20 C
București
miercuri, 22 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaAgritel: De la începutul anului, prețul grâului a scăzut cu peste 80...

Agritel: De la începutul anului, prețul grâului a scăzut cu peste 80 €/t pe Euronext

Pe piața agricolă mondială sfârșitul anului decurge calm, piețele integrând deja majoritatea elementelor. Ca de obicei, o serie de factori rămân susceptibili să influențeze prețurile, începând cu mai multe alegeri naționale în țările importante pe arena agricolă, cât și conflictele actuale care au bulversat esențial piața în ultimii aproape doi ani.

Vremea va fi, de asemenea, un factor cheie, cu o atenție deosebită asupra cerului brazilian începând cu februarie, când începe semănatul porumbului în Safrinha. În Franța, publicația Argus Media privind suprafața de grâu indică 4,24 milioane de hectare, în scădere cu -11% față de anul trecut.

În alte părți ale lumii, accentul este pus pe Argentina. În timp ce situația politică și deciziile noului guvern sunt subiect de multă dezbatere, recoltarea avansează conform planului. Precipitațiile recente amenință calitatea recoltei din 2024, ceea ce este un punct de vigilență. În ceea ce privește porumbul, semănatul avansează rapid și condițiile culturii rămân bune.

Brazilia este încă sub supraveghere atentă, dar pentru moment și în ciuda unor probleme climatice, se așteaptă ca recolta din 2024 să atingă niveluri ridicate. Trebuie spus că, până acum, ploile benefice și-au făcut apariția pe continentul sud-american.

Fie că este vorba de salvarea culturilor braziliene sau de asigurarea dezvoltării sănătoase a culturilor argentiniene, precipitațiile rămân un punct important ce ar putea pune presiune pe prețuri.

Potrivit unei analize Agritel, prețurile grâului au scăzut cu peste 80 €/t pe Euronext de la începutul anului, reușind să se mențină la nivelul de suport de puțin peste 220 €/t înainte de începerea unui nou an plin de evenimente.

Egiptul, care lansase o licitație ieri, a decis să nu dea curs ofertelor primite. Astfel, GASC a anulat licitația. Prețurile ucrainene și rusești prezentate se situau între 262,35 și 265 dolari/t FOB pentru plata în 180 de zile.

Aceste oferte ne permit să comparăm competitivitatea acestor origini cu originile europene. Cele mai bune oferte pentru grâul francez erau cu +4 până la +7 dolari/t FOB peste cele mai scăzute oferte din Marea Neagră, ținând cont că și costurile de transport maritim dezavantajează originile franceze către această destinație.

Paritatea euro/dolar nu ajută la competitivitatea exporturilor, cu revenirea de ieri la cele mai înalte niveluri din iulie, aproape de nivelul de 1.1140.

Sfârșitul anului arată, în mod logic, o scădere a volumelor de afaceri. Ca rezultat, volumele de tranzacționare pentru contractele de grâu și porumb pe Euronext la începutul săptămânii au fost sub ritmul obișnuit, cu respectiv mai puțin de 25 000 și 610 loturi tranzacționate per sesiune.

În schimb, volumele tranzacționate pentru contractul pentru rapiță pe Euronext au rămas stabile, cu peste 13 000 de loturi tranzacționate, majoritatea concentrate pe scadența februarie 2024. Prețurile pentru această scadență au revenit la peste 440 €/t, cel mai înalt nivel de la 12 decembrie până în prezent.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bloomberg: Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani

Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la...
‹ adv ›

Primul raport USDA privind producția și stocurile pentru campania 2024/2025

Incertitudinile climatice rămân ridicate și rămân a fi printre principalii exportatori de cereale, iar raportul USDA de vineri, 10...

Piața mondială agricolă: Cotațiile la cereale, în creștere

Prețurile la cereale – grâu, porumb, dar și la rapiță sunt în creștere, pe fondul vremii capricioase care naște temeri privind...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole