12.4 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Fermierii australieni defrișează circa 8% din suprafața de viță de vie,...

Reuters: Fermierii australieni defrișează circa 8% din suprafața de viță de vie, din cauza excesului de vin

Milioane de butuci de vie sunt distruşi în Australia şi alte zeci de milioane urmează să fie scoşi din pământ pentru a rezolva problema supraproducţiei de vin care a dus la scăderea preţului strugurilor şi ameninţă mijloacele de trei ale viticultorilor, transmite Reuters.

Scăderea consumului de vin la nivel mondial a afectat dur Australia, în condiţiile în care cererea a scăzut cel mai puternic pentru soiurile ieftin de vin roşu care reprezintă cea mai mare parte a producţiei de vin a Australiei, în timp ce, în paralel, a scăzut cererea de vin în China, piaţa pe care Australia s-a bazat pentru creştere până în ultimii ani.

Australia, al cincilea mare exportator mondial de vin, avea în depozit la mijlocul lui 2023 aproximativ două miliarde de litri de vin, cea mai mare cantitate din istoria recentă, iar o parte din acest vin se strică pe măsură ce proprietarii se grăbesc să scape de el cu orice preţ.

„Există o limită când vine vorba de continuarea unei culturi de pe urma căreia pierzi bani”, spune James Cremasco, viticultor la a patra generaţie, în timp ce priveşte cum excavatoarele scot butucii de vie pe care bunicul său i-a plantat în apropiere de oraşul Griffith, din sud-estul Australiei.

Aproximativ două treimi dintre viile din Australia sunt cultivate în zone irigate din interiorul ţării, cum este şi Griffith, unde peisajul este modelat de tehnicile de cultivare a viei aduse de imigranţii italieni care au ajuns în anii 1950.

Pe măsură ce marii producători de vin din Australia precum Treasury Wines şi Accolade Wines se reorientează spre sticle mai scumpe de vin, care se vând mai bine, viticultorii din Griffith au probleme, iar strugurii rămân neculeşi.

„Ai senzaţia sfârşitul unei ere. Este greu pentru un viticultor să se uite pe geam şi să vadă o grămadă de praf în locul butucilor de vie care erau acolo de când îşi aduce aminte”, spune şi Andrew Calabria, a treia generaţie de viticultori şi proprietarul producătorului de vin Calabria Wines.

În apropiere, rămăşiţele a 1,1 milioane de butuci de vie, care odată formau una dintre cele mai mari plantaţii de vie din Australia, sunt puse în grămezi care se întind atât cât vezi cu ochii.

Cel mai mult au avut de suferit vinurile roşii. În regiuni precum Griffith, preţurile la struguri au scăzut până la o medie de 304 dolari australieni (200 de dolari SUA) pe tonă anul trecut, cel mai redus nivel din ultimele decenii, de la o medie de 659 dolari australieni pe tonă în 2020, arată datele organizaţiei profesionale Wine Australia.

Guvernul australian, care se aşteaptă la preţuri mici şi în acest an, recunoaşte că viticultorii se confruntă cu provocări serioase şi este angajat să sprijine sectorul, însă mulţi viticultori spun că autorităţile ar putea să facă mai mult.

Pentru a echilibra piaţa şi a impulsiona preţurile, până la un sfert dintre viile amplasate în zone precum Griffith trebuie defrişate, spune Jeremy Cass, preşedintele organizaţiei profesionale Riverina Winegrape Growers.

Reuters a calculat că asta ar însemna distrugerea a peste 20 de milioane de butuci de vie de pe o suprafaţă de 12.000 de hectare, sau aproximativ 8% din suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie din Australia.

Situaţia este similară în alte regiuni.

„Dacă jumătate dintre viile din Australia ar fi defrişate, ar putea să nu fie suficient pentru a rezolva problema supraproducţiei”, susţine un producător de vin din vestul Australiei.

La rândul său, Tim Mableson, analist la KPMG, estimează că peste 20.000 de hectare de vie trebuie eliminate la nivel naţional.

Chile, Franţa şi SUA se numără printre alţi mari producători de vin care se luptă cu problema producţiei, şi chiar şi zone viticole renumite precum Bordeaux au recurs la defrişare a mii de hectare de vie. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA a efectuat plăţi de aproape 124 milioane lei, în perioada 24-26 aprilie 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a...
‹ adv ›

Acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene în Caraș-Severin

Ministerul Mediului a emis, vineri, acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de 81 de turbine,...

FNGCIMM: 18 instituţii de credit intenționează să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus

Un număr de 18 instituţii de credit şi-au exprimat intenţia de a participa la schema de ajutor de stat...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole