6.6 C
București
miercuri, 21 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMarian Crețu, student USV Iași: Experiența de voluntariat în Africa mi-a schimbat...

Marian Crețu, student USV Iași: Experiența de voluntariat în Africa mi-a schimbat modul de gândire și perspectiva asupra vieții

Marian Crețu, un tânăr de 21 de ani, student la Facultatea de Agricultură USV Iași a fost în Africa pentru a ajuta! La întoarcere, ne-a relatat despre cum a fost experiența aceasta pentru el, dar și despre trăirile și aventurile sale din timpul misiunii din Uganda.

Ce înseamnă, de fapt, a fi voluntar, de ce (nu) poate oricine să se dedice unei astfel de cauze și ce satisfacții personale îți pot aduce acțiunile de voluntariat, ne dezvăluie acest tânăr cu o dragoste de viață și de semeni absolut molipsitoare.

Aflat la prima experiență ca voluntar, Marian a stat în Africa 30 de zile

„În perioada 13 ianuarie – 10 februarie 2024, am călătorit în zona centrală a Ugandei, aproape de linia Ecuatorului, prin intermediul unui foarte bun prieten, care se ocupă cu ajutorarea persoanelor din medii defavorizate din România, și pe plan extern, din Africa.

Experiența a fost una deosebită, având ocazia să experimentez pe propria piele modul de viață al locuitorilor Africii. Privind în urmă la timpul petrecut acolo, pot spune că aș repeta, fără urmă de ezitare această experiență”, ne mărturisește Marian.

Orezul – un aliment prea scump pentru a fi consumat în fiecare zi

Luptând să schimbe în bine viețile altora, voluntarii descoperă, adesea, că propriile vieți le-au fost schimbate chiar de către cei pe care îi ajută. Este și cazul tânărului student la Facultatea de Agricultură din Iași.

„Au fost câteva aspecte pe care le-am observat și m-au marcat prin faptul că mi-au schimbat modul de gândire și perspectiva asupra vieții. Străbătând câteva dintre satele lor, ne-am apropiat de mai multe familii și am observat cum este traiul lor de zi cu zi.

Multe dintre aceste familii nu au posibilități financiare, acces la educație, servicii medicale, curent electric și magazine. Hrana lor principală constă în rădăcini, matoke, cassava (manioc) și cartofi dulci; orezul fiind un aliment prea scump pentru a fi consumat în fiecare zi.

Acesta este consumat doar de Paște și Crăciun, de către familiile mai înstărite. Deși în Africa cresc câteva soiuri de fructe, diferite de ale noastre, în România diversitatea fructelor, legumelor și plantelor medicinale este mult mai mare”, mai adaugă voluntarul.

Zâmbetul apropie oamenii, o bomboană și mai mult

De multe ori „viața bate filmul”. În sprijinul acestei afirmații vine și experiența tânărului Marian Crețu, care a văzut empatie la fiecare pas în rândul africanilor.

„În toată această perioadă, m-a marcat faptul că foarte mulți dintre africani deși nu au încălțăminte și îmbrăcăminte, totuși ei arată empatie unul față de celălalt, deseori împrumutându-și hainele între ei pentru a merge la școală și biserică.

Cu toate că ei trăiesc într-o sărăcie lucie, aceștia continuă să zâmbească. Copiii sunt foarte respectuoși, iar în momentul în care le ofeream o simplă bomboană, aceștia făceau o plecăciune în semn de mulțumire, iar bucuria le radia pe față.

Bunul-simț al copiilor putea fi marcat la fiecare pas, dar cel mai reprezentativ moment la care am reflectat a fost când aproximativ 800 de copii își așteptau răbdători rândul, uneori chiar și o oră, pentru a primi o porție de orez cu fasole.

Recomand cât mai multor persoane să facă voluntariat în scopuri umanitare, deoarece, pe măsură ce africanii intră mai des în interacțiune directă cu alți oameni, devin tot mai deschiși, arătând iubire față de cei care îi ajută, destrămând ideile greșite care îi prezintă ca fiind niște oameni izolați.

Eu am fost foarte entuziasmat și am simțit o împlinire sufletească ajutând oamenii, în ciuda condițiilor precare (țânțari, malarie, lipsa hranei, temperaturi ridicate), recunoștința din ochii lor acoperind toate aceste neajunsuri.

Împreună putem contribui la educarea africanilor și facilitarea accesului lor către civilizație. Alegând să fii voluntar te vei schimba tu, dar împreună cu tine și persoanele din jurul tău”, adaugă Marian Crețu, tânărul de 21 de ani, student la Facultatea de Agricultură USV Iași, specializarea Agricultură.

Pasiunea pentru voluntariat l-a dus pe Marian departe: La propriu 7000 km distanță de casă!

„Călătoria până în Uganda a fost lungă, am făcut-o cu avionul, iar la aeroport am fost așteptați de prietenii noștri care cunosc zona, neavând probleme cu mijloacele de transport”.

Vaccinat și protejat în călătorii! Prevenirea bolilor infecțioase în timpul călătoriilor în țări exotice, trebuie să fie o prioritate, mai adaugă tânărul voluntar.

„Pregătirea pentru plecarea în Africa constă în administrarea dozelor de vaccin obligatorii pentru bolile specifice. De asemenea este foarte important pentru cei care se deplasează în zonă ecuatorială să se testeze periodic pentru malarie”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Workshop pentru pasionații de îngrijirea spațiilor verzi, organizat de USV Iași

Secretele unui gazon perfect, soluții pentru prevenirea și tratarea bolilor la gazon și tehnologia de ultimă generație în întreținerea...

Grant pentru promovarea produselor agricole – oportunitate de finanțare a Programului AGRIP

Programul AGRIP are ca obiectiv promovarea competitivității și recunoașterii produselor agricole și alimentare ale Uniunii Europene, atât pe piața...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole