2 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleNematozii, ucigașii invizibili din lumea serelor

Nematozii, ucigașii invizibili din lumea serelor

Nematozii dăunători sunt viermi microscopici care provoacă pierderi anuale de miliarde de dolari în culturi agricole, iar toate culturile din lume sunt susceptibile la cel puțin o specie de nematozi paraziți.

Nematozii se numără printre cele mai importante și numeroase animale din regnul animal și pot supraviețui aproape în orice mediu.

Însă, nu toți nematozii sunt dăunători pentru seră sau culturi. Pe lângă speciile dăunătoare, multe specii sunt inofensive sau chiar puteți să beneficiați de avantajele acestora, eliberând nutrienți pe care plantele îi consumă sau asigurând controlul altor dăunători.

‹ adv ›

În acest articol discutăm despre nematozi dăunători.

Toți cei care administrează o seră ar trebui să fie conștienți de acești dăunători „silențioși”, care pot avea un impact foarte mare asupra recoltei. Nematozii paraziți au multe gazde și rareori sunt specifici unei plante.

Deși recunoașterea la nivel mondial a nematozilor ca fiind o cauză importantă a declinului plantelor nu a avut loc până la mijlocul secolului trecut, nematozii au fost studiați cu mai mult de 150 de ani mai devreme.

Tipuri de nematozi

Precum am menționat, există numeroase specii de nematozi care locuiesc în sol, dar nu toate sunt dăunătoare pentru plante. În cadrul grupului de nematozi dăunători, unii nematozi își petrec viața în interiorul rădăcinilor plantelor. Aceștia sunt endoparaziți.

Alții sunt ectoparaziți și doar stilul lor, de o structură asemănătoare unui ac, pătrunde în plantă pentru a extrage substanțele nutritive din rădăcini sau din celulele radiculare.

Acești nematozi își încep călătoria sub formă de ouă minuscule cuibărite în solul sau substratul din seră, care eclozează în forme juvenile și consumă țesuturile rădăcinilor.

Detectarea daunelor provocate de nematozi necesită o analiză atentă. Semnele pot include încetinirea creșterii, ofilirea și absorbția slabă a nutrienților la plantele afectate. La suprafață, puteți observa îngălbenirea, un simptom al deficienței de nutrienți.

Plantele afectate sunt adesea pitice, cu frunze mici. Uneori, atunci când plantele infectate cresc în sol umed și fertil sau pe timp răcoros, părțile aeriene pot părea încă sănătoase.

Nematozi galicoli

Se consideră că cei mai dăunători nematozi paraziți ai plantelor sunt nematozii galicoli, Meloidogyne spp. care sunt responsabili de pierderi din culturile de legume în întreaga lume și determină utilizarea frecventă a pesticidelor (nematocide).

Acești nematozi au o gamă foarte largă de gazde, afectând mii de specii de plante. Nematozii galicoli pătrund în rădăcini sub formă de larve, provocând formarea de gale sau noduri în rădăcinile plantelor, iar rădăcinile se pot ramifica excesiv.

Organele subterane, cum ar fi tuberculii de cartof sau rădăcinile pivotante ale morcovilor, pot fi deteriorate și devin necomerciabile.

Larvele de nematozi se maturizează în rădăcini, unde se împerechează. Femelele adulte se măresc, rămân în rădăcini și depun ouăle într-un sac de ouă (matrice) care se elimină în sol. Ouăle eclozează, iar larvele tinere continuă să infecteze mai multe rădăcini.

Locurile de hrănire ale nematozilor pot oferi, de asemenea, un punct de intrare pentru alte organisme care cauzează boli (Rhizoctonia solaniVerticilium spp., Fusarium spp.) ceea ce duce la o afectare mai mare a plantelor.

Nematozii reprezintă o problemă mai mare acolo unde condițiile le sunt favorabile, cum ar fi un sezon de creștere lung, un sol nisipos și dacă plantele sunt supuse unui stres hidric sau nutritiv.

Cum prevenim nematozii dăunători

Mulți nematozi sunt prezenți în mod natural, la niveluri scăzute, în majoritatea solurilor. Cei mai mulți nematozi paraziți ai plantelor pătrund în seră prin intermediul solului sau al răsadurilor infestate.

Confirmarea prezenței nematozilor este un proces lent, în care luați mostre de rădăcini pentru a le examina în căutarea unor gale sau chisturi. Cel mai bun mod de a face față nematozilor este să preveniți pătrunderea lor în seră sau solar.

Odată prezenți, nematozii sunt aproape imposibil de eliminat, dar daunele pe care le provoacă plantelor pot fi reduse. Inspectați rădăcinile răsadurilor înainte de a le planta, indiferent dacă provin de la un comerciant de încredere sau de la un vecin.

Un management bun ar mai consta în:

Tratarea solului

Tratamentele termice sau chimice pot steriliza solul, eliminând nematozii și ouăle lor. Tratarea cu aburi, solarizarea solului sau bio-fumigația vă pot fi utile. Totodată, puteți utiliza nematocide.

Citiți mai multe despre Dezinfecția solului în solar și sere – sfaturi utile.

Rotația culturilor pentru controlul nematozilor

Alternarea culturilor sensibile la nematozi cu cele tolerante întrerupe ciclul de reproducere al acestora. Prin rotația culturilor cele mai sensibile, cum ar fi tomatele, ardeiul gras, morcovul și vinetele, cu culturi mai puțin sensibile, cum ar fi anghinarea, sparanghelul, broccoli, varza de Bruxelles și muștarul, populațiile de nematozi din sol pot fi reduse la niveluri mai puțin dăunătoare.

Plantele din aceeași familie și culturile de rădăcini trebuie evitate în ani consecutivi.

Distrugerea rădăcinilor

Deoarece nematozii continuă să se hrănească și să se reproducă în fragmente de rădăcini din sol, este bine să îndepărtați și să distrugeți rădăcinile culturilor imediat ce plantele sunt recoltate. Acest lucru ar trebui să diminueze populația înainte de înființarea următoarei culturi.

Controlul buruienilor

Multe buruieni pot fi gazde bune pentru nematozi. Din acest motiv, este recomandat controlul buruienilor. La utilizarea mulciului, ar trebui să oferim atenție sporită schimbării acestuia.

Unii specialiști menționează că, în cazul unei a doua sau a treia culturi cultivate pe același mulci, reutilizarea mulciului favorizează acumularea populațiilor acestor dăunători în sol.

De fapt, daunele culturilor sunt adesea crescute atunci când sunt cultivate două culturi de legume în fiecare an. Multe boli ale rădăcinilor, inclusiv cele cauzate de nematozii paraziți ai plantelor, devin astfel răspândite în sol și interferează cu producția de legume.

Creșterea cantității de materie organică

Creșterea cantității de apă și de nutrienți ajută plantele să tolereze atacul nematozilor. Ameliorarea solului cu materie organică bine descompusă, disponibilă sub formă de compost sau de amelioratori de sol, ajută solul să rețină umiditatea și sporește nutrienții disponibili pentru plante, care sunt eliberați către plante prin acțiunea microbiană.

Nivelul crescut de microorganisme din sol favorizează dezvoltarea organismelor care se hrănesc cu alte organisme din sol, inclusiv cu nematozi. Atunci când adăugați compost, aveți grijă ca acesta să nu includă rădăcini parțial descompuse care pot conține nematozi sau alți agenți patogeni din sol.

Unele surse sugerează că încorporarea unor culturi de îngrășământ verde (brasicaceele verzi, frunzoase) produce compuși care sunt toxici pentru nematozi.

Perturbarea solului care are loc odată cu această încorporare poate reduce, de asemenea, nivelul nematozilor.

Controlul biologic

Se pot introduce nematozi benefici și ciuperci nematofage pentru a combate speciile de nematozi dăunători (da, precum am menționat, există și nematozi utili).

În mai multe țări se utilizează produse biologice care sunt create fie pe baza ciupercilor nematofage (Arthrobotris, Paecilomyces), fie a activității unor microorganisme, fie a extractelor de plante (usturoi, gălbenele, neem).

Selecția varietății, portaltoiului

Alegerea unor hibrizi sau portaltoi toleranți/rezistenți la nematozi pentru culturile sensibile poate opri infestările.

Relocarea solarului/serei

În cazul unei infestări puternice, este recomandată relocarea construcției pe un alt teren.

Surse:

  1. Plant-parasitic nematodes affecting vegetable crops in greenhouses.
  2. Root-knot nematodes. D. Blancard (INRAe).
  3. Nematodes. Departamentul Industriilor Primare și Dezvoltării Regionale, Agricultură și Alimentație. Guvernul Australiei de Vest.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole