14.7 C
București
miercuri, 29 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBTA: Ministrul bulgar al Agriculturii a discutat cu omologul ucrainean despre sistemul...

BTA: Ministrul bulgar al Agriculturii a discutat cu omologul ucrainean despre sistemul de autorizare la export

Ministrul bulgar al Agriculturii şi Alimentaţiei, Kiril Vatev, a discutat joi cu omologul ucrainean, Mikola Solski, despre modul în care funcţionează sistemul de autorizare introdus de partea ucraineană pentru exporturile de seminţe de floarea soarelui, rapiţă, porumb şi grâu, transmite BTA.

La această reuniune, care s-a desfăşurat în sistem online, Vatev a prezentat o serie de date referitoare la importurile de rapiţă, porumb şi floarea soarelui în Bulgaria pentru perioada decembrie-începutul lunii ianuarie.

Oficialul bulgar a spus că au fost identificate cazuri izolate de încercări de ocolire a sistemului de autorizare la export prin importuri de seminţe de floarea soarelui, rapiţă şi porumb pentru însămânţare.

Solski a spus că partea ucraineană va lua măsuri împotriva acestor practici în următoarele două săptămâni, iar companiile care au încălcat sistemul de autorizare la export îşi vor pierde dreptul de a exporta.

Ministrul bulgar al Agriculturii a subliniat că în ultimele săptămâni au crescut importurile de floarea soarelui prin intermediul barjelor pe Dunăre. În acest context, Vatev l-a avertizat pe omologul ucrainean că, dacă importurile vor continua în acelaşi ritm, va fi atinsă limita necesară pentru acoperirea nevoilor procesatorilor bulgari.

În consecinţă, asta ar duce la încetarea importurilor în ideea comercializării seminţelor de floarea soarelui cultivate în Bulgaria.

Cei doi oficiali au convenit că se vor întâlni în scurt timp şi că vor continua să facă schimb de date cu privire la comerţul cu produse agricole sensibile.

La data de 4 decembrie 2023, Ucraina a introdus un sistem de autorizare pentru exporturile de grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă către Bulgaria, după ce miniştrii Agriculturii din cele două ţări au convenit detaliile implementării acestui sistem. Acest sistem este unul informativ şi nu interferează cu tranzacţiile comerciale dintre cumpărători şi vânzători.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Alexandra Caminschi, Advice&Consulting: Asigurăm tot spectrul de soluții pentru obținerea fructelor de calitate superioară

În fața provocărilor crescânde din sectorul horticol, Advice&Consulting vine...
‹ adv ›

Analiză: Preţurile transportului maritim ating noi maxime din cauza tensiunilor geopolitice

Preţurile transportului maritim ating noi maxime, după cele înregistrate în perioada de pandemie, pe fondul creşterii cererii şi al...

DN Agrar Group încheie primul trimestru cu afaceri de 40 mln de lei şi un profit net de 8 mln de lei

DN Agrar Group, companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, a încheiat primul trimestru din 2024 cu afaceri de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole