7.9 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGuvernul a aprobat Memorandumul privind realizarea lucrărilor în vederea dezvoltării de terminale...

Guvernul a aprobat Memorandumul privind realizarea lucrărilor în vederea dezvoltării de terminale specializate în Portul Constanţa Sud

Executivul a aprobat în şedinţa desfăşurată de joi, la propunerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Memorandumul cu privire la realizarea lucrărilor de infrastructură, căi de acces şi utilităţi, în vederea dezvoltării de terminale specializate în portul Constanţa Sud – Molurile IIIS şi IVS.

Conform unui comunicat al MTI, valoarea estimată totală a lucrărilor (Mol III S şi IV S) este de 1,12 miliarde euro.

„Extinderea Portului Constanţa prin crearea unor dane de mare adâncime/terminale specializate de operare, obiectiv inclus în Master Planul de Transport, poate determina creşterea investiţiilor din zonă. Lucrările aferente Molurilor III S şi IV S au fost prevăzute în cadrul investiţiei „Port Constanţa Sud. Zona Liberă””, se menţionează în comunicat.

Potrivit Studiului de Prefezabilitate întocmit de către CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, în anul 2019 valoarea estimată pe cele 2 obiective şi caracteristicile tehnice se prezintă astfel: Mol III S – 305,6 milioane euro – 45 ha platformă de operare, 11 ha zonă logistică, 7 dane (adâncime la dană -16,5 m); Mol IV S – 815 milioane euro – 110 ha platformă operare, 25 ha zonă logistică, 10 dane (dintre care 5 dane cu adâncimea -16,5m şi 5 dane cu adâncimea de -19m). Astfel, valoarea estimată totală a lucrărilor este de 1,12 miliarde euro.

Prin realizarea investiţiei, se creează posibilitatea pentru operarea navelor de mare capacitate la cele aproximativ 17 dane nou create pe Molul III S şi Molul IV S, datorită adâncimilor mari ale apei din zona cheurilor nou-construite, subliniază sursa citată.

Realizarea obiectivului de investiţii va conduce astfel la creşterea capacităţii de transport maritim de mărfuri şi, implicit, la creşterea volumului schimburilor comerciale.

Prin Memorandumul aprobat, Executivul a stabilit că obiectivul de investiţii „Realizarea lucrărilor de infrastructură, căi de acces şi utilităţi, în vederea dezvoltării de terminale specializate în Portul Constanţa Sud – Molurile III S si IV S” va fi declarat obiectiv strategic de interes naţional, iar Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA va întreprinde demersurile necesare pentru realizarea Studiului de Fezabilitate/Documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie cu privire la acest obiectiv de investiţii.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Toate drumurile intens circulate din Portul Constanța vor fi asfaltate 

În perioada imediat următoare, CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța va începe asfaltarea tuturor drumurilor intens circulate din Portul...

Boloș: Portul Constanţa va avea două scannere operaţionale până la sfârșitul acestui an 

Portul Constanţa va avea două scannere operaţionale până la sfârșitul acestui an, din cele 26 de sisteme noi de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole