11.4 C
București
miercuri, 16 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleBășicarea frunzelor la cais și piersic – tratamente

Bășicarea frunzelor la cais și piersic – tratamente

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) este o boală produsă de o ciupercă dezvoltarea căreia este favorizată de primăveri ploioase și reci, cu temperaturi cuprinse între 7-15°C. Boala bășicarea frunzelor de piersic poate fi întâlnită în livezile de piersic, cais, nectarin, migdal.

Boala atacă frunzele, apoi lăstarii, florile şi fructele.

Simptomele bășicării pe frunze

Pe frunze apar băşicări neregulate, cu umflături pe partea superioară a limbului. Umflăturile se datorează creşterii dezordonate a parenchimului frunzei, faţă de nervuri, sub influenţa ciupercii.

‹ adv ›

Frunzele atacate la început sunt moi, decolorate puternic, îngroşate, de două ori mai late şi mai lungi, faţă de cele sănătoase.

Frunzele infectate sunt apropiate unele de altele și formează adesea buchete. Cele tinere din vârful lăstarilor bolnavi sunt puternic îngroșate și mici, iar cele de pe porţiunea mijlocie
a lăstarilor sunt bășicate, prezentând umflături neregulate.

Sub cuticula țesuturilor afectate, care cu timpul se sfăramă, se dezvoltă un strat catifelat, format din ascele și ascosporii ciupercii. Frunzele infectate se usucă și cad de pe ramuri.

Citește și despre Tăierile la cais – particularități, termenul realizării.

Simptome generale de atac produse de Taphrina deformans

La pomii atacaţi cad frunzele încă din timpul verii, iar lăstarii se usucă şi fructele cad în proporţii diferite. În cursul verii apar creșteri noi fără simptome de atac.

La piersic, lăstarii atacaţi au creşteri mai reduse, sunt deformaţi şi îngroşaţi, cu internoduri mai scurte, ramurile infectate se dezvoltă neregulat şi prezintă îngroşări fusiforme.

Atacul pe flori şi fructe se produce rar, florile sunt uşor hipertrofiate, iar fructele sunt acoperite cu pete albe-gălbui sau roşii-violacei, cu marginile neregulate şi cu crăpături fine, într-o fază mai avansată de creştere.

Limitele de temperatură pentru dezvoltarea ciupercii sunt între 7 şi 28°CPe timp uscat şi călduros boala stagnează.

Prevenire și tratamente contra bășicării frunzelor la cais

Pentru combaterea bolii sunt obligatorii operațiile ce țin de igiena culturală a pomilor, este absolut necesară tăierea și arderea organelor afectate.

Sunt eficiente tratamente chimice cu produse de uz fitosanitar ce conțin cupru – la umflarea mugurilor, buton alb și toamna la căderea frunzelor.

Citește și despre Soiuri noi și de perspectivă de cais. Polenizatori recomandați.

Prevenire și tratamente contra bășicării frunzelor la piersic

Ținând de faptul că boala este produsă de aceeași ciupercă Taphrina deformans, tratamentele la piersic sunt, practic, similare celor realizate la cais.

Ca norme generale este tăierea ramurilor afectate și distrugerea acestora.

Ttratamente obligatorii sunt efectuate în următoarele faze de vegetaţie:

  • la pornirea pomilor în vegetaţie;
  • la umflarea mugurilor;
  • după scuturarea petalelor;
  • perioada de vară;
  • toamna – la căderea frunzelor.

Primăvara devreme şi toamna sunt obligatorii tratamente cu fungicide ce conțin cupru. Cele mai eficace şi hotărâtoare tratamente sunt considerate cele de prevenire, cu produse cuprice:

  • Zeama bordeleză (BOUILLIE BORDELAISE WDG 0,5% (5,0 kg/ha).
  • BADGE WG 3,5 kg/ha – se aplică toamna la căderea frunzelor (BBCH 91) sau primăvara devreme în fenofaza de umflare a mugurilor.
  • Airone SC 4,0 l/ha se aplică toamna la căderea frunzelor (BBCH 91) și primăvara devreme în fenofaza de umflare a mugurilor.
  • CUPROFIX ULTRA/NOVICURE 6,0 kg/ha (tratament aplicat în perioada repausului vegetativ).
  • TRIUMF 40 WG (hidroxid de cupru) 2,0-2,5 kg/ha – se aplică toamna după căderea frunzelor pentru maturarea lemnului, în perioada de repaus pentru reducerea rezervei de infecție.
  • CURENOX 50 1,5-2,0 kg/ha – se aplică când 50% din frunze au căzut sau primăvara până la apariția mugurilor florali.
  • Vitra 50 WP (cupru metalic din hidroxid de cupru) 1,5-2,0 kg/ha – se aplică când 50% din frunze au căzut, până la apariția mugurilor florali (BBCH 95-53).

CUPROXAT FLOWABLE – 0,35%, 3,5 l/ha în 1000 l apă se aplică tratament la avertizare de la apariția mugurilor și până la formarea inflorescențelor.

În perioada de vegetaţie se utilizează: SCORE 250 EC (difenoconazol) 0,2 l/ha, volumul soluției de lucru 800-1000 litri/ha, SYLLIT 400 SC (dodine) 0,2% (2,0 l/ha) –  trebuie aplicat cel târziu la 48 de ore de la apariția infecției, se recomandă însă la aplicare, temperatura aerului să fie de minim 6°C, pentru ca și metabolismul pomilor să fie optim sau se aplică produse cuprice.

Bibliografie:

  • Producerea piersicilor, Autori: Sergiu Popa, Valerii Manziuc, Alexandra Braghiș, Andrei Cumpanici.
  • Producerea caiselor, Autori: Ananie Peșteanu, Valerii Manziuc, Andrei Cumpanici, Eugeniu Gudumac, Alexandra Braghiș.
‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bășicarea frunzelor de piersic – Taphrina deformans

Bășicarea frunzelor de piersic este o boală produsă de...
‹ adv ›

Cancerul citosporian al pomilor, tot mai prezent în livezile din România

USV „Regele Mihai I” din Timișoara prin pagina de extensie universitară USVT PLANT PROTECTION aduce informații importante despre patogenul...

Plum pox sau vărsatul prunelor – ce facem cu pomii bolnavi

Plum pox sau vărsatul prunelor (Prunus virus) este o boală întâlnită frecvent în toate plantaţiile de prun, cais și...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole