36.6 C
București
marți, 9 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce se îngălbenesc, ofilesc plantele sau răsadul de vinete

De ce se îngălbenesc, ofilesc plantele sau răsadul de vinete

Vinetele sunt o cultură sensibilă și iubitoare de căldură, iar obținerea recoltelor bune este posibilă respectând cerințele acesteia. În timpul creșterii răsadului sau plantelor de vinete, se poate întâmpla că aceste se ofilește, se îngălbenește, slăbește.

Pentru a preveni posibilele probleme, este necesar să se aibă grijă de starea solului, iluminarea, protecția și nutriția adecvate a răsadurilor și plantelor și de crearea unui regim de temperatură adecvat pentru răsaduri.

În continuare, discutăm despre cauzele principale ce pot provoca ofilirea, îngălbenirea sau stagnarea creșterii răsadului de vinete.

‹ adv ›

Un sol sărac

cultura de vinete

Vinetele au cerințe sporite față de fertilitatea solului, iar lipsa unei nutriții adecvate se va face simțită.

Răsadurile de vinete se dezvoltă bine în sol fertil, cu o bună permeabilitate, cu aciditate neutră. Substratul de turbă ușoară se usucă rapid, mai ales pe timp însorit, și nu este ușor de menținut umiditatea.

Pe de altă parte, într-un sol prea dens, rădăcinile nu primesc suficient oxigen, poate avea loc stagnarea apei, ceea ce duce la putrezirea rădăcinilor.

Prin urmare, pentru cultivarea răsadurilor de vinete este de dorit să se utilizeze amestecuri echilibrate care, pe lângă turbă, conțin și componente cum ar fi biohumus.

Atunci când vă pregătiți propriul amestec de sol, puteți amesteca turbă cu biohumus sau compost matur într-un raport de 1:1, îngrășământ complex (20-30 g la 10 litri de amestec de sol) și 15% vermiculită sau perlit.

Acești amelioratori de sol rețin bine apa și nutrienții dizolvați, apoi îi eliberează treptat plantelor.

Pentru a suprima dezvoltarea fitopatogenilor în sol, pulverizați recipientele de plantare cu o soluție de Trichoderma sau de bacil de fân.

Citiți mai multe despre Trichoderma – cum o utilizăm pentru a combate natural bolile și crește imunitatea plantelor.

Insuficiența de elemente nutritive

Uneori, puteți întâlni îngălbenirea frunzelor inferioare ale răsadurilor mature sănătoase. Acest lucru poate fi uneori rezultatul faptului că plantelor le lipsesc substanțele nutritive din sol.

Deficitul de azot N în cultura de vinete duce la frunze atrofiate și clorotice, deschise la culoare, ca rezultat al unei fotosinteze deficitare care duce la înflorire timpurie și la scurtarea ciclului de creștere.

Prezența N în exces favorizează dezvoltarea organelor de la suprafața solului, cu mult țesut verde închis (cu conținut ridicat de clorofilă) de consistență moale și cu o creștere redusă a rădăcinilor. Odată cu aceasta, crește riscul de cădere și reduce rezistența plantelor la condițiile climatice nefavorabile și la bolile foliare.

Simptomele legate de deficitul de potasiu K se caracterizează prin stoparea creșterii, precum și prin neregularități ale limbului frunzelor și îngălbenirea marginilor acestora, pete clorotice care au suferit necroze.

În cazul în care fertilizarea nu a ajutat, răsadurile trebuie transplantate în ghivece mai mari cu sol nutritiv sau plantate într-o parcelă, într-un loc permanent, dacă condițiile meteorologice permit acest lucru.

Respectând regulile de bază ale agrotehnicii acestei culturi capricioase, puteți crește plante sănătoase și, ulterior, obține o recoltă bună.

Vezi și Fertilizarea vinetelor – sfaturi, perioade recomandate.

Decalajele de temperatură

Răsadurile de vinete necesită căldură, în special în faza inițială de creștere a răsadurilor. Temperatura optimă pentru creșterea și dezvoltarea plantelor este de 22-25°C pe timp însorit și de 18-21°C pe timp noros.

Pe timp de noapte, temperatura aerului nu trebuie să scadă sub 15-16°C.

Este necesar să se monitorizeze temperatura aerului la nivelul la care se află recipientele cu răsaduri. Termometrul trebuie așezat într-un loc protejat de soare, chiar lângă ghivece.

Dacă acestea stau pe pervazul ferestrei, solul poate fi răcit excesiv de fluxul de aer rece de la fereastră, mai ales noaptea. Iar acest lucru afectează negativ dezvoltarea sistemului radicular și poate duce la apariția putregaiului rădăcinilor și la îngălbenirea frunzelor.

V-ar putea fi util și articolul De ce cad florile la vinete, nu leagă fructele – 5 cauze frecvente.

Căderea plăntuțelor

Căderea plăntuțelor afectează deseori răsadurile de vinete, ardei și alte culturi mai gingașe. Atunci când această boală se dezvoltă, tulpinile devin întunecate și subțiri la bază, rădăcinile încep să putrezească, plantele își pierd turgescența, se lasă, cad și, în cele din urmă, mor.

Boala este cauzată de diverse ciuperci parazite și semiparazite, în special Phytium spp. și Phytophtora spp., Rhizoctonia solani.

Agenții patogeni, într-o cantitate mai mare sau mai mică, sunt prezenți în mod constant în straturile superficiale ale solului, unde se hrănesc în principal cu țesuturile moarte ale plantelor.

Dar, în contact cu coletul rădăcinilor, în condiții favorabile dezvoltării, mai ales în condiții de umiditate ridicată, se transferă la celelalte organe ale plantelor.

Factorii ce favorizează apariția căderii plantuțelor:

  • densitatea excesivă la semănat;
  • excesul de umiditate a solului;
  • schimbări bruște de temperatură (mai mult de 5°C);
  • circulația slabă a aerului;
  • lumină insuficientă;
  • sol puternic acid;
  • adăugarea de compost cu fitopatogeni în amestecul de sol;
  • containere de răsaduri netratate.

Pentru a preveni apariția căderii plantuțelor, este necesar să se facă găuri în recipientele de plantare, să nu se ude prea mult solul (mai ales pe timp noros) și să se aplice fungicide biologice în amestecul de sol pentru a crea o microfloră favorabilă.

Afectarea sistemului radicular

Vinetele reacționează foarte dureros la deteriorarea sistemului radicular și au nevoie de mult timp pentru a se reface. Prin urmare, este de dorit să semănați imediat semințele acestei culturi în ghivece separate.

Dar dacă nu există o astfel de posibilitate și este necesar să semănați mai compact, atunci în etapa inițială de cultivare puteți folosi casete sau păhărele mici.

Mai târziu, transplantați vinetele în recipiente mai mari, fără a deranja stratul de pământ care înconjoară rădăcinile.

După transplantare plantele trebuie protejate de lumina directă a soarelui, umiditatea solului trebuie monitorizată, iar temperatura aerului trebuie menținută la 19-22 °C.

Vestejirea, îngălbenirea vinetelor din cauza bolilor

În cazul ofilirii produsă de ciupercile Verticillium și Fusarium – frunzele se îngălbenesc, se ofilesc (adesea asimetric) și plantele mor treptat. Agenții cauzali ai ofilirii trăiesc în sol și infectează plantele prin pătrunderea în sistemul vascular prin răni.

Foarte des, acest lucru se întâmplă în timpul plantării plantelor într-un loc permanent.

Ciupercile afectează sistemul vascular al plantei, blocându-l și împiedicând fluxul de apă și nutrienți. Dacă tăiem tulpina, vom vedea un inel maro de vase deteriorate.

Din păcate, astfel de plante nu mai pot fi salvate – vor trebui aruncate, iar răsadurile rămase vor trebui udate cu o soluție de biofungicid.

Preparatele pe bază de bacil de fân sau Trichoderma vă vor ajuta să preveniți răspândirea ciupercilor patogene.

Afectarea plantelor de vinete de dăunători

Răsadurile sau plantele de vinete își pot pierde adesea turgescența și culoarea în urma atacului de dăunători: acarieni,tripși afide, musculița albă.

De exemplu, atacul acarieni produce mici pete albe sau galbene, care dau frunzelor un aspect punctat sau pestriț:

Frunză sănătoasă, cu polen pentru atragerea prădătorilor, și frunză atacată de musculița albă de seră:

De îndată ce observați pe frunze chiar și o singură deteriorare (mici pete deschise), verificați plantele și realizați tratamente.

Ulterior, vinetele trebuie plantate într-un sol corespunzător. Citiți mai multe despre Cultura de vinete – 4 aspecte de luat în calcul.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Putregaiul cenusiu la tomate, ardei și vinete – combatere

Putregaiul cenusiu este o boală produsă de ciuperca Botrytis cinerea,...
‹ adv ›

Ce cultivăm după cartof, usturoi, castraveți și alte culturi

La cultivarea legumelor, cheia pentru un randament bun și un sol sănătos este rotația culturilor. Dacă schimbați în mod...

Defolierea tomatelor – care frunze și când se înlătură

Defolierea tomatelor presupune, de obicei, înlăturarea frunzelor bazale ale plantei până la primul etaj. Defolierea se practică și la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole