7.3 C
București
marți, 27 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleOMC: Livrările de grâu prin Canalul Suez s-au prăbuşit din cauza atacurilor...

OMC: Livrările de grâu prin Canalul Suez s-au prăbuşit din cauza atacurilor din Marea Roşie

Livrările de grâu prin Canalul Suez au scăzut cu aproape 40% în prima jumătate a lunii ianuarie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 500.000 de tone, din cauza atacurilor lansate de rebelii Houthi asupra navelor din Marea Roşie, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Comerţului într-o postare pe platforma X, transmite Reuters.

Aceste date, care au la bază o platformă comună pusă la punct de Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) şi Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), oferă o nouă dovadă a redirecţionării navelor pe alte rute din cauza atacurilor din Marea Roşie.

Ca răspuns la aceste atacuri, marile companii de transport maritim au decis să îşi redirecţioneze navele pe o rută mai lungă şi mai scumpă, care presupune ocolirea Capului Bunei Speranţe. Însă această rută adaugă 10 până la 15 zile la durata unei călătorii între Asia şi Europa.

Potrivit OMC, în luna decembrie 2023, aproximativ 8% din livrările de grâu provenit din Uniunea Europeană, Rusia şi Ucraina, care în mod normal ar fi trecut prin Canalul Suez, au urmat rute alternative.

Însă, în prima jumătate a lunii ianuarie, acest procent a urcat la aproximativ 42%. Comparativ, înainte de atacurile din Marea Roşie, ponderea rutelor alternative a fost de doar 3%, în medie.

Cu toate acestea, datele arată că există foarte puţine livrări de grâu care să fie anulate complet.

„Numărul crescut de livrări pare să fi avut un impact limitat, până la această dată, asupra livrărilor totale”, a precizat OMC.

La începutul acestei săptămâni, mai multe surse din industria de shipping au declarat pentru Reuters că, deşi se aşteaptă ca unele nave încărcate cu grâu să urmeze o rută alternativă, majoritatea îşi vor asuma riscul de a continua să treacă prin Canalul Suez, care este cea mai scurtă rută de transport maritim între Europa şi Asia. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rasa de capre Toggenburg – descriere, avantaje, întreținere

Rasa de capre Toggenburg este originară din Alpii Elvețieni....
‹ adv ›

Miniştrii Agriculturii cer UE să majoreze subvenţiile într-un moment în care fermierii protestează la Bruxelles

Miniştrii europeni ai Agriculturii au îndemnat luni Uniunea Europeană să majoreze finanţarea pentru Politica Agricolă Comună (PAC), un program...

Fermierii au înconjurat sediul Comisiei Europene pe fondul reuniunii Miniştrilor Agriculturii

Fermierii europeni au încercat luni să treacă de barajele poliţiei, în încercarea de a înconjura sediul Comisiei Europene de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole