15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCoada calului - beneficii plantă și utilizare

Coada calului – beneficii plantă și utilizare

Coada calului este o plantă deosebită prin originea și proprietățile sale. Deși uneori este considerată invazivă, coada calului are beneficii multiple și este apreciată în medicina umană, veterinară și agricultura organică.

Coada calului – descriere botanică

Coada calului poartă denumirea științifică de Equisetum arvense și este considerată o fosilă vie, deoarece la fel ca și rudele sale din familia Equisetaceae, a supraviețut încă din era paleozoică.

Spre deosebire de majoritatea plantelor, coada-calului nu înflorește și respectiv nu formează fructe cu semințe, dar se înmulţeşte prin spori, la fel ca muşchii, ferigile şi ciupercile.

‹ adv ›

Este o plantă erbacee perenă, cu rizomi orizontali, lungi și ramificați, din care se dezvoltă două tipuri de tulpini aeriene. Primăvara devreme la suprafața solului apar tulpinile fertile, lipsite de clorofilă, ce poartă la vârful lor câte un spic cilindric sporifer.

coada calului beneficii

Acestea au 5–15 cm înălțime, sunt neramificate, brune, neasimilatoare, purtând la noduri frunze verticilate, unite într-o teacă ce are marginea dințată. După dispersarea sporilor, aceste tulpini se usucă.

La începutul verii se dezvoltă tulpinile sterile, verzi, puternic verticilat-ramificate, brăzdate, cu frunzele reduse care îndeplinesc funcția asimilatoare.

Acestea sunt înalte de 30–70 cm, costate, la noduri cu frunze lipsite de nervuri, verticilate, unite într-o teacă, tubular concrescute, care formează tulpinile și ramificațiile plantei.

Tulpinile sterile produc substanțe de rezervă care se depozitează în rizomi și asigură hrana viitoarelor tulpini fertile.

Crește în locuri umede, pe malul apelor, argiloase şi mlăştinoase, uneori prin lunci și fânețe nisipoase și umede, râpe, livezi, de la câmpie până la zona montană.

Utilizare în agricultură

Extractele apoase din coada calului se utilizează în grădinăritul organic, manifestând un efect preventiv pronunțat împotriva bolilor fungice ale plantelor pomicole, legumicole și vița de vie (rapăn, făinarea, mana, ruginile, monilioze, pătarea şi băşicarea frunzelor, septorioze etc).

Equisetum arvense acționează ca fungicid stimulând acțiunea mecanismelor naturale de apărare ale plantelor prin creșterea producției de acid silicic.

Pentru controlul bolilor pot fi utilizate produse comerciale din magazinele agricole ce conțin substanță activă extrasă din coada calului (de exemplu Equiset, Plysetum) sau pot fi preparate în condiții casnice extracte apoase (decoct, macerat, infuzie) din plantele verzi sau uscate.

Mai multe detalii despre preparare și aplicare găsiți în Maceratul de coada-calului – fungicid natural, util pentru sănătatea plantelor.

Ar putea să te intereseze și Maceratul de urzică – îngrășământ și insecticid natural

Coada calului – beneficii pentru sănătate

Coada calului conține cantități mari de acid salicilic, acid silicic, flavonoizi, glicozide, saponozide, carotină, vitamina C, acizii malic și oxalic, substanțe amare și tanante, uleiuri eterice, alcaloizi (equisetina, nicotină, acid aconitic).

În scopuri terapeutice se folosește partea aeriană a plantei. Se colectează tulpinile sterile până în luna august.

Recoltarea se face pe vreme frumoasă, după ce s-a ridicat roua. Se taie la 5-6 cm de la sol, după care se usucă cu atenție la umbră, în încăperi aerisite sau artificial la 40°C, cu întoarcere zilnică, ca să nu-și piardă culoarea. Produsul uscat este verde-deschis, fără miros şi cu gust dulceag.

Preparatele din plantă au diverse acțiuni farmacologice:

  • cicatrizant, epitelizant, antiinflamator, antiseptic, antimicrobian;
  • diuretic (în reumatism şi gută) antiseptic urinar (datorită acidului salicilic şi equisetoninei);
  • hipoacidifiant gastric (scade aciditatea);
  • expectorant, bronhodilatator (datorită saponinelor);
  • remineralizant osos (datorită acidului salicilic şi a sărurilor minerale);
  • hemostatic, contribuind la mărirea numărului de eritrocite.

Se folosește sub formă de infuzie sau extract, însă datorită conținutului bogat în compuși de siliciu, poate provoca excitații renale. De aceea nu se recomandă persoanelor ce suferă de nefrite.

Combate hemoragiile interne, metroragiile uterine şi menstruațiile abundente (datorită proprietăţilor hemostatice şi astringente). De asemenea, previne caria dentară, fragilitatea unghiilor, fracturile oaselor prin creșterea rezistenței țesuturilor conjunctive.

Infuzia de coada calului se utilizează împotrivă căderii părului și transpirației excesive.

ceai de coada calului

În medicina veterinară se utilizează în calitate de diuretic, iar praful obținut din planta uscată de coada calului se aplică pe răni și eczeme.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum planificăm rotația legumelor și ce îngrășăminte verzi semănăm

Rotația culturilor este o măsură simplă care implică evitarea...
‹ adv ›

Compostarea Johnson-Su: de ce a devenit virală

Dr. David C. Johnson, biolog molecular și cercetător științific la Universitatea din New Mexico, a dezvoltat un sistem care...

Îngrășăminte verzi – cum alegem ce să semănăm în funcție de problema din sol

La prima vedere, se pare că îngrășămintele verzi sunt inutile, deoarece nu produc nimic pentru consum. Totuși, ele sunt...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole