13.8 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGrupul MOL îşi propune să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în...

Grupul MOL îşi propune să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050

Grupul MOL şi-a actualizat strategia pe termen lung, punând un accent mai mare pe combustibilii regenerabili, hidrogenul verde, biometanul şi energia geotermală.

Potrivit unui comunicat al companiei, strategia prevede investiţii verzi de peste 4 miliarde de dolari până în 2030 şi atingerea neutralităţii din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

„În 2016, am fost printre pionierii din industria de petrol şi gaze care au anunţat diversificarea activităţii şi reducerea dependenţei de combustibilii fosili şi dezvoltarea treptată în zona de petrochimie şi servicii destinate consumatorilor.

Am urmat aceeaşi direcţie timp de opt ani, dar trebuie să ţinem cont de faptul că ultimii ani au adus provocări şi schimbări radicale în industria energetică.

A sosit momentul să ne actualizăm din nou strategia, deoarece obiectivele de sustenabilitate au devenit mai ambiţioase, iar cererea de combustibili fosili rămâne puternică.

Nu credem într-o abordare dogmatică, ci căutăm soluţii inteligente. Avansăm într-un mod temperat şi pragmatic, permiţând tranziţia către energia verde, garantând în acelaşi timp, fără compromisuri, securitatea aprovizionării cu energie, competitivitatea companiei şi crearea de valoare pentru acţionarii noştri”, a declarat Zsolt Hernadi, CEO al Grupului MOL.

Potrivit comunicatului, segmentul Downstream continuă să îşi consolideze poziţiile în zona de rafinare în Europa, adaptându-se dinamic la nevoile în schimbare ale mobilităţii şi economiei. Strategia actualizată se concentrează pe producţia de biometan şi hidrogen verde, în timp ce economia circulară măreşte contribuţia fluxurilor de bio şi deşeuri în zona de producţie.

Ca parte din acest proces de diversificare şi reducere a dependenţei de combustibilii fosili, grupul MOL va investi un miliard de dolari în proiecte de integrare a deşeurilor, în reciclare şi investiţii în sectorul chimic la scară medie până în 2030.

De asemenea, se au în vedere investiţii de peste un miliard de dolari, până în 2030, în proiecte care permit eficienţa energetică, extinderea combustibililor sustenabili în portofoliul propriu şi reducerea substanţială a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Pentru a atinge aceste obiective, compania va mări gradul de utilizare a energiei electrice regenerabile în cadrul grupului MOL, în special în segmentul Downstream.

„Segmentul Upstream joacă un rol cheie în finanţarea transformării la nivelul grupului, iar atenuarea declinului natural al producţiei rămâne o prioritate. Grupul MOL va menţine producţia la un nivel mediu zilnic de cel puţin 90 de mii de barili echivalent de petrol pentru următorii 5 ani.

Dincolo de producţia convenţională de hidrocarburi, divizia îşi consolidează proiectele în domeniul neutralităţii emisiilor de carbon: compania se bazează pe competenţele existente pentru a începe explorarea geotermală, lansează un proiect pilot care vizează litiul şi se concentrează pe construirea capacităţii de stocare în domeniul captării şi stocării carbonului.

De asemenea, segmentul Upstream întăreşte şi mai mult cooperarea transfrontalieră între MOL şi INA, optimizează infrastructura şi sprijină securitatea aprovizionării în regiune prin îmbunătăţirea eficienţei şi optimizarea costurilor.

De asemenea, îşi va diversifica şi mai mult portofoliul internaţional şi va stabili parteneriate strategice”, se mai precizează în document.

Segmentul Consumer Services îşi propune să atingă un EBITDA de un miliard de dolari pe an până în 2030. Acest lucru va necesita extinderea şi optimizarea reţelei pe pieţele existente şi pe noi pieţe potenţiale din regiunea ECE.

Compania intenţionează să crească ponderea produselor non-fuel la 65% din totalul tranzacţiilor până în 2025 şi la 85% până în 2030. În plus, obiectivul său este de a avea 10 milioane de utilizatori MOL MOVE în regiune.

MOL va continua să îşi transforme staţiile de servicii din regiunea ECE, extinzând şi consolidând ofertele gastro. În conformitate cu nevoile pieţei, îşi va dezvolta soluţiile de mobilitate, reţeaua de staţii de încărcare electrică şi se va pregăti pentru adoptarea vehiculelor cu combustie pe bază de hidrogen.

Compania consideră deşeurile ca fiind o materie primă valoroasă şi o sursă de energie şi va creşte rata de reciclare a acestora la 65% până în 2035, reducând în acelaşi timp depozitarea în gropi de gunoi la 10%.

Segmentul de business destinat gestionării deşeurilor ar putea furniza 1,5 milioane de tone de materie primă pe an pentru sectorul petrolier, chimic şi energetic începând cu 2030.

Grupul MOL preconizează că va consuma aproximativ 2.500 GWh de energie electrică din surse regenerabile pe an până în 2030, datorită decarbonizării segmentului Downstream, construindu-şi astfel propriul portofoliu de energie regenerabilă.

Fabrica de hidrogen verde din Szazhalombatta va fi, de asemenea, alimentată cu energie electrică din surse regenerabile. Se estimează că proiectele solare vor asigura cea mai mare parte a producţiei, iar compania ia în considerare alte surse regenerabile şi soluţii de stocare, se mai arată în comunicatul citat.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Valori termice mai ridicate decât cele specifice până pe 6 mai

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a emis pentru perioada...
‹ adv ›

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia

Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi...

Guvernul francez anunţă noi măsuri pentru a rezolva criza din sectorul agricol

Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole