11.7 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFechet: Prin PNRR ne propunem să extindem suprafaţa împădurită a României cu...

Fechet: Prin PNRR ne propunem să extindem suprafaţa împădurită a României cu peste 27.000 de hectare

România îşi propune să extindă, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, suprafaţa împădurită cu peste 27.000 de hectare, în prezent fiind în evaluare aproape 9.000 de hectare, iar 3.000 au fost deja împădurite, a declarat, joi, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

„Important este mesajul pe care îl transmitem. Prin PNRR ne propunem să extindem suprafaţa împădurită a României cu peste 27.000 de hectare.

Avem în acest moment la Ministerul Mediului în evaluare aproape 9.000 de hectare, dacă îmi amintesc bine cifrele. Am împădurit deja peste 3.000 de hectare.

Cu alte cuvinte, suntem foarte optimişti că la epuizarea termenului aferent finanţărilor din PNRR, respectiv 30 iunie 2026, vom reuşi să tragem toţi aceşti bani şi să avem şi acele suprafeţe împădurite”, a spus Fechet.

El a menţionat că în România există în prezent aproximativ şase milioane de hectare de pădure, dar cifra poate fi extinsă până la şapte milioane, dacă ne raportăm la pădurile care nu sunt parte a fondului forestier.

În ceea ce priveşte cadastrarea acestor suprafeţe, ministrul Mediului a precizat că „suntem departe” de obiectivul de 100% teren cadastrat.

„Pot să admit că, în continuare, în ceea ce priveşte cadastrarea acestor suprafeţe, fie că discutăm despre proprietatea publică a statului român, fie că discutăm despre proprietatea privată, suntem încă departe de momentul la care ne dorim cu toţii să ajungem, respectiv 100% teren cadastrat. Dar e un proces continuu în legătură cu care sunt informat şi sunt interesat”, a punctat Mircea Fechet.

Pe de altă parte, acesta a menţionat că noul Cod Silvic, adoptat joi de Executiv, are prevederi foarte clare în ceea ce priveşte management-ul durabil al pădurilor, problema pădurilor în România fiind nu faptul „că se taie mult sau puţin”, ci că de multe ori se taie ilegal.

„Ori, prin acest act normativ venim în rezolvarea acelei situaţii şi eu cred că din momentul în care putem să spunem că reducem, cât putem să reducem, că n-o să ajungem niciodată la eradicarea totală a furtului de masă lemnoasă, pe urmă putem să discutăm despre absolut orice alte metode prin care să asigurăm gestionarea durabilă a pădurilor”, a punctat ministrul Mediului.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. Domnul ministru Mircea vă felicit pentru grija pe care o aveți nevoie de oxigen a românilor. Vă rugăm să scoateți obligația de a avea domiciliu în Comuna natală pentru a accesa fonduri europene pentru panouri fotovoltaice. Noi suntem la zi cu plata impozitelor și taxelor locale la casa părintească moștenire de la părinți.

  2. CUM?! ,,…. problema pădurilor în România fiind nu faptul „că se taie mult sau puţin”, ci că de multe ori se taie ilegal,,. DA, Domnule ministru ,,se taie ilegal,, DAR, ce ati facut de cand ati venit la minister?! Ati continuat ,,jaful,, predecesorului – prin grija partidului = pnl – care va adus la guvernare… Continuati – va rog…

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Suprafeţele eligibile pentru schemele de plată gestionate de APIA

În vederea accesării sprijinului în conformitate cu reglementările în...
‹ adv ›

CE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns la...

Eurostat: Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole