16.6 C
București
duminică, 24 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăieri la prun. Forma de coroană – tufa ameliorată

Tăieri la prun. Forma de coroană – tufa ameliorată

Selectarea formei de coroană este una din verigile tehnologice cu impact semnificativ asupra cantităţii și calităţii producţiei de fructe. Atunci când vorbim despre tăieri la prun, trebuie să luăm în calcul formele de coroană pretabile, una dintre ele fiind tufa ameliorată.

Această formă de coroană favorizează o creștere mai rapidă a masei vegetative după plantare în comparație cu formațiunile tradiționale, iar, în același timp, permite reducerea dimensiunii coroanei și creșterea productivității.

Citește și Cum se formează coroana la pomii de prun – sfaturi de urmat

Tufa ameliorată particularități ale formei de coroană

Pomii de prun tăiați și conduși după această formă de coroană întrunesc următoarele particularități:

  • nu dispun de trunchi
  • axul scurt de 25-30 cm
  • 4-5 ramuri de schelet inserate spiralat cu unghiul de ramificarea de circa 450
  • unghiul de divergență în funcție de numărul de ramuri de schelet este de 80-900
  • primele două se amplasează pe direcția rândului, iar următoarele în direcția intervalelor dintre rânduri
  • pe fiecare ramură de schelet trebuie să fie amplasate ramuri de semischelet sau de garnisire orientate spre extexrior
  • înălțimea totală a pomilor conduși după această formă de coroană este de până la 2,3-2,5 m, iar diametrul la bază 1,5-2,0 m.

Tăieri la prun în anul I

În primăvara anului I, pomii în formă de vargă, se scurtează la 25-30 cm de la nivelul solului. În perioada de vegetație, când lăstarii au atins lungimea de 25-30 cm se aleg numărul necesar pentru viitoarele ramuri de schelet.

Selectarea se efectuează preponderent din mugurii succesivi, astfel ca să fie inserați uniform în jurul axului, ceilalți lăstari care nu intră în structura coroanei sunt suprimați.

Când lăstarii aleși pentru formarea ramurilor de schelet au atins lungimea de 35-40 cm, se efectuează ciupitul lor pentru obținerea lăstarilor anticipați.

Această lucrare se efectuează în faza erbacee a lăstarului, lunile mai-iunie. Iar când avem nevoie de diferențierea mugurilor de rod pe lungimea lăstarului, ciupitul se efectuează în faza inițială de lignificare a lăstarului, sfârșitul lunii iunie – prima jumătate a lunii iulie.

Tăieri la prun în anul II

Primăvara anului II, ramurile de schelet alese se echilibrează între ele prin scurtarea celor mai lungi prin transfer la o ramură anticipată, orientată spre exteriorul coroanei sau la un mugure exterior.

Reducție ramurilor lungi prin transfer la o ramură anticipată, a – corect, b – incorect. Sursa: POPA S. et al „Producerea prunelor”

Ramurile anticipate, orientate în mijlocul coroanei se suprimă.

În timpul vegetației se înlătură concurenții lăstarilor de prelungire a ramurilor de schelet și cei amplasați pe latura lor interioară.

Dacă lăstarii au o lungime mai mare de 50 cm, ei se ciupesc pentru a forma lăstari anticipați.

Tăieri la prun în anul III și IV

În primăvară ramurile de schelet iarăși se echilibrează între ele prin scurtarea ramurilor de prelungire prin transfer la o ramură laterală sub unghiul necesar, pentru a mări sau micșora unghiul de ramificare.

Se înlătură ramurile ce cresc înăuntrul coroanei pentru a evita îndesirea ei.

În anii următori aceste operațiuni se repetă până când înălțimea gardului fructifer ajunge la 2,5-3,0 m înălțime, respectându-se principiile de tăiere efectuate mai sus.

Bibliografie selectivă:

  1. Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac. „Conducerea și tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi”,
  2. Popa Sergiu, Cumpanici Andrei, Braghiș Alexandra, Zbancă Andrei, Rîbințev Ion. „Producerea prunelor”.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăieri la afin – când, cum și de ce se realizează

Afinul este un arbust fructifer apreciat pentru fructele sale...
‹ adv ›

Tăierile la măr. Forma de coroană – ax vertical

Alegerea formei de coroană a pomilor de măr se stabilește în funcție de particularitățile de creștere și fructificare...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole