24.2 C
București
vineri, 12 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFranţa conduce un grup de state membre UE care cer restricţii sporite...

Franţa conduce un grup de state membre UE care cer restricţii sporite la importurile de produse alimentare ucrainene

Franţa a anunţat marţi că, împreună cu alte state membre UE, solicită restricţii mai mari la importurile de produse alimentare din Ucraina, în ideea de a împiedica destabilizarea pieţelor agricole europene, transmite Reuters.

Statele membre UE discută modalităţile prin care să acorde Ucrainei o nouă prelungire de un an la eliminarea tarifelor la accesul pe piaţa comunitară, în timp ce în paralel îi calmează pe fermierii europeni care protestează de mai multe luni împotriva normelor de mediu ale UE şi a importurilor ieftine.

În avanpremiera reuniunii miniştrilor europeni ai Agriculturii, care are loc marţi la Bruxelles, ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, le-a spus jurnaliştilor că destabilizarea pieţelor ar putea eroda sprijinul opiniei publice pentru Ucraina, ceea ce nu este nici în interesul UE şi nici al ucrainenilor.

În apropiere, fermierii europeni au blocat centrul Bruxelles-ului cu aproximativ 250 de tractoare. Mai mulţi fermieri au descărcat sfeclă de zahăr, fân şi peleţi de lemn în faţa unei baricade a poliţiei instalate în apropiere de clădirea Parlamentului European.

Comisia Europeană a propus eliminarea taxelor vamale la produsele agricole ucrainene pentru încă un an, până în luna iunie 2025, cu o nouă „frână de urgenţă” la carnea de pasăre, ouă şi zahăr, care ar putea declanşa introducerea de taxe în situaţia în care importurile vor trece de media anilor 2022 şi 2023.

Între timp, pe listă au fost adăugate ovăzul, porumbul şi mierea.

Marc Fesneau a spus că grâul ucrainean ar trebui inclus şi el pe aceeaşi listă şi a insistat că pragul de la care vor fi introduse taxe vamale ar trebui să fie media din 2021-2023.

Asta ar însemna includerea anului de dinainte de invazia rusească, când exporturile ucrainene spre UE au fost limitate de tarife vamale şi cote.

La rândul său, ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, a spus că Budapesta va susţine o prelungire a eliminării tarifelor pentru produsele ucrainene numai dacă se vor introduce limite la grâu.

David Clarinval, ministrul Agriculturii din Belgia, ţara care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, a afirmat că se aşteaptă să se ajungă la o soluţie în zilele următoare, fără a oferi detalii cu privire la ce ar presupune această soluţie. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Satu Mare: Percheziţii la un punct de lucru de unde s-ar fi intoxicat sute de familii de albine

Două percheziţii domiciliare au avut loc, vineri, în judeţul...
‹ adv ›

Patru operatori de cereale din Portul Constanța – amendaţi cu câte 15.000 lei pentru poluarea aerului

Patru operatori de cereale din Portul Constanţa au fost amendaţi cu câte 15.000 lei de Garda de Mediu pentru...

Buzău: Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare, pregătită de irigarea a peste 40.000 de hectare de teren, în acest an

Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare (FTIF) şi-a propus, pentru anul agricol curent, irigarea a peste 40.000 de hectare de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole