21.7 C
București
marți, 11 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDebitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 6.800 mc/s în...

Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 6.800 mc/s în următoarea zile, peste media lunii iunie

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va atinge valoarea de 6.800 mc/s în următoarele zile, situându-se peste media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în creştere.

În ultimele 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în creştere, având valoarea de 6.300 mc/s, iar în aval de Porţile de Fier a fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi la Galaţi, în creştere pe sectorul Bechet – Vadu Oii şi staţionar la Brăila şi pe sectorul Isaccea – Tulcea.

Pentru luna iunie, hidrologii au estimat un debit maxim al Dunării de 6.000 mc/s şi unul minim de 4.400 mc/s.

Prognoza pe râurile interioare pentru perioada 10 – 15 iunie arată că debitele medii zilnice vor fi în general în uşoară creştere, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, exceptând râurile din jumătatea de sud a ţării, unde vor fi în relativ staţionare.

„Pe toată durata intervalului de prognoză sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, izolat mai însemnate cantitativ şi propagări”, avertizează hidrologii.

În prognoza trimestrială emisă de ANM, în luna iunie 2024, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi pe cursurile superioare ale Jiului, Bistriţei şi Prutului.

Pe celelalte râuri regimul hidrologic va avea valori cuprinse între 30-50% din normalele lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, Bârlad, în bazinul mijlociu şi inferior al Bistriţei, pe cursul Siretului şi pe afluenţii Prutului.

În luna iunie, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestei luni şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

UE achiziţionează 40 milioane vaccinuri contra gripei aviare pentru 15 ţări

Uniunea Europeană va semna marţi un contract pentru a asigura peste 40 milioane de doze de vaccin preventiv contra...

Păduchii la păsări – recomandări la combatere

Dintre paraziții păsărilor, un loc special este ocupat de păduchi - aproape invizibili, dar pot provoca pierderi considerabile. Este...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole