24.4 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCât trăiește și ce mănâncă buburuza. Cum o atragem în grădină

Cât trăiește și ce mănâncă buburuza. Cum o atragem în grădină

Buburuza este o insectă cunoscută și îndrăgită de toți, încă din copilărie. Acest gândăcel nu poate fi confundat cu nici unul, punctele negre pe spatele roșu aprins sau galben, atrag imediat privirea. Pentru grădinari și agricultori buburuzele sunt aliați de neînlocuit în lupta cu insectele dăunătoare.

În acest articol veți găsi mai multe despre aceste insecte aparent familiare, dar în esență puțin cunoscute, iar mai exact:

  • Informații generale despre buburuză;
  • Ce mănâncă buburuza și ce beneficii aduce în grădină;
  • Cât trăiește buburuza și care este ciclul ei de viață;
  • Cum atragem buburuzele în grădină.

Informații generale despre buburuză

Ca și toate insectele, buburuza are șase picioare, iar corpul alcătuit din cap, torace și abdomen. La fel ca gândacul de Colorado sau cărăbușul de mai, buburuzele fac parte din ordinul Coleoptere, pentru care este specific prezența a două perechi de aripi. Una dintre ele fiind membranoasă, folosită la zbor. Perechea de aripi de la exterior, numită elitre, este foarte dură și are rol de protecție.

‹ adv ›

În natură, întâlnim cel mai des buburuzele roșii sau galbene, ale căror elitre sunt decorate cu puncte negre, iar lungimea corpului este de 0,5-1,2 cm. De fapt, aceste insecte sunt foarte diverse: există peste 5000 de specii și toate fac parte din familia Coccinelide (Coccinellidae). Pe continentul european se întâlnesc doar o sută.

Aceste insecte sunt viu colorate dintr-un motiv: cu aspectul lor atrăgător, ele avertizează alți prădători, în special păsările, că sunt otrăvitoare și nu trebuie mâncate. Pe picioarele insectelor sunt situați pori mici din care se elimină o substanță lipicioasă de culoare portocalie, cu miros neplăcut. Substanța este toxică pentru prădătorii naturali ai buburuzei, nu și pentru om.

Majoritatea speciilor sunt prădători înrăiți ai insectelor dăunătoare culturilor agricole. Din această cauză buburuza a fost populată artificial în America de Nord ca un agent de control biologic în scopul reducerii populațiilor de afide.

Ce mănâncă buburuza și ce benefiicii aduce în grădină

Buburuzele sunt apreciate de grădinari, deoarece cu ajutorul lor, culturile agricole sunt protejate de un șir de insecte dăunătoare. Aproape toți reprezentanții acestui grup sunt prădători.

Buburuzele, și în special larvele lor, se remarcă printr-o poftă de mâncare de invidiat. Mănâncă dăunători agricoli în cantități enorme, astfel o buburuză matură se hrănește zilnic cu cel puțin 200 afide, iar larvele în creștere consumă până la 3000 afide pe zi.

Astfel, hrana principală a buburuzelor o constituie:

Există și specii care se hrănesc cu diverse ciuperci ce atacă plantele sau cu sporii lor.

În Asia și în țările tropicale sunt câteva specii de buburuze vegetariene, care provoacă daune culturilor agricole.

Citește și Aricii – utili în grădină. Ce mănâncă, cum îi atragem.

Cât trăiește buburuza și care este ciclul ei de viață

Viața unei buburuze durează 1-2 ani, în funcție de climă, mediul de trai și prădători. În acest timp femela depune până la 1000 de ouă.

Iarna, exemplarele adulte hibernează în locuri uscate, ferite. Când vremea se încălzeşte, ele se trezesc şi încep să zboare în căutarea hranei și partenerului.

După împerechere, femela depune pe partea inferioară a unei frunze, lângă o rezervă de afide, un ciorchine de ouă galbene minuscule. Din fiecare ou iese o larvă cu corpul de culoare gri-brun cu pete portocalii și șase picioare, din care nu te-ai aştepta să iasă o buburuză.

Larva buburuzei. FOTO: dagmarbleasdale.com

Deoarece mănâncă în continuu afide, larva creşte în scurt timp atât de mult, că nu mai încape în piele, iar după ce năpârleşte de mai multe ori, se prinde de o plantă şi produce învelişul de pupă. În interiorul pupei, larva continuă să crească, până când în final iese buburuza adultă. La început are corpul moale, de aceea rămâne pe plantă până când acesta i se întăreşte. Punctele caracteristice apar într-o singură zi.

Întregul ciclu de dezvoltare al buburuzelor durează 40-60 de zile.

Cum atragem buburuzele în grădină

Pentru a atrage buburuza în grădină, trebuie create anumite condiții simple, dar atractive. Atunci aceasta, la rândul ei, vă va proteja culturile de insectele dăunătoare.

Acestea sunt:

  • Limitarea utilizării produselor chimice de protecție a plantelor. Buburuzele sunt foarte sensibile și nu vor popula un loc poluat.
  • Păstrarea unui spațiu mic în grădină neatins. Plantele spontane cu flori și buruienile atrag buburuzele, preferate fiind: păpădia, vetricea și coada șoricelului. Iar frunzele moarte lăsate pe plante ori pe sol în timpul iernii le pot oferi buburuzelor locuri plăcute de hibernare;
  • Plantarea unor plante de cultură care tentează buburuza: hrișca, fabaceele (fasole, mazăre, năut).

Nu striviţi orice gândăcel sau ouă pe care le găsiţi în grădină. Aţi putea distruge chiar următoarea generaţie de buburuze.

Citește și Orbetele și cârtița, beneficii și daune în grădină.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piretrina – insecticid natural. Ce dăunători combate

Piretrina este un pesticid găsit în mod natural în...
‹ adv ›

Soiuri și portaltoaie pentru livezi de prun, cireș, vișin și cais eco

Selectarea soiurilor și portaltoaielor de cais, piersic, cireș vișin sau prun cultivate în livezile ecologice se face în funcție...

Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în seră, solar

Îngrășămintele verzi asigură un mare beneficiu atât toamna, primăvara cât și vara. Diferite specii de plante sunt semănate în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole