11.1 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Ungaria nu va reintroduce interdicţia asupra importurilor de miere din Ucraina,...

Reuters: Ungaria nu va reintroduce interdicţia asupra importurilor de miere din Ucraina, în pofida protestelor

Ungaria nu va reintroduce interdicţia asupra importurilor de miere din Ucraina, în pofida solicitărilor apicultorilor care susţin că ar putea falimenta, deoarece mierea ieftină ucraineană determină scăderea preţurilor, transmite Reuters.

Anul trecut, Guvernul premierului Viktor Orban a impus o interdicţie asupra importurilor a 24 de produse agricole din Ucraina, inclusiv cereale, carne de porc şi miere. În 19 februarie s-a ridicat interdicţia la importurile de miere, ceea ce a dus la proteste din partea celor aproximativ 22.000 de apicultori.

Ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a declarat pentru Reuters că interdicţia unilaterală de import nu a avut un impact pozitiv asupra pieţei locale, deoarece preţurile de achiziţie cu ridicata nu au crescut la nivelul sperat de fermierii locali, ci au afectat companiile care ambalau şi exportau mierea în UE.

Exportatorii de miere au nevoie de mierea ucraineană, altfel nu-şi vor putea îndeplini contractele de livrări.

„În condiţiile în care interdicţia nu mai sprijină interesele apicultorilor din Ungaria, nu a avut un impact evident, nu vrem să creăm probleme chiar mai mari de aceea am decis redeschiderea pieţei”, a afirmat Nagy.

Întrebat dacă Guvernul ia în considerare reintroducerea interdicţiei asupra importurilor de miere din Ucraina, el a răspuns:

„Nu, deoarece nu are niciun impact”.

Cea mai mare parte a importurilor de miere din UE vine din China şi Ucraina. Importurile din Ucraina au fost responsabile pentru 25% din importurile de miere ale UE în perioada ianuarie-august 2023, conform datelor Comisiei Europene.

Krisztian Kisjuhasz, un apicultor din satul Ladanybene, care are 110 stupi, a declarat că actualele preţuri de achiziţie cu ridicata nici măcar nu-i acoperă costurile. El a luat parte la protestele din februarie ale fermierilor ungari.

„Ceea ce dorim noi este să prevenim intrarea importurilor de miere din Ucraina în Europa sau cel puţin pe piaţa din Ungaria la preţuri scăzute, pentru a ne proteja piaţa, deoarece preţurile sunt la un nivel redus de doi ani”, a explicat Kisjuhasz.

Acesta a adăugat:

„Din păcate, în viitor, apicultorii vor fi nevoiţi să-şi caute alte locuri de muncă şi să continue să crească albine ca un hobby, deoarece nu vor putea să-şi vândă mierea în cantităţi mari”.

Pe lângă importurile de miere din Ucraina, cea mai mare problemă o reprezintă mierea ieftină din China, care inundă pieţele europene, a declarat Kisjuhasz.

Luna aceasta, Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu ce prevede accesul fără tarife pe pieţele UE pentru producătorii de alimente din Ucraina, până în iunie 2025.

Decizia corespunde propunerii formulate în ianuarie de Comisia Europeană de a suspenda până în iunie 2025 taxele şi cotele pentru produsele agricole ucrainene, dar cu posibilitatea declanşării unei „frâne de urgenţă” pentru păsările de curte, ouă şi zahăr, ceea ce înseamnă că vor fi impuse tarife dacă importurile depăşesc nivelul mediu din 2022 şi 2023.

Lista a fost extinsă pentru a include ovăz, porumb, crupe şi miere.

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina, însă Polonia şi alte state vecine s-au confruntat cu o supraofertă de cereale, iar fermierii au început să protesteze faţă de concurenţa incorectă.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cauze ce duc la îngălbenirea răsadului de ardei, a plantelor tinere

Una dintre cele mai frecvente probleme la răsadurile de...
‹ adv ›

Nancu: IMM Invest a fost cel mai mare program de bancarizare a întreprinderilor mici şi mijlocii

Programul IMM Invest a început cu una din şapte întreprinderi mici şi mijlocii bancabile şi am ajuns în anul...

Bayer planifică să lanseze primul bioinsecticid pentru culturile de câmp

Bayer anunță că a semnat un acord cu compania britanică AlphaBio Control pentru a obține o licență exclusivă pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole