12.8 C
București
vineri, 3 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMihai-Andrei Olaru, tânăr fermier: Mizăm pe sorg, e mult mai rezistent la...

Mihai-Andrei Olaru, tânăr fermier: Mizăm pe sorg, e mult mai rezistent la secetă

„Cămila agriculturii”, o specie de cereale populară în Africa, rezistentă la secetă, devine tot mai mult cultivată în Regiunea Moldovei. Este vorba despre sorg, care îşi face loc printre culturile judeţului Vaslui, datorită sistemului radicular bine dezvoltat pe care îl are şi care se întinde pe suprafaţă mare în sol.

Este o alternativă foarte bună la porumb în hrana pentru animale.

Despre această cultură am aflat mai multe de la Mihai-Andrei Olaru, student la Facultatea de Agricultură USV Iași, în anul I, care administrează în localitatea Chersăcosu, comuna Stănilești, câteva zeci de hectare, printre care va cultiva și această plantă, numită de el „prețioasă”.

Tehnologia și precizia – viitorul în ferma de la Stălinești

Familia Olaru s-a întors din străinătate, iar apoi a investit banii în agricultura românească.

„Am 19 ani și lucrez alături de familie într-o fermă de aproximativ 150 ha, care se află într-o continuă dezvoltare și pe care vreau să o duc cât mai sus din punct de vedere tehnologic. Culturile principale sunt cele de grâu, orz, porumb și floarea-soarelui, având în vedere cultivarea de sorg, fiind mult mai rezistent la secetă.

Totul a început în urmă cu aproximativ 10 ani cu câteva hectare de teren arabil moștenire și două tractoare U650 cumpărate cu bani strânși în altă țară, pe care le avem și în momentul de față. În timp am achiziționat și preluat teren în arendă până am ajuns la această suprafață. Pe viitor, avem în vedere accesarea unor fonduri europene pentru tehnologizarea fermei și creșterea rentabilității cu GPS-uri și semănători de mare precizie”, spune tânărul din județul Vaslui.

Sarcina fermierul este să caute soluții

Viitorul specialist recomandă cu mare drag acest domeniu care, pe lângă frumusețea sa, poate fi și destul de rentabil.

„De mic copil am fost atras de acest domeniu, stăteam mereu în tractor și mergeam pe câmp să văd cum arată culturile; tatăl și unchiul meu fiind factorii principali pentru care am început să iubesc această meserie.

Ca și până acum, merg în fiecare weekend acasă să-mi ajut familia la fermă. Sunt foarte mult perioade dificile prin care trece un fermier, dar cred că aceste perioade ne fac mult mai buni, căutând mereu soluții. Importanța agriculturii este aceeași dintotdeauna, dar una foarte importantă, producerea de hrană. Fără agricultură nu am putea exista, de asta putem spune că este un domeniu de viitor. Recomand tuturor celor care sunt atrași de natură să urmeze această facultate”, adaugă Mihai-Andrei Olaru, student la Facultatea de Agricultură USV Iasi, anul I.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Garden Fest la USV Iași – primul eveniment dedicat peisagiștilor și horticultorilor

Peste 50 de expozanți au spus „prezent” la Garden...
‹ adv ›

USV Iași organizează Conferința Internațională – Viitorul producției agroalimentare

Consulatul Regatului Țărilor de Jos de la Iași, în parteneriat Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România,  Universitatea de...

Garden Fest by USV Iași – eveniment adresat iubitorilor de plante și natură

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) își unește forțele cu sectorul antreprenorial pentru a organiza...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole