28.3 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGuvernul: ANSVSA va intensifica controalele în 12 judeţe exportatoare de animale vii...

Guvernul: ANSVSA va intensifica controalele în 12 judeţe exportatoare de animale vii către Turcia

Programul de măsuri aprobat joi de Guvern, prin memorandum, privind organizarea în regim de siguranţă şi securitate alimentară a exporturilor de animale vii şi produse de origine animală către Republica Turcia prevede intensificarea controalelor la unităţile exportatoare din 12 judeţe, dar şi în laboratoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, susţinută alături de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Alexandru Bociu.

Şeful ANSVSA a punctat că deschiderea pieţei de export de animale vii către Turcia reprezintă o nouă realizare în sprijinul fermierilor din România, decisă în cadrul vizitei oficiale pe care premierul Marcel Ciolacu a efectuat-o la începutul săptămânii la Ankara.

„Este o nouă realizare pentru fermierii din România. Reuşim să deschidem o nouă piaţă. Spun acest lucru pentru că în ultima perioadă avem două noi pieţe deschise de export pentru crescătorii de ovine, bovine şi caprine – Maroc, Algeria.

În urma vizitei din Turcia, reuşim să deschidem exportul de ovine, bovine şi caprine către Republica Turcia. În anul 2018, au fost suspendate exporturile către Turcia.

După auditul efectuat de către serviciile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Turcia în anul 2023 am avut un feedback foarte pozitiv, dar redeschiderea exportului a întârziat să apară. Este o piaţă foarte bună pentru fermierii din România”, a declarat Bociu.

Potrivit acestuia, din discuţiile purtate a rezultat că Turcia are nevoie de aproximativ 1.000.000 de capete de ovine din import.

„România are un efectiv de aproximativ 10 milioane de capete de ovine. Suntem pe primul loc în Europa atât din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Reuşim să devenim competitivi pentru că se deschid noi şi noi pieţe de export”, a afirmat el.

„Avem şi ceva măsuri care sunt implementate în perioada imediat următoare, pentru că pe teritoriul României evoluează scrapia, este o boală contagioasă, avem 12 judeţe indemne, de aceea tot ceea ce înseamnă export de animale către Turcia se va efectua doar din aceste judeţe”, a transmis Alexandru Bociu. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Instalarea tinerilor fermieri: MADR prezintă clarificări privind sprijinul pentru beneficiari

Având în vedere informațiile eronate transmise în spațiul public...
‹ adv ›

Noi restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu tonaj mai mare de 7,5 tone, din cauza caniculei

Noi restricţii de tonaj vor fi instituite sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10:00 -20:00, pe sectoarele de autostrăzi,...

Ghidul solicitantului pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole – în consultare publică

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole