21.8 C
București
miercuri, 19 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleIEA: Capacităţile de producţie a energiei regenerabile instalate în 2023 au crescut...

IEA: Capacităţile de producţie a energiei regenerabile instalate în 2023 au crescut cu 50% comparativ cu 2022

Capacităţile de producţie a energiei regenerabile instalate în 2023 au crescut cu 50% comparativ cu 2022, a anunţat joi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), care se aşteaptă la un ritm de creştere inedit în următorii ani, chiar dacă va fi insuficient comparativ cu încălzirea globală, transmite AFP.

Aproape 510 gigawaţi de noi capacităţi de producţie a energiei regenerabile au fost instalate anul trecut, în creştere faţă de 340 de gigawaţi în 2022, a informat IEA în raportul său „Renouvelables 2023” publicat joi. Trei sferturi din noile instalaţii au fost în domeniul energiei fotovoltaice.

Potrivit IEA, China a fost principalul motor al acestei creşteri, în condiţiile în care capacităţile fotovoltaice instalate anul trecut în China au fost similare cu cele instalate în întreaga lume în 2022. În plus, capacităţile eoliene instalate în China au înregistrat o creştere de 66% în 2023 comparativ cu 2022.

„Creşterea capacităţilor de producţie a energiei regenerabile în Europa, SUA şi Brazilia au atins de asemenea nivele inedite”, susţine raportul IEA.

„În conformitate cu politicile şi condiţiile de pe piaţă actuale, capacităţile regenerabile globale urmează să se multiplice de 2,5 ori până în 2030. Totuşi nu este suficient pentru atingerea obiectivului COP28 privind triplarea regenerabilelor, dar ne apropiem iar guvernele au instrumentele necesare pentru a acoperi diferenţa”, a concluzionat directorul IEA, Fatih Birol.

Potrivit lui Birol, instalaţiile eoliene onshore şi cele fotovoltaice sunt mai ieftine în prezent decât noile centrale pe combustibili fosili în majoritatea ţărilor.

„Cea mai importantă provocare pentru comunitatea internaţională este extinderea rapidă a finanţării şi desfăşurării de regenerabile în majoritatea economiilor emergente. Succesul în atingerea obiectivului triplării capacităţilor regenerabile va depinde de aceasta”, a adăugat Fatih Birol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

EFE: Elveţienii au votat pentru un sistem de electricitate bazat pe energie regenerabilă

Elveţienii au votat duminică, în mare majoritate, cu ocazia...
‹ adv ›

Ce trebuie să știți despre testare și măsurare în cazul unei instalații fotovoltaice?

Toate sistemele fotovoltaice nou instalate trebuie să fie supuse unor teste pentru a verifica dacă componentele au fost instalate...

BTA: Ponderea centralelor fotovoltaice în reţeaua electrică din Bulgaria a crescut cu 115% în 2024

Ponderea ocupată de centralele fotovoltaice în reţeaua de transport a energiei electrice din Bulgaria a crescut cu 115,01% în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole