17.8 C
București
miercuri, 29 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleControale înăsprite la importul de produse alimentare și furajere în 2024

Controale înăsprite la importul de produse alimentare și furajere în 2024

Autoritatea Vamală Română (AVR) şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA) vor coopera pentru a se asigura că, în lipsa unor solicitări de licenţiere, nu vor intra pe piaţa din România produse de calitate slabă sau infestări care ar putea influenţa sănătatea consumatorilor, potrivit unei analize EY România.

Măsurile vor fi luate „ţinând cont de prevederile OUG nr. 126/2023, care au introdus pe lista de licenţiere la importul în România făina de grâu sau de meslin şi zahărul din trestie sau din sfeclă de origine ucraineană”.

Specialiştii EY România fac referire la comunicatul de presă publicat pe pagina de internet a Autorităţii Vamale Române privind controalele asupra importurilor de produse alimentare, mai ales a celor de origine ucraineană, care vor fi înăsprite anul acesta.

Astfel, AVR va oferi informaţii pentru inspectorii ANSVSA privind importurile de produse alimentare, îndeosebi în privinţa produselor pentru care România solicită licenţiere pentru importuri.

„AVR va pune la dispoziţia ANSVSA date privind tranzitul produselor alimentare prin România, precum şi informaţii despre intrările care ar putea proveni din Ucraina”, arată analiza. 

Totodată, ANSVSA anunță că, se va asigura că nu vor intra pe piaţă produse care nu deţin licenţele necesare, care au o calitate slabă sau infestări care ar putea dăuna sănătăţii consumatorului.

„De asemenea, operatorii economici care importă furaje în România vor fi controlaţi mai riguros. Potrivit unui proiect de Ordin publicat pe pagina de internet a ANSVSA, importatorii de astfel de produse vor avea obligaţia să se autorizeze/înregistreze sanitar veterinar ca operator în domeniul nutriţiei animalelor.

În plus, aceştia vor trebui să notifice sosirea transportului de furaje la destinaţie şi să păstreze evidenţe privind importurile şi distribuţia ulterioară a acestora pe piaţa internă pentru asigurarea unei bune trasabilităţi”, precizează autorii analizei.

Printre furajele supuse acestor noi reguli se numără:

  • cereale destinate furajării animalelor, cuprinse în Capitolul 10 din Nomenclatura combinată;
  • ulei de soia şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic;
  • tărâţe, spărturi şi alte reziduri, chiar aglomerate sub formă de pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de prelucrare a cerealelor sau a leguminoaselor;
  • substanţe minerale nedenumite şi necuprinse în altă parte.

„Importatorii de astfel de produse (alimente sau furaje) vor trebui să analizeze cât mai repede procedurile şi condiţiile de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară/licenţiere pentru produse alimentare (de ex., cele privind utilizarea sistemului informatic TRACES NT) în vederea obţinerii în timp util a liberului de vamă/ a vizei sanitar veterinare şi a licenţelor necesare.

Vor evita în acest mod blocajele la frontieră, amenzile nedorite şi chiar confiscarea produselor, precum şi întârzierile de aprovizionare, dacă produsele provin din import”, mai arată cercetarea.

EY are peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova şi oferă servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Reuters: Scumpirea zahărului a adus profituri record grupului francez Tereos

Producătorul francez de zahăr Tereos, care anul trecut şi-a vândut fosta fabrică Zahărul Luduş (Mureş), a raportat miercuri o...

ADAMA publică Raportul ESG 2023: Lansări importante de produse inovatoare și sustenabile și reducerea amprentei de carbon cu 14%

ADAMA Ltd., lider global în industria de produse pentru protecția plantelor, a publicat raportul de sustenabilitate pentru anul 2023....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole