8.5 C
București
vineri, 8 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Fermierii americani cultivă mai multă soia pentru a-şi limita pierderile în...

Reuters: Fermierii americani cultivă mai multă soia pentru a-şi limita pierderile în contextul scăderii preţurilor

Mark Tuttle a plantat mai multă soia şi mai puţin porumb la ferma sa din nordul statului Illinois în primăvara acestui an, în condiţiile în care preţurile pentru ambele culturi sunt la cel mai redus nivel din ultimii trei ani ani iar costurile de producţie mai mici la soia îi oferă şanse mai mari de a face profit, transmite Reuters.

În plus, Mark Tuttle a plantat soia şi pe unul dintre terenurile sale pentru al doilea an la rând, punând capăt rotaţiei tradiţionale a culturilor. Mark Tuttle şi mulţi alţi fermieri speră astfel să îşi reducă pierderile.

Majorarea suprafeţelor cultivate cu soia într-un moment de cerere modestă din partea importatorilor şi procesatorilor locali nu va face decât să ducă şi mai jos preţurile, erodând veniturile fermierilor americani care sunt aşteptate să înregistreze cel mai mare declin anual din istorie.

‹ adv ›

Însă pentru fermierii din Midwest celelalte opţiuni, majorarea suprafeţelor cultivate cu porumb şi lăsarea câmpurilor în pârloagă, ar putea să le aducă pierderi şi mai mari.

„Ai şanse mai mari de a face bani cu soia boabe decât cu porumb în momentul de faţă. Însă dacă vom avea o nouă recoltă mare, preţurile vor merge în jos şi asta nu va fi de bun augur pentru fermier”, spune Tuttle.

În luna martie, Departamentul american al Agriculturii a prognozat că fermierii vor planta soia pe o suprafaţă de 86,5 milioane de acri (35 milioane de hectare) în primăvara acestui an, a cincea mare suprafaţă cultivată vreodată cu soia.

Unii analişti se aşteaptă acum ca suprafaţa cultivată cu soia să crească cu încă un milion de acri (400.000 de hectare) şi chiar mai mult pe măsură ce ploile abundente vor reduce fereastra pentru plantarea de porumb.

Economiştii de la Universitatea din Illinois prognozează că fermierii din acest stat vor înregistra randamente negative atât la soia cât şi la porumb, însă pierderile vor fi mai mici la soia boabe.

Analizele arată că fermierii vor pierde, în medie, 140 de dolari la fiecare acru cultivat cu porumb şi 30 de dolari pentru fiecare acru cultivat cu soia, plecând de la ipoteza că în toamnă preţurile la livrare vor fi de 4,50 dolari per bushel la porumb şi de 11,50 dolari per bushel la soia.

Costurile cu îngrăşămintele sunt mai mici comparativ cu maximele atinse anul trecut, însă au scăzut şi preţurile la produsele agricole, în timp ce costurile cu terenurile agricole rămân ridicate şi dobânzile cu împrumuturile operaţionale şi cele pentru echipamente au crescut, ceea ce îi va forţa pe fermieri să îşi reducă cheltuielile, susţin economiştii.

Atunci când vine vorba de reducerea costurilor, deseori fermierii preferă să planteze soia decât porumb pentru că este vorba de o cultură care are nevoie de mai puţine îngrăşăminte şi costurile cu seminţele sunt mai mici.

Mai mult, ploile torenţiale din ultima perioadă ar putea să ducă la o reducere şi mai mare a suprafeţelor cultivate cu porumb şi să majoreze şi mai mult suprafeţele însămânţate cu soia, care spre deosebire de porumb poate fi plantată chiar şi în luna iunie, fără riscuri semnificative la adresa randamentelor.

Însă majorarea suprafeţelor cultivate cu soia ar urma să majoreze stocurile americane de soia în următorul sezon cu mai mult de 30%, până la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani şi la al şaselea cel mai ridicat nivel din istorie, potrivit USDA.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

FAO: Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023...

DSVSA: Certificarea exporturilor de animale şi alimente, blocată de o grevă

Serviciile publice din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, între care certificarea exporturilor de animale...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole