20 C
București
duminică, 26 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisia Europeană a adoptat un regulament de scutire a fermierilor privind GAEC...

Comisia Europeană a adoptat un regulament de scutire a fermierilor privind GAEC 8

Comisia Europeană a adoptat oficial un regulament care acordă agricultorilor europeni o scutire parţială de la regula condiţionalităţii privind terenurile lăsate în pârloagă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Regulamentul vine în urma propunerii Comisiei prezentate la 31 ianuarie şi discuţiilor cu statele membre în cadrul reuniunilor comitetelor. Regulamentul va intra în vigoare mâine, 14 februarie, şi se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie pentru un an – şi anume până la 31 decembrie 2024.

Scutirea parţială răspunde mai multor cereri de mai multă flexibilitate, astfel cum au solicitat statele membre pentru a răspunde mai bine provocărilor cu care se confruntă fermierii din UE.

În loc să păstreze terenurile lăsate în pârloagă sau să păstreze elemente neproductive pe 4% din terenul lor arabil, fermierii din UE care cultivă culturi fixatoare de azot (cum ar fi linte, mazăre sau favoruri) şi/sau culturi secundare fără produse de protecţie a plantelor pe 4% din terenul lor arabil vor fi consideraţi ca îndeplinind aşa-numita cerinţă GAEC 8.

Cu toate acestea, fermierii care decid astfel pot continua să îndeplinească cerinţa privind terenurile lăsate în pârloagă sau elementele neproductive.

Actul final adoptat permite, de asemenea, statelor membre să îşi modifice programele ecologice care sprijină zonele neproductive pentru a ţine seama de scenariul de referinţă alternativ în cadrul condiţionalităţii GAEC 8.

O simplă notificare către Comisia Europeană va fi suficientă pentru actualizarea imediată a programelor ecologice în cauză.

Statele membre care doresc să aplice derogarea la nivel naţional trebuie să notifice Comisia în termen de 15 de zile de la intrarea în vigoare a regulamentului, astfel încât fermierii să poată fi informaţi cât mai curând posibil.

Propunerea Comisiei este atent calibrată pentru a oferi un echilibru adecvat între oferirea de ajutor şi flexibilitate fermierilor care se confruntă cu numeroase provocări, pe de o parte, şi protejarea biodiversităţii şi a calităţii solului, pe de altă parte.

„Numai dacă fermierii noştri pot locui în afara terenurilor lor, vor investi în viitor. Şi numai dacă ne îndeplinim împreună obiectivele climatice şi de mediu, fermierii vor putea continua să trăiască. Fermierii noştri sunt pe deplin conştienţi de acest lucru.

Această măsură oferă flexibilitate fermierilor, continuând, în acelaşi timp, să îi recompenseze pentru activitatea lor crucială de stimulare a securităţii alimentare şi a durabilităţii în UE.

Vom prezenta în curând mai multe propuneri pentru a contribui la atenuarea presiunii cu care se confruntă fermierii noştri”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

BTA: Bulgaria se va alătura iniţiativei BIOEAST pentru o agricultură bazată pe expertiză

Bulgaria va participa la înfiinţarea unei asociaţii internaţionale pentru...
‹ adv ›

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă...

Barbu: România ar putea obţine 30 de mln de tone de porumb anual, după reabilitarea infrastructurii de irigaţii în 2027

România ar putea obţine într-un an 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole