6.1 C
București
miercuri, 11 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGermania: Un lot de semințe de rapiță din România, depistate cu reziduuri...

Germania: Un lot de semințe de rapiță din România, depistate cu reziduuri de pesticide

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Autoritățile sanitare veterinare din Germania au notificat România, ieri, 29 ianuarie, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, că au depistat o probă de semințe de rapiță cu reziduuri de fosfan de 0,45 mg/kg, notează lantulalimentar.ro.

Limita maximă admisă este de 0,05 mg/kg.

Proba a fost prelevată în 8 ianuarie, iar lotul de semințe de rapiță, provenind din România, nu a fost distribuit pe piața germană.

‹ adv ›

Proba a fost prelevată și analizată la cererea operatorului economic, în cadrul programului de autocontrol, derulat de companii în baza legislației europene.

Nu există risc pentru sănătatea umană, întrucât semințele nu erau destinate consumului uman, ci aveau utilizare furajeră. 

Lotul de semințe în cauză a fost reținut de la comercializare de autoritățile sanitare veterinare germane. 

Fosfanul (săruri de fosfan și de fosfură – sumă de fosfan și generatori de fosfan – săruri de fosfură relevante) este un pesticid utilizat pentru tratarea cerealelor și semințelor oleaginoase și proteaginoase în depozite, pentru a le proteja de dăunători.

Perioada de aprobare a fosfanului a fost prelungită de Comisia Europeană până la 15 martie 2026, întrucât „Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) are nevoie de timp suplimentar pentru a ajunge la o concluzie cu privire la evaluarea riscurilor pentru substanța activă”.

De precizat că aprobarea utilizării fosfanului a expirat la 31 martie 2023, dar Comisia Europeană a prelungit această aprobare până la 31 martie 2024, iar în 19 ianuarie 2024 a decis să prelungească încă o dată (până în 15 martie 2026) perioada de aprobare a acestei substanțe active, cu respectarea nivelului maxim admis de 0,05 mg/kg

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. Nu spune nimeni ca de fapt sunt ucrainiene la origine nu???? Sunt din romania exportate dar provenienta lor este ucraina. Asta nu se spune, nu da bine la imaginea altora. Hai sa o terfelim pe-a noastra. Tradatori multi, ati uitat ca ati pus cereale ucrainiene in silozurile noatre…hai sa-i ajutam pe fratii nostri ….silozurile aveau deja cereale romanesti in ele, au venit tiruri ucrainiene si au pus deasupra. Normal ca analize faceau pe jos pe unde scoteau cerealele care erau romanesti…si analizele ieseau bune ptr ca logic erau cerealele noastre. Au fost exportate nivelul din silozuri a coborat apoi s-a ajuns la mizeriile ucrainiene. Si acum nemtii fac gura mare logic, au analizat la recoltare cerealele ucrainiene acum, dar ei cred ca sunt romanesti, acum au ajuns la mizeriile ucrainiene cu adevarat.
    Asta este cand esti tradator. Iti iei carne multa. Mai vinde romania ciocanul de azi inainte.

    • Se poate sa fie și din Ucraina, dar mai degrabă marfa a fost tratata pt dăunători și s-a folosit prea mult tratament, în 2-3 zile dacă se aeriseste, gata nu mai e nici o problema!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Germania face primul pas către o agricultură mai ecologică

Ministerul Agriculturii din Germania face presiuni pentru creșterea cantității...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole