9.3 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMaramureş: Intenţia cumpărării de terenuri agricole, temperată de oscilaţia preţurilor din piaţă

Maramureş: Intenţia cumpărării de terenuri agricole, temperată de oscilaţia preţurilor din piaţă

Interesul fermierilor asociaţi sau individuali pentru achiziţionarea de noi terenuri agricole s-a temperat din toamna anului trecut, cauza fiind preţurile în urcare, a declarat, joi, vicepreşedintele Asociaţiei Fermierilor „Maramureş”, Vasile Popovici.

„Oamenii cer uneori sume greu de înţeles, însă, tendinţa de ajustare a preţurilor a ajuns să fie aproape lunară, începând cu septembrie anul trecut. De la vânzarea pe ar a terenului agricol s-a ajuns la vânzarea pe metru pătrat, lucru care se întâmpla mai rar la noi.

Cine achiziţiona teren, prefera să cumpere pe ar sau hectar, iar aici mă refer la fermieri asociaţi, dar şi cei individuali cu potenţial financiar.

Pe lângă aceştia, avem şi fermieri de calibru modest sau individuali care caută terenuri pentru a începe o mică afacere sau a cultiva pentru familie.

Fermierii asociaţi care intenţionau să-şi mărească parcelele cultivate sau cele destinate plantelor cerealiere preferau să achiziţioneze terenurile toamna, pentru a fi pregătite, însă, anul trecut această tendinţă a fost aproape abandonată”, a spus Vasile Popovici.

Conform acestuia, costul unui metru pătrat de teren agricol sau hectar destinat culturilor diferă în funcţie de zona geografică, accesul la sursa de apă şi drum.

„Orice teren este cuantificat în funcţie de accesul la drum, îndeosebi drum comunal sau judeţean, existenţa unei surse de ape în vecinătate, îndeosebi în cazul terenurilor legumicole (preferate sunt terenurile pentru legumicultură situate lângă râurile Someş şi Lăpuş – n.r.) sau zonă geografică. Toate cele trei elemente fac preţul terenului scos spre vânzare.

În foarte rare cazuri aceste terenuri sunt arendate, fiind preferată vânzarea. Preţul unui metru pătrat oscilează între 3,5 şi 25 de euro, iar hectarul de teren agricol poate fi între 4.300 şi peste 5.000 de euro, însă, aici preţul poate fi stabilit şi de calitatea terenului, sol şi altele.

În cursul anului 2023, preţul hectarului de teren agricol în judeţ s-a păstrat cam în aceiaşi parametri financiari, însă, anul acesta deja întâlnim alte preţuri, uşor ajustate. Nu foarte mult, dar uşor mărite.

Sigur, avem şi situaţii în care preţul se mai poate negocia într-o anumită marjă şi atunci obţinem un mic avantaj. Fermierii cu potenţial trec şi peste acest obstacol dacă intenţionează să crească producţia”, a adăugat Vasile Popovici.

Acesta a precizat că piaţa locală a vânzărilor de terenuri agricole a ajuns să fie promovată pe site-uri locale specializate sau naţionale, dar şi prin identificarea directă a unor persoane fizice dornice să valorifice un teren.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Maramureş, Dan Ioan Cocîrcă, a declarat că preţul terenurilor e variabil şi influenţat de tendinţa pieţei locale, dar se păstrează un interes pentru terenurile destinate culturilor mici sau medii.

„Maramureşul are o geografie aparte; predomină dealul şi muntele, iar terenurile agricole, îndeosebi cele situate în lunca Someşului, au ajuns să fie cele mai preţuite. Preţul unui hectar sau ar de teren e influenţat de zonă, iar situarea acestuia fixează preţul.

Începând cu anul trecut s-a observat o tendinţă de majorare a preţurilor la terenurile agricole, dar fermierii din judeţ în mare parte se află în posesia unor terenuri bune prin cumpărare, concesionare şi aş putea spune că avem o situaţie stabilă.

Din cele 300.000 de hectare de terenuri predominate de pajişti, păşuni, fâneţe, avem 79.000 de hectare de terenuri agricole. În general se observă un interes pentru terenurile destinate culturilor mici sau medii”, a spus Dan Ioan Cocîrcă.

Directorul DAJ Maramureş a mai menţionat că în judeţ predomină culturile legumicole, cultura porumbului, cartofului, florii-soarelui şi culturile pomicole.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Garden Fest la USV Iași – primul eveniment dedicat peisagiștilor și horticultorilor

Peste 50 de expozanți au spus „prezent” la Garden...
‹ adv ›

Hibiscus de grădină – soiuri, plantare, tăiere și îngrijire

Hibiscus de grădină este un arbust decorativ, apreciat pentru florile sale, care se utilizează în parcuri și grădini, atât...

Brăila: TIR cu cereale răsturnat la ieşirea de pe podul peste Dunăre

Un TIR încărcat cu cereale s-a răsturnat, vineri dimineaţă, la ieşirea de pe podul suspendat peste Dunăre, circulaţia în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole