19.3 C
București
duminică, 13 iunie, 2021

-

HomepageArticoleCârtița și orbetele – diferențe, daune și beneficii

Cârtița și orbetele – diferențe, daune și beneficii

Сârtița (Talpa europaea) și orbetele (Spalax sp.) sunt mamifere adaptate la viața subterană. Astfel, sunt foarte rar văzute, însă de multe ori confundate, datorită unor asemănări exterioare și din cauza galeriilor săpate în grădini, câmpuri, livezi.

Cu toate acestea, nu sunt rude apropiate, făcând parte din ordine complet diferite și având un impact diferit asupra culturilor agricole. Vom încerca în continuarea să clarificăm cine din ei ne este prieten și cine dușman.

Cârtița și orbetele. Descriere

Cârtița are corpul cilindric, acoperit cu blană neagră-lucioasă, lung de 12-15 cm, iar masa corporală de 50-150 g. Membrele anterioare sunt scurte, cu gheare foarte puternice, adaptate săpatului.

Capul este conic, cu botul alungit, ochi foarte mici, iar urechea externă lipsește. Cele mai dezvoltate simțuri sunt mirosul și auzul.

Orbetele (numit în popor și câine sau țânc de pământ) are corpul alungit și cilindric, cu lungimea de 23-35 cm, în dependență de specie (se cunosc cca 13 specii).

Capul este scurt și lat, aplatisat dorso-ventral, iar botul rotunjit. În afara gurii sunt situați dinții-incisivi, foarte lați și puternici, destinați săpării galeriilor.

Pavilioanele urechilor sunt reprezentate doar printr-o cută ascunsă în blană. Ochii sunt mici și acoperiți de pleoape, practic invizibili la exterior, de aici provine denumirea de „orbete”.

Labele sunt scurte, însă puternice, cu degete lungi și cu gheare mari cu capetele rotunjite. Coada – foarte scurtă sau absentă. Corpul este acoperit cu blană deasă și mătăsoasă, cu culoarea variabilă de la cenușiu-închis la galben-deschis, uneori galben-brun.

Cârtița și orbetele. Hrană. Beneficii și daune

Cârtițele sunt animale exclusiv carnivore, hrana lor principală fiind râmele și insectele adulte sau larvele lor. Mai pot mânca moluște, reptile, broaște și șoareci.

Dintre insecte predomină larvele cărăbușilor, a muștelor, fluturilor. De asemenea sunt prădătorii naturali ai coropâșnițelor – un dăunător periculos al culturilor agricole.

Deci, cârtițele prin activitatea lor aduc un șir de beneficii:

  • nimicesc insectele dăunătoare culturilor agricole;
  • contribuie la scăderea populațiilor de șoareci;
  • galeriile săpate îmbunătățesc aerația solului.

Daune provocate de cârtițe:

  • duc la scăderea populației râmelor din sol;
  • la săparea galeriilor subterane pot afecta rădăcinile plantelor.

Orbeții sunt cei care provoacă daune mari culturilor agricole, deorece sunt rozătoare ce mănâncă doar hrană de origine vegetală.

Ei consumă rădăcinile plantelor, rizomi, bulbi, tuberculi și părțile verzi ale plantelor care sunt trase în interiorul galeriei, după ce au fost retezate cu incisivii.

Combaterea cârtiței și a orbetelui

Cârtițele și orbeții pot fi ținuți la distanță utilizând dispozitive cu ultrasunet. Omorârea cârtițelor este interzisă.

Alte metode ce țin la distanță cârtițele sunt: uleiul de ricin pe care acestea nu-l suportă, dar și fâșiile plantate cu lavandă, narcise, gălbenele, lalele pestrițe.

Pentru combaterea orbeților sunt utilizate capcane mecanice sau produse speciale de la magazinele agricole. Verificați dacă produsul aplicat este omologat și nu produce daune solului.

Irina Pompuș
Editor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Păduchele lânos – cauza apariției „pufului alb” pe pomi

Păduchele lânos Eriosoma lanigerum (pop. păduche de sânge) este o specie care în condițiile regiunii noastre atacă mărul, mai...
- adv -spot_img

Sturionii – creștere în sistem intensiv. Avantaje, cerințe

Sturionii fac parte din familia Acipenseridae și cuprind 4 genuri, cu circa 25 de specii. Sunt pești cu sheletul parțial cartilaginos. Sturionii...

Lansarea de rachete antigrindină în ultima săptămînă a depășit jumătate din consumul acestui sezon

Un număr de 214 rachete antigrindină au fost lansate în ultimele 24 de ore din punctele de lansare Prahova...

Noi pe Facebook

De citit

Lucrări în plantațiile de viță de vie înainte de înflorit

Contrar așteptărilor, după un sezon anevoios din anul trecut,...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției