6 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Producătorii europeni de amidon au redus producţia, pe fondul scăderii cererii...

Reuters: Producătorii europeni de amidon au redus producţia, pe fondul scăderii cererii după pandemie

Producătorii de amidon din Europa au redus producţia, ca urmare a scăderii cererii în special din partea fabricanţilor de hârtie şi carton, în condiţiile în care importurile ieftine din Asia i-au lăsat cu capacităţi excedentare şi nu se întrevede o îmbunătăţire a situaţiei înainte de finalul acestui an, transmite Reuters.

Mai multe surse din sector au dezvăluit pentru Reuters că industria de amidon din UE funcţionează în prezent la 70-75% din capacitate, pe fondul scăderii cererii faţă de vârful atins în timpul pandemiei.

Amidonul şi derivatele sale, produse din grâu, porumb, cartofi şi tapioca, sunt utilizate în diferite produse, de la îngheţată şi până la carton, din cauza proprietăţilor lor de îngroşare.

Printre cei mai mari producători din Europa se numără grupurile americane Archer-Daniels-Midland şi Cargill, precum şi producătorii francezi Tereos şi Roquette.

Datele furnizate de asociaţia reprezentativă Starch Europe arată că producţia de amidon a UE a crescut cu 25% între 2008 şi 2020, odată cu avansul comerţului electronic şi pe măsură ce consumatorii au cumpărat mai multe alimente şi băuturi procesate, pentru a scădea cu 4,5% între 2021 şi 2022, după ce oamenii au început din nou să meargă la magazine şi restaurante.

„Ultimii ani au fost dificili şi nu există niciun semnal că va fi mai uşor în acest an”, spune Jamie Fortescue, director la Starch Europe.

Date mai recente nu sunt disponibile, însă Fortescue estimează că anul trecut producţia de amidon a UE a scăzut cu peste 10%. Această industrie utilizează aproximativ 9% din producţia combinată de grâu şi porumb a UE.

Industria hârtiei şi cartonului este responsabilă pentru aproximativ o treime din consumul de amidon. Însă, producţia de hârtie şi carton în UE, Marea Britanie şi Norvegia a scăzut cu 13% în 2023, potrivit asociaţiei reprezentative CEPI.

Diminuarea producţiei de amidon a dus la scăderea cererii de cereale, astfel că utilizarea de grâu şi porumb pentru a produce amidon în Franţa, cel mai mare producător de cereale din UE, ar urma să coboare în anul agricol 2023/2024 la cel mai scăzut nivel din acest secol.

„La un moment dat, când piaţa nu mai trage, trebuie să reduci producţia”, spune Marie-Laure Empinet, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Francezi de Amidon – Usipa.

Un alt factor important îl constituie importurile de produse de amidon ieftine din Asia. Datele Starch Europe arată că exporturile chineze de dextroză în UE au crescut de peste patru ori anul trecut, comparativ cu 2022, iar exporturile de sorbitol au urcat de cinci ori. Ambele produse sunt utilizate ca îndulcitori.

În paralel, importurile de tapioca din Vietnam au crescut de aproape trei ori, pentru al doilea an consecutiv, după ce în 2020 a intrat în vigoare un acord comercial între UE şi Vietnam.

Chiar dacă este vorba de volume relativ mici, un astfel de ritm rapid de creştere a importurilor îngrijorează industria europeană, într-un moment în care Bruxelles-ul negociază un acord comercial cu cel mai mare exportator mondial de amidon, Thailanda.

Scăderea semnificativă a cotaţiilor la cereale, pe fondul unei oferte mondiale consistente, ar putea permite îmbunătăţirea marjelor de profit pentru producătorii de amidon, în condiţiile în care materiile prime sunt cele mai importante costuri pentru producătorii de amidon.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Lactalis a anunțat că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, dar profitul a rămas scăzut

Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a...
‹ adv ›

Radu Puiu, XTB: Prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru români

Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori...

Pintea: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de euro, începând...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole