22 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum alegem oua pentru incubat - 6 reguli importante

Cum alegem oua pentru incubat – 6 reguli importante

Alegerea corectă de oua pentru incubat este unul dintre aspectele cheie pentru a obține cât mai mulți pui sănătoși. De calitatea ouălor depinde atât rata de eclozare, cât și sănătatea puilor proaspăt ieșiți din ou.

Așadar, un pui bun se poate obține doar dintr-un ou bun.

Trebuie să nu uităm și de așa lucru evident, ca prezența cocoșului pentru fecundarea ouălor.

‹ adv ›

În continuare, prezentăm șase reguli de bază la alegerea ouălor pentru clocitoare:

  1. Alegem oua pentru incubat de la păsări tinere și sănătoase;
  2. Alegem oua pentru incubat proaspete;
  3. Păstrarea corectă a ouălor pentru incubat;
  4. Alegem ouă de dimensiuni corecte;
  5. Alegem oua pentru incubat curate;
  6. Ouăle pentru incubat trebuie să fie de formă potrivită.

1. Alegem oua pentru incubat de la păsări tinere și sănătoase

Originea ouălor joacă rol foarte important la calitatea puilor obținuți.

Dacă ouăle pentru incubator vor fi achiziționate de la producător, trebuie verificată situația la fermă în ceea ce ține de rasa găinilor, sănătatea efectivului, condițiile de întreținere și alimentație a găinilor. Solicitați acte de confirmare a provenienței păsărilor și procedurilor de sănătate și igienă efectuate.

Atunci când ouăle se colectează din propria gospodărie, se va face o selecție preventivă a păsărilor, ce urmează a fi folosite în reproducție. Dacă în curte conviețuiesc mai multe rase, se adăpostesc separat cele de la care se doresc puișori.

oua pentru incubat de la pasari tinere

Se va urmări starea de sănătate, nivelul de activitate, consumul de furaje, volumul de producție.

Vârsta păsărilor este foarte importantă, deoarece rata maximă de fertilitate se obține doar de la păsările tinere, în primul sau al doilea an de producție. Procentul de eclozare va fi mai mare la ouăle, obținute de la aceste găini. De asemenea, sănătatea puilor va fi la un nivel mai înalt.

Vedeți aici Cum incubăm ouăle la diferite păsări. Recomandări pe etape.

2. Alegem oua proaspete

Cu cât mai proaspete sunt ouăle pentru incubator, cu atât mai mare este rata eclozării. Astfel, la un termen de păstrare de 5 zile, eclozarea atinge valori de 90%. Indicele scade gradual: la 10 zile rata este de 82%, la 15 zile – 70%, iar la 20 de zile – scade brusc la 20%.

oua pentru incubat proaspete

Ouăle se manipulează cu grijă, se colectează de 3-4 ori pe zi, în special în sezonul cald. Nu se folosesc ouă din cuibarele situate sub razele directe de soare.

Termenul de păstrarea a ouălor în funcție de specie:

  • Găină – 5 zile;
  • Rață și curcă – 8 zile;
  • Gâscă – 10 zile.

3. Cum păstrăm ouăle pentru incubat

Păstrarea ouălor pentru incubator vizează respectarea termenilor menționați mai sus, dar și a condițiilor sanitare.

cum pastram ouale pentru incubat

Cel mai important factor la păstrare este temperatura aerului între 10-15 oC și umiditatea relativă de 70-80%. La temperaturi mai mari de 27 oC începe dezvoltarea embrionului, dar ea este anormală. La temperaturi mai mici de 8 oC au loc modificări chimice ireversibile.

Ouăle de găină, curcă, bibilică și rață de dimensiuni mai mici se păstrează cu vârful rotungit în sus. Ouăle mari de rață se păstrează în poziție semi-înclinată, iar cele de gâscă – doar culcate orizontal. 

4. Alegem ouă de dimensiuni corecte

O eclozare mai bună dau ouăle de dimensiuni mijlocii. La găini acestea au o greutate medie de 50-60 g. Ouăle mici, cu greutatea sub 45 g au o eclozare mai mică de 38%. Din ouăle prea mari pot ecloza pui sau boboci cu anomalii.

dimensiuni oua pentru incubat

Dacă oul este prea mare, acesta poate conține două gălbenușuri (se poate depista la ovoscopie). Dacă oul e prea mic, el poate să nu conțină gălbenuș deloc.

În același timp, din ouăle mici se vor obține pui subdezvoltați, cu dimensiuni corporale reduse și sănătate mai slabă. Ouăle mari au coaja mai subțire și rată mai mică de fertilitate.

Dimensiuni ale ouălor diferitor specii potrivite pentru incubare: rață – 80-90g, curcă – 80-85g, gâscă – 160-180g, bibilică – 35-45g, prepeliță – 9-11g.

Vedeți aici recomandări privind alimentația găinilor pe vârste.

5. Alegem oua pentru incubat curate

Ouăle pentru incubator trebuie să fie libere de fecale sau altă murdărie și nu se vor spăla înainte de incubare. Aici sunt implicate două procese fiziologice cu importanță vitală: respirația embrionului și protecția împotriva agenților patogeni.

Oul este dotat cu pori, care permit trecerea oxigenului prin coajă. În condiții de igienă deficitară a adăpostului și a cuibarelor, ouăle se vor murdări de fecale, care pot bloca acești pori și respirația puiului în ou va deveni dificilă sau imposibilă.

oua pentru incubat curate

În același timp, oul dispune de o membrană (sau cuticulă) subțire, care îmbracă coaja la exterior, cu rol protector, în special împotriva pătrunderii bacteriilor prin pori.

Dacă spălăm oul murdar, cu o probabilitate foarte înaltă, se va distruge această cuticulă și vom expune oul pericolului infectării.

Bacteriile pătrunse în ou pun în pericol viața embrionului. Oul contaminat foarte curând va transmite infecția la celelalte ouă din incubator.

N.B. În condiții de ferme avicole industriale ouăle se supun dezinfecției cu ajutorul diferitor metode. Mai populară este utilizarea fumigației cu formaldehidă și clor. În gospodării private, această procedură este dificil de realizat și mai puțin necesară la oua pentru incubat – menținerea curățeniei și prospețimei ouălor este măsură suficientă.

Pentru a reduce semnificativ gradul de contaminare a ouălor cu germeni patogeni, se minimizează timpul în care oul se va afla în cuibar. Cu atenție și cu mâinile curate, oul se colectează din cuibar cât mai curând și se depozitează la condițiile menționate mai sus.

Citiți și De ce găina își mănâncă ouăle și cum evităm această problemă.

6. Ouăle pentru incubat trebuie să fie de formă potrivită

Forma corectă a ouălor include: lipsa fisurilor, a formațiunilor pe coajă, forma ovală, ușor alungită, cu un capăt mai ascuțit și altul bont, dimensiunile menționate mai sus, fără deformări.

Ouăle fisurate permit trecerea ușoară a bacteriilor în interior și nu vor supraviețui până la eclozare.

forma oualor pentru incubator

Cele cu orice tip de deformare vizibilă (coajă încrețită sau orice depozit anormal de calciu) pot indica o boală sau un tip de deficiență care, de asemenea, va influența și dezvoltarea puiului.

Coaja oului pentru incubat trebuie să fie integră, de grosime potrivită, culoare uniformă, corespunzătoare rasei, mată (luciul apare la păstrarea îndelungată), fără linii, granulații sau alte defecte.

Unii specialiști recomandă pentru incubat ouăle care sunt de 1,4 ori mai lungi, decât late.

Cu ajutorul ovoscopiei se va verifica dacă:

  • Bula de aer este mică și situată în vârful rotungit al oului (ouăle vechi au camera de aer mare);
  • Gălbenușul este situat în centru sau spre vârful rotungit, marginile sunt șterse, la rotirea oului acesta se întoarce încet;
  • Lipsește orice tip de incluziune străină.

V-ar putea fi util și articolul despre Timpul de incubare la ouă și alte particularități.

Sursa imagini: canva.com.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata...
‹ adv ›

Cap umflat la curcani și alte păsări – cauze și tratament

Sindromul de cap umflat la curcani și la alte păsări este o problemă frecvent întâlnită în rândul crescătorilor. Boala...

Boala capului negru la curcani – cum o recunoaștem și tratăm

Histomonoza, numită și boala capului negru sau enterohepatita infecțioasă la curcani, este o boală parazitară contagioasă, care afectează intestinele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole