17 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCasa Verde Fotovoltaice: Modalitatea de înscriere a fost modificată

Casa Verde Fotovoltaice: Modalitatea de înscriere a fost modificată

Înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice vor demara cel mai probabil la finalul acestei luni, după cum a afirmat recent preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu Neculaescu, notează adevărul.ro.

Un proiect de ordin al ministrului Mediului prevede modificarea și completarea Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă.

În principal, se va elimina obligația depunerii dosarelor pentru Programul „Casa Verde” exclusiv în format fizic, urmând ca dosarul să poată fi depus și online.

‹ adv ›

Proiectul de ordin propune abrogarea prevederilor art. 14 alin. (1) din Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, beneficiari persoane fizice:

„Dosarul de finanţare se va depune personal, legat, paginat şi opisat, într-un singur exemplar, în plic, la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului pe raza căreia domiciliază solicitantul şi se va înregistra într-un registru special pentru acest program, doar în cazul în care dosarul de finanţare cuprinde toate documentele potrivit fişei conformităţii administrative. Nu se pot depune modificări şi completări ulterioare înregistrării la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului.”

Pentru acoperirea vidului legislativ determinat de această abrogare, se propune completarea art. 14 din Ghidul de finanțare cu un nou alineat, alineatul (6), cu următorul conținut:

„Instrucțiunile privind modalitatea de depunere a dosarelor de finanțare se aprobă prin Dispoziție a președintelui Administrației Fondului pentru Mediu care se publică pe pagina de internet a instituției www.afm.ro.”.

Modificarea survine ca urmare a unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) care a declarat ilegală prevederea ce obliga depunerea personală a dosarelor de finanțare, constatând că s-a prevăzut „în mod restrictiv modalitatea de depunere a dosarelor de finanțare prin prezența efectivă la sediul instituției, cu consecința restituirii dosarului transmis prin poștă”.

Se vor finanța și acumulatori. Plafonul crește la 30.000 lei

Administrația Fondului pentru Mediu va lansa prima sesiune pentru programul Casa Verde Fotovoltaice la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie, după cum a anunțat președintele instituției.

„Noi estimăm că undeva august-septembrie anul acesta se vor finaliza mare parte din cele 60.000 de sisteme care au fost alocate în sesiunea din 2023. Iar pentru 2024 estimez că dăm drumul la sfârșitul lunii august-începutul lui septembrie.

Avem buget, bani alocați deci nu ar trebuie să își facă griji oamenii din acest punct de vedere, nu avem probleme pe acest program absolut deloc.

Banii, cei 2 miliarde de lei pe care îi avem alocați pentru sesiunea aferentă anului 2024, îi avem în buget, îi avem la dispoziție. Sperăm ca pe viitor să nu fie, din 2025 încolo, dar pentru 2024 nu sunt probleme.

E cel mai mare buget pe care l-am alocat vreodată pentru acest program și cred că pentru orice program care a fost derulat de AFM.

Nu cred că a avut vreunul un buget atât de mare. Înseamnă 66.000 de case pentru că anul acesta, spre deosebire de anul trecut, vom finanța și acumulatori”, a spus Laurențiu Neculaescu.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Casa Verde Fotovoltaice şi Rabla pentru tractoare: Ministrul Mediului prezintă ghidurile de finanţare

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, şi preşedintele...
‹ adv ›

Casa Verde Fotovoltaice: Programul ar putea demara până la finalul lunii august

Sesiunea din acest an a Programului Casa Verde Fotovoltaice va demara până la finele lunii august, a anunţat, marţi,...

Casa Verde Fotovoltaice – AFM a aprobat finanţări de aproape 96 de mln de lei

În cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost publicate noi liste care conţin 4.784 cereri eligibile depuse de persoanele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole