21.5 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisia pentru agricultură a Parlamentului European a aprobat pachetul de flexibilizare PAC

Comisia pentru agricultură a Parlamentului European a aprobat pachetul de flexibilizare PAC

Victorie importantă pentru fermierii europeni: Comisia de Agricultură a Parlamentului European a aprobat programul de flexibilizare a Politicii Agricole Comune (PAC), notează puterea.ro.

Flexibilizarea PAC a fost principala revendicare a fermierilor care au participat la protestele ce au avut loc, în iarnă, în toată Europa. Printre cererile agricultorilor se numără o relaxare a aplicării eco-schemelor, scutirea fermelor mici de controale și sancțiuni, derogări de la standardele GAEC.

Europarlamentarul Dan Motreanu, vicepreședinte al PNL, a anunțat, pe Facebook:

„Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European a aprobat pachetul de flexibilizare a Politicii agricole comune (PAC).
Fermierii nu vor mai avea obligația de a păstra o parte din terenul arabil sub formă de pârloagă, vor putea înlocui rotația culturilor cu diversificarea lor, fermele mici vor fi scutite de controale și sancțiuni.
În calitate de europarlamentar, am solicitat, în mod repetat, Comisiei Europene măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale, inclusiv derogări de la standardele GAEC.”

‹ adv ›

Pachetul de modificări, care a primit deja avizul Consiliului UE, vizează standardele de bune condiții agricole și de mediu (GAEC), acordarea de derogări și posibilitatea statelor membre de a modifica Planul național strategic de două ori pe an, în funcție de nevoile agricultorilor.

Noile reguli prevăd scutirea fermelor cu suprafețe mai mici de zece hectare de controale și sancțiuni legate de respectarea cerințelor de condiționalitate. 90% din fermele din România au suprafața mai mică de cinci hectare.

„Parlamentarii din grupul Verzilor au încercat să boicoteze votul, ceea ce ar fi tergiversat adoptarea pachetului de măsuri cu minim cinci luni, punând în pericol agricultura europeană. Președintele Comisiei, Norbert Lins (PPE), s-a impus și nu a permis boicotarea votului.

Vom vota în plen săptămâna viitoare pentru a adopta noile prevederi în regim de urgență și a le garanta agricultorilor sprijin financiar din PAC cu o mai mare flexibilitate de condiționalitate, adaptată realităților curente”, a scris Dan Motreanu în postarea sa.

La rândul ei, Corina Crețu, membru în aceeași Comisie de Agricultură, a scris:

„Ca întotdeauna, militez pentru degrevarea fermierilor de aceste sarcini birocratice excesive, pentru a nu mai fi copleşiţi de proceduri administrative. În egală măsură, eforturile UE de simplificare a regulilor PAC reprezintă un pas înainte, dar cred că în continuare mai sunt multe de făcut pentru a face Politica Agricolă Comună mai accesibilă pentru cei implicaţi”,

Spre a ilustra mai bine provocările birocratice la care fermierii europeni trebuie să facă față, Corina Crețu a subliniat că 24% dintre fermieri petrec între 5 şi 6 zile pe documentaţia privind fondurile provenind din Politica Agricolă Comună, iar 38% petrec între una şi 4 zile lucrătoare.

„Comisia Europeană a prezentat săptămâna trecută rezultatele preliminare ale sondajului său privind simplificarea, care a primit 27.000 de răspunsuri din întregul bloc comunitar.

Conform acestuia, o parte foarte mare din fermierii europeni (78%) utilizează un ajutor extern atunci când îşi pregătesc cererile pentru plăţile din PAC, iar aproximativ 44% dintre aceştia declară că trebuie să raporteze de mai multe ori aceleaşi informaţii.

Nemulţumirile fermierilor se reflectă în mare parte, în birocraţia excesivă, iar foarte mulţi declară că încercările de simplificare ale Uniunii au făcut procedurile şi mai complicate şi costisitoare, reliefând faptul că orice beneficiu este anulat de cheltuielile implicate în acest proces”, a arătat europarlamentarul.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • PAC
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Pilonul social al PAC demarează pe fondul îngrijorărilor legate de sancțiuni

Cu toate că așa numita „condiționalitate socială” va fi...
‹ adv ›

Politica Agricolă Comună 2023-2027: Planurile strategice ale României şi Bulgariei au fost adoptate

Comisia Europeană a aprobat miercuri planurile strategice ale României şi Bulgariei din cadrul Politicilor Agricole Comune (PAC), în valoare...

După trei ani de negocieri, UE a ajuns la un acord cu privire la reforma PAC

Eurodeputaţii şi statele membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord cu privire la noua Politică Agricolă...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole