11 C
București
luni, 20 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAtelier de lucru cu tema: Bune practici în agricultura ecologică

Atelier de lucru cu tema: Bune practici în agricultura ecologică

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

În perioada 8-10 mai 2024, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) din cadrul MADR a organizat la Cluj-Napoca un atelier de lucru, cu tema „Bune practici în agricultura ecologică”.

Evenimentul a reunit numeroși operatori înregistrați în sistemul de agricultură ecologică, atât fermieri, cât și procesatori, distribuitori și comercianți de produse ecologice, alături de parteneri din cadrul grupurilor operaționale finanțate prin intermediul PNDR.

În deschiderea evenimentului, reprezentanții Unității de Sprijin a RNDR au prezentat informații cu privire la acțiunile derulate de rețeaua rurală în vederea promovării exemplelor de bune practici și de creștere a gradului de interconectare a actorilor interesați de dezvoltare rurală și agricultură, cât și la activitățile planificate în cadrul noii perioade de programare.

‹ adv ›

În acest context, Viorel Morărescu, director al Direcției Politici în Sectorul vegetal (DPSV) din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și ambasadorul agriculturii ecologice în România a prezentat programele elaborate de MADR în vederea susținerii sectorului ecologic.

Totodată, a evidențiat ritmul de dezvoltare a sectorului, oferind date care relevă creșterea constantă a numărului de operatori din agricultura ecologică.

„Agricultura ecologică reprezintă un sistem de producție agricolă care pune accentul pe utilizarea practicilor durabile, respectând principii precum conservarea resurselor naturale, promovarea biodiversității și eliminarea utilizării substanțelor chimice de sinteză.

Sectorul producției ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din UE și din România, constatându-se o expasiune semnificativă în ultimii zece ani, ca răspuns la cererea tot mai mare a consumatorilor.

Un aport important la dezvoltarea sectorului l-au avut programele elaborate și implementate de MADR, atât cu finanțare de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene”, a declarat Viorel Morărescu.

Principalele teme de discuție abordate în cadrul atelierului de lucru au vizat bunele practici privind inovarea în agricultura ecologică, perspectivele privind dezvoltarea sustenabilă a pomiculturii ecologice, precum și practici ecologice în sectorul zootehnic în regiunea Nord-Vest.

În cea de-a doua zi a evenimentului, operatorii înregistrați în agricultura ecologică au efectuat o vizită la Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă, unde au avut ocazia de a cunoaște informații detaliate privind modul de organizare și funcționare al cooperativei și pașii urmați în vederea creării lanțului alimentar scurt în producția ecologică integrată.

Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă dețin o suprafață de 2.200 de hectare de teren cultivată în regim ecologic pentru cele 2.000 de capete de vaci de lapte.

Lanțul agroalimentar este integrat, începând de la sămânță, producția de cereale, procesarea simplă și încheindu-se cu produsul finit care ajunge pe rafturile magazinelor. Astfel, producătorul deține control total asupra calității preparatelor sale care sunt certificate ecologic de către organismul de control aprobat de MADR.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Asociaţia Lanţului Alimentar Scurt prezintă, la Berlin, produse româneşti autentice din cinci zone ale ţării

Asociaţia Lanţului Alimentar Scurt (ALAS.) reprezintă România la standul...
‹ adv ›

Barbu: Noile măsuri pentru pesta porcină nu impun sacrificarea tuturor porcilor

În cazul apariţiei unui focar de pestă porcină nu vor mai fi sacrificaţi toţi porcii, ci se va acţiona...

Barbu: Anul acesta vom produce 1,5 milioane de purcei în plus pe fermele pe care le-am început în 2023

România va avea anul acesta 1,5 milioane de porci în plus în fermele deschise în 2023, iar pe sectorul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole