19 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRaport: Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un record în 2023

Raport: Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un record în 2023

Comisia Europeană a anunţat vineri că balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, graţie persistenţei preţurilor ridicate ale produselor exportate de UE şi scăderii preţurilor la produsele importate, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar.

Conform acestor date, exporturile agroalimentare ale UE au atins un nivel record de 228,6 miliarde de euro în 2023, în timp ce importurile s-au cifrat la 158,6 miliarde de euro, rezultatul fiind un excedent total de 70,1 miliarde de euro, reprezentând o creştere de 22%, sau 12,8 miliarde de euro, comparativ cu situaţia din 2022.

„Principalele motoare ale exporturilor UE au fost preparatele pe bază de cereale, produsele lactate şi vinul. Graţie calităţii sale recunoscute, competitivităţii şi nivelului său ridicat de diversificare, Uniunea Europeană rămâne cel mai important trader mondial de produse agroalimentare”, se arată în raportul publicat de executivul comunitar.

Primele trei destinaţii ale exporturilor agroalimentare ale UE în 2023 au fost Marea Britanie, unde au mers 22% sau 51,3 miliarde de euro din exporturile UE, urmate de SUA şi China, unde au ajuns 6% din exporturile agroalimentare ale UE.

Totuşi, datele arată că exporturile UE de carne de porc în China au scăzut cu 29% în 2023. De asemenea, exporturile agroalimentare ale UE spre Turcia au crescut cu 7% sau 683 milioane de euro, iar cele spre Ucraina au crescut cu 18% sau 533 milioane de euro, până la 3,455 miliarde de euro.

În cazul importurilor agroalimentare ale UE, primele trei ţări de origine au fost în 2023 Brazilia, Marea Britanie şi Ucraina. În cazul acesteia din urmă, importurile agroalimentare ale UE din Ucraina au atins o valoare de 11,8 miliarde de euro (7% din importurile totale UE), în scădere cu 1,4 miliarde de euro (minus 10%) comparativ cu 2022 dar mai mari cu 71% comparativ cu cele din anul 2021.

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski a apreciat că cele mai recente date privind balanţa agroalimentară arată „calitatea produselor UE şi competitivitatea producţiei UE”. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

DunhamTrimmer: Valoarea globală a îngrășămintelor cu valoare adăugată, estimată la 19,3 miliarde USD în 2022

Vatren Jurin, directorul tehnic al DunhamTrimmer, a împărtășit perspective...
‹ adv ›

Sinteză: Acordul UE privind importurile de produse agricole ucrainene, o abordare echilibrată de sprijin şi protecţie

Un acord cu privire la importurile de produse agricole ucrainene a fost convenit în cursul lunii martie între ambasadorii...

Analiză: Preţurile mondiale la zahăr vor înregistra creșteri de 20% în 2024

Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole