21.2 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Rusia a recoltat 142,6 de mln de tone de cereale în...

Reuters: Rusia a recoltat 142,6 de mln de tone de cereale în 2023, a doua mare recoltă din istorie

Recolta de cereale a Rusiei în 2023 se ridică la 142,6 milioane de tone, cu 9,5% mai mică decât recolta record din 2022, dar totuşi a doua cea mai mare recoltă din istorie, conform datelor oficiale publicate luni, transmite Reuters.

Conform datelor furnizate de Rosstat (Oficiul federal de statistică), recolta de grâu s-a ridicat la 92,77 milioane de tone, în scădere de la 104,23 milioane de tone în 2022.

„Vom avea a doua mare recoltă de cereale din întreaga istorie a ţării. Potrivit estimărilor noastre, recolta va fi de cel puţin 142 milioane de tone. Aceasta ne va permite atât aprovizionarea pieţei interne cât şi să trimitem cantităţi mari de cereale către partenerii externi”, a declarat ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patruşev într-un interviu acordat cotidianului Komsomolskaya Pravda.

Comparativ, în 2022 recolta de cereale a Rusiei a atins un maxim istoric de 157,61 milioane de tone.

Patruşev a menţionat faptul că exporturile de cereale ale Rusiei în 2023 au fost afectate de lipsa navelor, la care s-au adăugat problemele cu serviciile de asigurări şi plăţi provocate de sancţiunile occidentale.

China este cel mai mare producător mondial de grâu, dar Rusia este cel mai mare exportator. În 2023 exporturile totale de produse agricole ale Rusiei s-au ridicat la peste 45 de miliarde de dolari, un nivel record, a spus Patruşev.

„În prima jumătate a actualului sezon ne aşteptăm la exporturi de aproximativ 35 milioane de tone de cereale, iar în a doua jumătate la alte cel puţin 30 de milioane de tone, aşa că aproximativ 65 de milioane de tone vor pleca de pe piaţă”, a estimat Patruşev.

Referindu-se la recolta de cereale din 2023, Patruşev a subliniat în special faptul că Rusia se aşteaptă la o recoltă de 1,6 milioane de tone de grâu dur (durum) care este utilizat la producţia de paste.

„În acest sezon am avut o creştere semnificativă a interesului din partea cumpărătorilor străini, astfel că o cantitate de peste 900.000 de tone a fost exportată până la data de 10 decembrie. Este semnificativ mai mult decât în anii anteriori”, a spus Patruşev.

Pentru 2024, Ministerul rus al Agriculturii şi-a fixat ca obiectiv creşterea suprafeţelor cultivate cu grâu dur astfel încât cantităţile recoltate să ajungă la două milioane de tone, pentru a acoperi cererea internă şi a crea un potenţial bun de export.

Patruşev a mai spus că recolta de oleaginoase va fi de aproximativ 28 de milioane de tone în 2023. Ministrul rus al Agriculturii a menţionat în special soia boabe, pentru care recolta va ajunge pentru prima dată la 6,7 milioane de tone.

„În următorii ani, avem de gând să ajungem la 7-8 milioane de tone, ceea ce ne va permite să majorăm exporturile”, a apreciat Patruşev.

De asemenea, recolta de cartofi a Rusiei a urcat la 8,6 milioane de tone, cea mai mare din ultimii 30 de ani, a spus Patruşev, iar recolta de orez a fost de aproximativ 1,1 milioane de tone, cu aproape 20% mai mare decât anul trecut.

„Consumul intern este de aproximativ 1,5 milioane de tone aşa că avem loc de creştere. Vom face acest lucru prin îmbunătăţirea terenurilor nu doar în regiunea Krasnodar dar şi în alte regiuni, în special Astrahan”, a spus Patruşev.

Acesta a menţionat faptul că orezul este un produs foarte interesant pentru export, existând un potenţial foarte mare în Asia de Sud-Est.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rusia a anunțat că interzice timp de şase luni exporturile de benzină

Rusia a anunţat marţi interzicerea timp de şase luni...
‹ adv ›

Rusia intenţionează să exporte peste 65 de milioane de tone cereale, după o recoltă record

După o recoltă record, Rusia intenţionează să exporte peste 65 de milioane de tone cereale, conform datelor Guvernului de...

Bloomberg: Rusia va menţine cota la exportul de cereale, după încă o recoltă majoră

Rusia caută să menţină cota sezonieră la exportul de cereale la un nivel ridicat, ceea ce probabil nu va...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole