturi artizanale şi Bio, atent concepute şi selecţionate, iar Lădiţa „Gourmet Carpatin” cuprinde aurul negru buzoian şi produse artizanale atent selecţionate. Toate acestea vin la pachet cu un produs artizanal hand-made.
De asemenea, prin iniţiativa Piaţa Artizanilor se oferă promovare pentru fermele şi producătorilor de alimente artizanale, prezentarea ofertei turistice pentru Geoparcul Global UNESCO, degustare de produse alimentare artizanale, bar de vinuri şi băuturi artizanale, program şi ateliere pentru copii, dar şi muzică bună.
Aici pot fi descoperite produsele autentice precum şi povestea din spatele lor.
De altfel, în această toamnă, în perioada 14 septembrie – 30 noiembrie, Slow Food Buzău organizează în fiecare weekend tururi culinare prin cele mai frumoase regiuni ale Buzăului precum Geoparcul UNESCO Ţinutul Buzăului, Valea Nişcovului, Dealul Istriţa – Dealu Mare, evenimente speciale şi degustări cu o varietate largă de produse artizanale, inovaţii de gust, pe baza deliciilor tradiţionale din Buzău.
Comunitatea Slow Food Buzău Land este acreditată oficial şi face parte din reţeaua internaţională Slow Food, o organizaţie internaţională eco-gastronomică non-profit, cu peste 100.000 de membri în întreaga lume.
Potrivit consilierului MADR, până în prezent, în România mai sunt constituite comunităţile Slow Food Turda, Târgu Mureş, Cluj, Sibiu, Bucureşti şi Viscri.
Terra Madre 2024 se desfăşoară anul acesta în perioada 26 – 30 septembrie a.c., la Torino, Italia, fiind prezenţi peste 600 de expozanţi din 150 de ţări.
Participanţii au ocazia să ia parte în fiecare an la ateliere, conferinţe şi degustări, încurajând astfel un dialog despre viitorul sistemelor şi sectoarelor alimentare.
Acesta este un eveniment internaţional organizat de mişcarea Slow Food, care reuneşte agricultori, meşteşugari, şi iubitori de mâncare din întreaga lume pentru a celebra diversitatea alimentară şi sustenabilitatea.
În 2024, Terra Madre va continua să promoveze principii precum respectul faţă de mediul înconjurător, conservarea tradiţiilor culinare şi sprijinirea agriculturii locale.
Ediţia din 2024 subliniază importanţa alegerilor alimentare conştiente şi impactul lor asupra sănătăţii şi comunităţilor.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.