10 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleGunoiul de iepure ca îngrășământ - sfaturi la utilizare

Gunoiul de iepure ca îngrășământ – sfaturi la utilizare

Gunoiul de iepure este unul dintre cele mai potrivite opțiuni de îngrășăminte organice, atunci când vorbim despre fertilizarea culturilor din grădină, a arbuștilor sau a florilor.

Potrivit diferitor studii, gunoiul de iepure conține până la 2,4 % azot, 1,4 % fosfor și 0,6-1 % potasiu, trei nutrienți esențiali necesari pentru sănătatea și creșterea plantelor.

În plus, conține și microelemente ca zincul, calciul, magneziul, manganul, cuprul, sulful, borul și cobaltul, potrivit unui studiu publicat în Environmental Study and Pollution Research.

Câteva informații interesante despre gunoiul de iepure*:

  • Are de patru ori mai multe substanțe nutritive decât cel de vacă sau de cal și este de două ori mai nutritiv decât cel de găini.
  • Îmbunătățește structura slabă a solului, drenajul și reținerea umidității, viața microorganismelor din sol.
  • Râmelor le place gunoiul de grajd de iepure.
  • Nu este la fel de urât mirositor ca alte tipuri de gunoi de grajd și este ușor de manevrat.

*Conform informațiilor Michigan State University.

Chiar dacă majoritatea susțin că gunoiul de iepure nu necesită compostare de lungă durată, cel mai bine este să-l lăsați ceva timp să fermenteze pentru a evita orice riscuri sau să îl aplicați în amestec cu alte îngrăşăminte.

Gunoiul de iepure este recomandat, în primul rând, pentru plante cu cerinţe mari faţă de substanţele nutritive.

Este interesant faptul că gunoiul de iepure bine descompus a fost utilizat în testări și pentru înlocuirea diferitor componente ale substratului pentru răsaduri (la castraveți, calendula) și s-a dovedit a fi potrivit.

Rezultatele au arătat că adăugarea de compuși din gunoi de grajd de iepure a fost o metodă eficientă de înlocuire a turbei, iar proporția de 30%-50% (adică 60%-100% în loc de turbă) a fost cea mai potrivită.

Fertilizarea plantelor cu gunoi de iepure

Gunoiul putrezit sau fermentat este potrivit pentru următoarele culturi:

  • solanacee: roșii, cartofi;
  • cucurbitacee: castraveți, dovlecei, dovlecei, pepeni;
  • rădăcinoase;
  • leguminoase;
  • varză.

Pentru căpșuni, aplicați nu mai mult de 2 litri de soluție diluată la 1 mp. de sol și doar între rânduri. Aceeași abordare este și pentru zmeur. Poate fi folosit pe orice tip de sol. Acesta e cel mai optim mod de a îmbunătăți solurile nisipoase și luto-nisipoase.

În plus, poate fi aplicat la arbuști și florile din grădină.

În ce perioadă utilizăm gunoiul de iepure?

  • Se folosește într-o formă semi-putrezită, înainte de afânarea de toamnă a parcelei.
  • Sub formă fermentată, înainte de a semăna culturile de toamnă.
  • Pentru a accelera creșterea răsadurilor în seră și solar.
  • Dacă există o nevoie urgentă de a folosi gunoi de iepure, trebuie să îl puneți la macerat.

Reguli de utilizare:

Gunoiul de iepure bine descompus se aplică în gropi înainte de plantare. Toamna, se aplică la săpat sau afânat.

Ca regulă generală, un bun punct de plecare este aplicarea unui strat de 3-5 cm cu încorporare în primii 10 cm de sol. Acest lucru se poate face înainte de plantare sau în timpul sezonului de vegetație.

Pentru plantele care sunt mai puțin sensibile la nivelurile de nutrienți, pomi și arbuști fructiferi, este suficient să se folosească un strat de 3 cm ca simplu mulci.

Gunoiul de iepure poate fi aplicat ca mulci în amestec cu compost și paie lângă plante sau între rânduri. Dacă e împrăștiat pe suprafața solului și îngheață, substanțele benefice se pierd.

Pentru plante decorative și flori de grădină mențineți proporțiile: gunoi de grajd + cenușă (1:1), fermentați 3 săptămâni. Se diluează 1:10. Nu păstrați pentru mult timp.

Turnați 2 kg de gunoi de iepure în 12 litri de apă. Se amestecă până când granulele solide se dizolvă. Turnați circa 1 litru pe 1 m².

Păstrarea gunoiului de iepure

Gunoiul de iepure se păstrează într-un loc special amenajat unde nu ajunge ploaia sau alte precipitații. În condiții de casă, poate fi compostat în amestec cu resturile de bucătărie, iarbă (fără semințe), tulpini și vrejuri de legume.

La compostare, se respectă regula principală: amestecul nu trebuie să se usuce prea mult. Este necesar să se creeze condiții adecvate și să se umezească în mod regulat. Izolați grămada de compost pentru iarnă: acoperiți-o cu așchii, rumeguș și frunze pentru a preveni înghețul.

Acoperiți cu pânză sau prelată groasă. Nu folosiți folie de plastic.

V-ar putea plăcea și articolul despre Îngrășământ din găinaț de pasăre – sfaturi la utilizare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

6 îngrășăminte organice utile în grădină

An de an, concomitent cu recoltarea culturilor din sol...
‹ adv ›

Mușchi în grădină – de ce cresc și cum scăpăm de ei

În ciuda aspectului decorativ, prezența de mușchi în grădină provoacă nemulțumiri în rândul multora, iar acestea cresc pe măsură...

Cum să udăm grădina cu legume mai rar – vezi 8 metode utile

Umiditatea și sănătatea solului sunt cruciale în asigurarea unor plante sănătoase, tolerante sau mai rezistente la principalele provocări. Iar atunci...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole