13.7 C
București
vineri, 4 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleConsilier MADR: Producătorii români pot valorifica marfa la preţul corect dacă au...

Consilier MADR: Producătorii români pot valorifica marfa la preţul corect dacă au sprijinul unei cooperative 

Producătorii români îşi pot vinde mult mai uşor specialităţile tradiţionale dacă sunt înscrişi într-o cooperativă, deoarece organizaţia poate să-i ajute în promovarea şi valorificarea produselor obţinute în fermă la preţuri corecte şi pentru ei, dar şi pentru consumatori, consideră Ionuţ Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Un exemplu în acest sens este şi proiectul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia din Dâmboviţa care organizează târguri de produse tradiţionale în diferite pieţe şi zone din Bucureşti, dar şi din ţară, iar producătorii îşi pot face astfel cunoscute bunătăţile locale.

Asociaţia a debutat pe 1 decembrie 2023 cu un eveniment organizat în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4 al Capitalei şi a continuat cu alte patru evenimente care au avut loc în curtea Ministerului Agriculturii şi în alte locaţii din Bucureşti.

Cu sprijinul unei cooperative producătorii beneficiază de confortul valorificării la preţul corect, prin vânzarea directă de la fermă către consumator.

Genul acesta de proiecte sunt binevenite, iar în prezent există solicitări pentru organizarea unor astfel de evenimente atât din partea fermierilor cât şi din partea autorităţilor locale şi a cumpărătorilor”, a declarat, sâmbătă, consilierul MADR.

Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia împreună cu MADR organizează, în acest weekend, un astfel de eveniment de promovare, respectiv târgul „Poftim din România – Mărţişor de Bucureşti – Gusturi şi Meşteşuguri Româneşti”, în sectorul 4 din Capitală, la Piaţa Sudului, unde aproximativ 40 de producători îi aşteaptă pe bucureşteni să deguste bucate tradiţionale româneşti şi specialităţi locale aduse din toate zonele ţării.

Producătorul Cecilia Istrate din comuna Fundata, judeţul Braşov, susţine că prezenţa la târgul din Piaţa Sudului o ajută să îşi facă cunoscute produsele pe care le obţine din ferma proprie.

„Am venit aici, la Bucureşti, la târgul acesta din Piaţa Sudului, pentru că ne doream să ne facem cunoscute produsele. Avem produse din ferma proprie începând de la brânzeturi până la pastramă. Se pot cumpăra de toate de la noi, de la aperitiv până la friptură.

Avem brânză de burduf, telemea de oaie, telemea de vacă, caşcaval afumat, urdă şi caş dulce, iar din gama de carne avem pastramă de berbecuţ, pastramă de viţel, piept de porc, slăninuţă, toate la preţuri accesibile.

Nu ne gândim să mărim preţurile, chiar vindem un pic mai ieftin ca anul trecut, pentru că a fost greu pentru toată lumea. Îi aşteptăm pe bucureşteni să cumpere în loc de mărţişor o bucăţică de pastramă de berbecuţ sau un cârnăcior”, a precizat producătorul braşovean.

‹ adv ›

Aceasta a adăugat că îşi doreşte în continuare să vină la astfel de târguri, mai ales că toate produsele pe care le are la vânzare sunt înregistrate şi atestate la Ministerul Agriculturii ca produse tradiţionale, iar în curând va dobândi şi menţiunea de „produs montan” pentru produsele din fermă.

„Toate produsele noastre sunt atestate la Ministerul Agriculturii. Ferma Istrate are 13 produse atestate şi ne gândim ca la unele dintre ele să obţinem şi protecţie europeană. Oricum, ne ajută foarte mult atestarea de la Ministerul Agriculturii, iar în curând vom dobândi şi menţiunea de „produs montan” pentru produsele obţinute în fermă”, a spus Istrate.

La rândul său, producătorul Cătălin Oncescu susţine că a venit la Târgul de Mărţişor din Piaţa Sudului din Capitală cu produsele lactate obţinute în ferma proprie din Voineşti, judeţul Dâmboviţa, pentru că vinde mult mai bine în aceste târguri organizate.

„Am venit să vindem aici pentru bucureşteni şi bucureştence cu produse tradiţionale obţinute de la animalele din ferma noastră. Avem în jur de 300 de capete de ovine şi 20 de bovine.

Noi aşa ne vindem marfa prin târguri tradiţionale, târguri organizate, pentru că este o desfacere mai bună. Avem acum brânză de burduf la 60 de lei kilogramul, telemea de vacă la 27 lei/kg, telemeaua de oaie 40 de lei/kg, caşcaval la 55 – 60 de lei/kg, lapte dulce de vacă şi iaurt de vacă la 7 lei litru”, a menţionat producătorul din Dâmboviţa.

România are la nivel naţional 765 de produsele tradiţionale atestate, cele mai multe fiind cele din carne şi produse din carne (309), lapte şi produse din lapte (140), legume şi fructe (124), pâine, produse de panificaţie şi patiserie (120), peşte (30), dar sunt atestate şi băuturi (35).

Bucureştenii care vor veni, sâmbătă şi duminică, la Târgul de Mărţişor din Piaţa Sudului din Capitală vor putea degusta şi cumpăra, pe lângă bucatele tradiţionale româneşti, verdeţuri de sezon, legume şi fructe, proaspete sau conservate, dar şi creaţii handmade ale unor artizani pricepuţi.

De la târg nu vor lipsi micii tradiţionali din carne de porc de Mangaliţa, care sfârâie deja pe grătare, cârnăciorii, pastrama, berbecuţul la proţap şi bulzul ciobănesc, dar şi plăcintele în foi dulci sau sărate, iar toate aceste bunătăţi pot fi stropite din belşug cu vin sau ţuică.

Ansamblul Mioriţa şi elevii Şcolii Populare de Artă Vaideeni vor întreţine atmosfera de bună dispoziţie prin dansuri şi cântece populare.

Târgul de Mărţişor de la Piaţa Sudului va fi deschis sâmbătă, între orele 9:00 – 19:00, iar duminică, programul va fi de la ora 9:00 până la ora 16:00.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Ministrul Agriculturii solicită intervenția CE pentru reglementarea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susţine că este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene în privinţa importurilor ucrainene de...

Tuta absoluta – control fără rezistență la insecticide

Tuta absoluta, cunoscută drept molia minieră a tomatelor, aparține ordinului Lepidoptera și familiei Gelechiidae. Acest dăunător provoacă pierderi economice...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole