12.4 C
București
duminică, 12 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMiniștrii UE nu reușesc să ajungă la un compromis privind noile tehnologii genetice

Miniștrii UE nu reușesc să ajungă la un compromis privind noile tehnologii genetice

Miniștrii agriculturii nu au ajuns la un acord cu privire la planurile UE de slăbire a normelor privind noile tehnologii genetice. Chestiuni delicate precum coexistența cu agricultura ecologică și brevetabilitatea continuă să divizeze statele membre.

În iulie, Comisia Europeană a propus slăbirea normelor privind anumite tehnologii genetice (NGT). Acestea sunt o serie de noi metode științifice de modificare a genomului cu scopul de a modifica genetic anumite caracteristici ale plantelor, relatează euractiv.ro.

Președinția spaniolă a Consiliului UE, căreia îi va succeda Belgia la 1 ianuarie 2024, a dorit să ajungă la un acord asupra poziției Consiliului cu privire la acest dosar în cadrul unei reuniuni care a avut loc luni (11 decembrie). Cu toate acestea, propunerea lor nu a întrunit majoritatea necesară în favoarea unei abordări generale privind NGT.

Miniștrii au rămas în dezacord cu privire la mai multe puncte controversate ale legislației, cum ar fi coexistența NGT cu agricultura ecologică și posibilitatea de a breveta noi soiuri de plante.

Țările cu o tradiție îndelungată în domeniul agriculturii ecologice, precum Germania și Austria, au aplaudat propunerea de interzicere a utilizării plantelor NGT în agricultura ecologică. Cu toate acestea, ele s-au plâns că propunerea Comisiei îngreunează sarcina acestor agricultori de a dovedi că producția lor este lipsită de inginerie genetică.

„Toți consumatorii ar trebui să aibă în continuare posibilitatea de a alege între produsele fabricate cu și fără inginerie genetică, fie ele convenționale sau [ecologice]”, a declarat ministrul german al agriculturii, Cem Özdemir.

„Avem nevoie de reguli pentru a ne asigura că această piață în valoare de miliarde de euro nu este distrusă”.

Miniștrii UE și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la decizia Comisiei Europene de a lăsa fără răspuns problema brevetabilității.

„Micul sector agricol și al semințelor este amenințat de o posibilă monopolizare”, a declarat jurnaliștilor ministrul austriac al agriculturii, Norbert Totschnig, adăugând că „acest lucru ar putea duce la mai multă dependență și mai puțină diversitate”.

Ce se va întâmpla în continuare?

Ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas, a subliniat că președinția Consiliului va continua să lucreze la acest dosar până la 31 decembrie. Cu toate acestea, este foarte probabil ca ștafeta să treacă acum la președinția belgiană.

„Vom continua să lucrăm până la sfârșitul președinției noastre, astfel încât președinția belgiană să poată să ducă la bun sfârșit trilogiile”, a declarat Planas.

El a subliniat, de asemenea, că un eșec în a „profita la maximum de această oportunitate” ar însemna că UE „va rămâne fără un cadru juridic până cel puțin în 2025”.

Potrivit unui reprezentant al președinției spaniole, aceasta va încerca să facă presiuni, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE din 22 decembrie, pentru a obține o hotărâre.

Cu toate acestea, în perioada premergătoare votului, o sursă familiarizată cu această chestiune a explicat că abordarea va fi transformată într-un „raport de activitate sau într-un raport de progres, iar dosarul va fi amânat pentru următoarea președinție a Consiliului” dacă nu se va obține o majoritate calificată. Aceasta este procedura „obișnuită”, a adăugat aceasta.

Între timp, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a subliniat că dosarul este de o importanță crucială pentru Comisia Europeană. Ea l-a descris ca fiind ca „o măsură pe care nu ne permitem să nu o exploatăm”.

Făcând ca dezbaterea să avanseze, ea a declarat că membrii Comisiei Europene sunt „pe deplin angajați în evaluarea impactului potențial al brevetării plantelor” și a numit-o „o chestiune importantă” în dezbaterea din Consiliu și Parlament.

„Există întrebări importante, dar sunt încrezătoare că putem găsi o cale”, a spus ea, promițând că reprezentanții Comisiei „vor analiza această problemă”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ministrul Agriculturii, la Sâmbra Oilor: România asigură peste 20% din consumul din UE la carnea de oaie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, duminică, că România...
‹ adv ›

AgroMeteo: Ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole vor evolua normal în aproape toată ţara

Seceta pedologică moderată şi puternică în cultura grâului de toamnă se menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia,...

Bloomberg: Australia nu va mai exporta oi vii pe cale maritimă începând de la 1 mai 2028

Guvernul australian a decis că exportul de oi vii pe cale maritimă va fi interzis începând de la data...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole