Sectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din Uniunea Europeană şi din România, ca răspuns la cererea tot mai mare a consumatorilor, susţine Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi ambasador al agriculturii ecologice în România.
Potrivit MADR, Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală (RNDR) a organizat în perioada 8-10 mai 2024, la Cluj-Napoca, un atelier de lucru, cu tema „Bune practici în agricultura ecologică”.
Evenimentul a reunit numeroşi operatori înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică, atât fermieri, cât şi procesatori, distribuitori şi comercianţi de produse ecologice, alături de parteneri din cadrul grupurilor operaţionale finanţate prin intermediul PNDR.
În deschiderea evenimentului, reprezentanţii Unităţii de Sprijin a RNDR au prezentat informaţii cu privire la acţiunile derulate de reţeaua rurală în vederea promovării exemplelor de bune practici şi de creştere a gradului de interconectare a actorilor interesaţi de dezvoltare rurală şi agricultură, cât şi la activităţile planificate în cadrul noii perioade de programare.
În acest context, Viorel Morărescu, director al Direcţiei Politici în Sectorul vegetal (DPSV) din cadrul Ministerului Agriculturii, a prezentat programele elaborate de MADR în vederea susţinerii sectorului ecologic.
Totodată, a evidenţiat ritmul de dezvoltare a sectorului, oferind date care relevă creşterea constantă a numărului de operatori din agricultura ecologică.
Principalele teme de discuţie abordate în cadrul atelierului de lucru au vizat bunele practici privind inovarea în agricultura ecologică, perspectivele privind dezvoltarea sustenabilă a pomiculturii ecologice, precum şi practici ecologice în sectorul zootehnic în regiunea Nord-Vest.
Operatorii înregistraţi în agricultura ecologică au efectuat o vizită la Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă, unde au avut ocazia de a cunoaşte informaţii detaliate privind modul de organizare şi funcţionare al cooperativei şi paşii urmaţi în vederea creării lanţului alimentar scurt în producţia ecologică integrată.
Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă deţin o suprafaţă de 2.200 de hectare de teren cultivată în regim ecologic pentru cele 2.000 de capete de vaci de lapte.
Lanţul agroalimentar este integrat, începând de la sămânţă, producţia de cereale, procesarea simplă şi încheindu-se cu produsul finit care ajunge pe rafturile magazinelor.
Astfel, producătorul deţine control total asupra calităţii preparatelor sale care sunt certificate ecologic de către organismul de control aprobat de MADR.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.