20.3 C
București
vineri, 10 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din UE...

Sectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din UE şi din România

Sectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din Uniunea Europeană şi din România, ca răspuns la cererea tot mai mare a consumatorilor, susţine Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi ambasador al agriculturii ecologice în România.

„Agricultura ecologică reprezintă un sistem de producţie agricolă care pune accentul pe utilizarea practicilor durabile, respectând principii precum conservarea resurselor naturale, promovarea biodiversităţii şi eliminarea utilizării substanţelor chimice de sinteză.

Sectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din UE şi din România, constatându-se o expansiune semnificativă în ultimii zece ani, ca răspuns la cererea tot mai mare a consumatorilor.
Un aport important la dezvoltarea sectorului l-au avut programele elaborate şi implementate de MADR, atât cu finanţare de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene” , a declarat Viorel Morărescu, la un eveniment de profil.

Potrivit MADR, Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală (RNDR) a organizat în perioada 8-10 mai 2024, la Cluj-Napoca, un atelier de lucru, cu tema „Bune practici în agricultura ecologică”.

Evenimentul a reunit numeroşi operatori înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică, atât fermieri, cât şi procesatori, distribuitori şi comercianţi de produse ecologice, alături de parteneri din cadrul grupurilor operaţionale finanţate prin intermediul PNDR.

În deschiderea evenimentului, reprezentanţii Unităţii de Sprijin a RNDR au prezentat informaţii cu privire la acţiunile derulate de reţeaua rurală în vederea promovării exemplelor de bune practici şi de creştere a gradului de interconectare a actorilor interesaţi de dezvoltare rurală şi agricultură, cât şi la activităţile planificate în cadrul noii perioade de programare.

În acest context, Viorel Morărescu, director al Direcţiei Politici în Sectorul vegetal (DPSV) din cadrul Ministerului Agriculturii, a prezentat programele elaborate de MADR în vederea susţinerii sectorului ecologic.

Totodată, a evidenţiat ritmul de dezvoltare a sectorului, oferind date care relevă creşterea constantă a numărului de operatori din agricultura ecologică.

Principalele teme de discuţie abordate în cadrul atelierului de lucru au vizat bunele practici privind inovarea în agricultura ecologică, perspectivele privind dezvoltarea sustenabilă a pomiculturii ecologice, precum şi practici ecologice în sectorul zootehnic în regiunea Nord-Vest.

Operatorii înregistraţi în agricultura ecologică au efectuat o vizită la Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă, unde au avut ocazia de a cunoaşte informaţii detaliate privind modul de organizare şi funcţionare al cooperativei şi paşii urmaţi în vederea creării lanţului alimentar scurt în producţia ecologică integrată.

Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă deţin o suprafaţă de 2.200 de hectare de teren cultivată în regim ecologic pentru cele 2.000 de capete de vaci de lapte.

Lanţul agroalimentar este integrat, începând de la sămânţă, producţia de cereale, procesarea simplă şi încheindu-se cu produsul finit care ajunge pe rafturile magazinelor.

Astfel, producătorul deţine control total asupra calităţii preparatelor sale care sunt certificate ecologic de către organismul de control aprobat de MADR. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Agricultura ecologică în România: Evoluția sectorului

Suprafața cultivată în sistemul ecologic se apropie de pragul...
‹ adv ›

Îngrășăminte verzi pentru grădină – 6 culturi semănate primăvara pentru a „hrăni” solul

Îngrășămintele verzi au un rol important de a îmbogăți solul cu azot și contribui la formarea materiei organice, deoarece...

Ciupercile entomopatogene Beauveria bassiana – cum controlează dăunătorii

Ciupercile entomopatogene reprezintă o parte fundamentală a gestionării integrate a dăunătorilor. Aceste specii atacă insectele în orice stadiu de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole