14.5 C
București
joi, 10 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGrădinărit: cum pregătim parcelele pentru iarnă

Grădinărit: cum pregătim parcelele pentru iarnă

O îngrijire de toamnă bine realizată a grădinii aduce multiple beneficii – reduce buruienile și boli, minimizează riscul dăunătorilor, previne infestarea cu rozătoare și ușurează munca din primăvara următoare.

Pentru o parcelă pe care să cultivați cu succes în sezonul următor alte legume sau pentru a evita riscurile la creșterea fructelor, este recomandat să:

Recoltați și strângeți resturile

Înainte de a distruge plantele, recoltați fructele și recoltele rămase. Puneți la păstrare doar fructele sănătoase și compostați fructele imature sau cu semne de putregai.

‹ adv ›

Tomatele și tuberculii de cartofi cu simptome de boală trebuie aruncate la gunoi sau compostate. Strângeți toate fructele mumificate din pomi.

Alegeți o zi însorită

Înăturați resturile de plante din grădină grădina în zile uscate și însorite, dimineața târziu sau după-amiaza. Deși nu este întotdeauna posibil, acest lucru contribuie la o grădină mai sănătoasă.

Smulgerea plantelor în zile ploioase sau dimineața devreme poate răspândi sporii bolilor în grădină. Deplasarea pe sol umed poate afecta structura solului și-l tasa.

Îndepărtați suporturile

Scoateți țărușii și spalierul. Curățați murdăria și resturile de pe aceste materiale și, dacă este necesar, clătiți-le cu apă.

Îndepărtați materialele de mulci anorganice, cum ar fi folia de plastic negru, din parcele. Acestea nu se descompun și pot adăposti dăunători.

Înlăturați plantele în întregime

Înlăturați toate rădăcinile principale și eliminați frunzele căzute. Folosiți o foarfecă de grădinărit pentru a tăia și îndepărta tulpinile plantelor mari.

Majoritatea patogenilor fungici iernează în resturile de plante, așa că este recomandat să punem resturile vegetale puternic infestate cu boli în gropile de gunoi sau să fie arse. Restul plantelor din grădină pot fi compostate.

Separați resturile pentru compostare rece și caldă

compostare

Nu adăugați semințe de buruieni anuale și rizomi de buruieni perene în grămada de compost rece.

Orice alte resturi de plante pot fi adăugate în grămada de compost fierbinte, unde temperatura ajunge la 48-76°C pentru a distruge buruienile, ouăle de insecte și agenții patogeni.

Citiți mai multe despre Cum se face compostul: utilizăm resturi vegetale din grădină pentru a obține îngrășământ organic.

Greblați parcelele

Îndepărtați orice resturi vegetale și pietre și nivelați solul din grădină. Împrăștiați uniform frunzele căzute fără simptome de boli și săpați solul la o adâncime superficială.

Nu adăugați var sau cenușă de lemn în grădină fără a cunoaște ce lipsește solului.

Fiți atent cu uneltele de grădinărit

Uneltele de grădină curățate și depozitate corect pot preveni răspândirea bolilor, semințelor de buruieni, ouălor de insecte și pot prelungi durata de viață a echipamentului.

Curățați și spălați uneltele și folosiți o cârpă curată pentru a șterge umezeala și murdăria rămasă. Folosiți alcool sau alt dezinfectant pentru uneltele cum ar fi foarfecele.

Totodată, utilă ar putea fi dezinfecția solului. Citiți mai multe despre Solarizarea solului – dezinfecție naturală după recoltarea legumelor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Barbu: Ouăle şi carnea de pasăre vor putea fi importate din Ucraina doar pe bază de licenţă de import

Ouăle şi carnea de pasăre au fost incluse pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe...

Compensații de 1.000 lei/ha pentru fermierii afectați de secetă – aprobate de Guvern

Guvernul a adoptat, miercuri, două măsuri pentru susţinerea producătorilor agricoli afectaţi de secetă: compensaţii financiare şi suspendarea de drept...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole