12.8 C
București
vineri, 3 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Tractoare pe străzile din Praga, fermierii cehi se alătură protestelor omologilor...

Reuters: Tractoare pe străzile din Praga, fermierii cehi se alătură protestelor omologilor europeni

Sute de fermieri cehi şi-au dus luni tractoarele în centrul capitalei Praga, perturbând traficul prin faţa Ministerului Agriculturii, pe măsură ce s-au alăturat protestelor omologilor europeni nemulţumiţi de costurile mari la energie, birocraţie şi politicile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, transmite Reuters.

Fermierii din Franţa, Germania, Polonia, Spania şi Italia au protestat în ultimele săptămâni împotriva constrângerilor impuse asupra lor de măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi a ceea ce ei susţin că este concurenţa incorectă a produselor din străinătate.

Fermierii din Cehia au de gând să se alăture protestelor omologilor europeni în cursul acestei săptămâni, chiar dacă principalele sindicate ale fermierilor s-au distanţat de protestul de luni, în care tractoarele au blocat o bandă pe o arteră importantă din Praga, încetinind traficul dar fără a-l paraliza complet.

Câteva sute de fermieri s-au strâns în faţa Ministerului Agriculturii de la Praga scandând „Ruşine” şi „Demisia”, în condiţiile în care ministrul Agriculturii nu s-a întâlnit cu organizatorii protestului de luni.

Guvernul ceh a subliniat că organizatorii protestului de luni nu au legătură cu munca din agricultură.

„Demonstraţia de azi nu are prea multe în comun cu lupta pentru condiţii mai bune pentru fermieri”, a scris premierul Petr Fiala pe platforma de social media X, adăugând că unii dintre organizatori sunt pro-ruşi sau au alte obiective politice.

„Negociem cu cei care îi reprezintă pe fermieri şi discutăm care sunt nevoile agriculturii noastre”, a adăugat Fiala.

Camera Agricolă Naţională din Cehia (AK), care joia trecută a cerut membrilor săi să se alăture unui protest comun al fermierilor din Europa Centrală, a ţinut să se distanţeze de marşul organizat luni.

Principalele nemulţumiri ale AK au legătură cu politica agricolă comună, perturbările de pe piaţă şi preţurile reduse de achiziţii rezultate de pe urma surplusurilor şi importurilor ieftine din afara blocului comunitar.

Fermierii se plâng de asemenea de costurile majorate asociate cu măsurile avute în vedere de UE pentru combaterea schimbărilor climatice, incluse în Pactul Verde European, care stabileşte reglementările agricole pentru cele 27 de state membre în următoarele decenii.

„Fermierii sunt disperaţi de această situaţie fără speranţă şi nu ştiu la ce să se aştepte în viitorul apropiat, fără a mai vorbi de cel îndepărtat. Au nevoie de stabilitate în climatul de business”, a declarat săptămâna trecută preşedintele AK, Jan Dolezal.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFP: Fermierii polonezi au blocat două puncte de trecere a frontierei cu Germania

Fermierii polonezi au reluat acţiunile de blocare a frontierei...
‹ adv ›

Reuters: Fermierii cehi protestează pe străzile din Praga

Fermierii cehi au aruncat joi bălegar în faţa clădirilor guvernamentale şi au blocat străzile din Praga cu tractoarele, reluând...

Reuters: Protestele fermierilor polonezi în legătură cu cerealele ucrainene ajung la graniţa cu Lituania

Fermierii polonezi au protestat vineri la graniţa cu Lituania împotriva a ceea ce ei spun că sunt importuri de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole