28.8 C
București
vineri, 26 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAcceleratorul pentru „Femei antreprenor” a fost lansat la Romanian Venture Forum

Acceleratorul pentru „Femei antreprenor” a fost lansat la Romanian Venture Forum

Cea de-a doua ediţie a forumului internaţional „Romanian Venture Forum”, desfăşurată recent la Bucureşti, a fost marcată de două premiere şi anume lansarea acceleratorului pentru „Femei antreprenor” şi sesiunea de pitching pentru elevii de liceu.

Forumul a reunit 10 fonduri de venture capital (VC) locale şi internaţionale, organizaţii de profil, 200 de antreprenori şi aspiranţi.

„România trebuie să se familiarizeze profund cu soluţiile de finanţare pentru dezvoltare de business. Suntem restanţi pe scară largă la capitolul educaţiei financiare şi chiar dacă acest eveniment este dedicat elitelor din inovaţie tehnologică şi nu numai, drumul spre dezvoltarea economică trebuie parcurs de întreg mediul de business. Conform studiului Deloitte prezentat în cadrul RVF, comparativ cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, investiţiile în România în raport cu PIB-ul sunt în concordanţă cu indicatorii monitorizaţi de OECD, fiind de 0,16% în perioada 2015-2019, similar cu Cehia şi sub uşor nivelul Poloniei.

În acelaşi interval, raportul fondurilor colectate în PIB a fost de 0,01%, faţă de 0,22% în Cehia şi 0,10% în Polonia. Dezvoltarea durabilă a economiei româneşti este strâns legată de accesul la fonduri de investiţie de tip venture capital, care reprezintă un motor esenţial pentru inovaţie, competitivitate şi progres pe termen lung, accelerând adoptarea tehnologiilor sustenabile şi contribuind la atingerea obiectivelor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG)”, a declarat Cristina Chirian, preşedinta Asociaţia Naţională a Antreprenorilor (ANAA), în deschiderea evenimentului.

La rândul său, Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, a precizat că dezvoltarea mediului de afaceri are nevoie de încredere, deschidere la dialog şi predictibilitate iar povara fiscalităţii nu trebuie să cadă doar pe umerii celor care produc bani, astfel că, în 2024, s-a convenit să nu se discute despre taxe noi.

„Avem nevoie ca dumneavoastră să ajungeţi la acel nivel de dezvoltare care să ne dea siguranţa că, indiferent de câte situaţii de criză, de război, de pandemie sau orice orice altă natură ar exista, să le putem trece, fără temeri prea mari, pentru că avem capital românesc solid. Capitalul românesc în situaţii de criză e aşezat aici, nu pleacă şi pune umărul la orice soluţie este solicitată din partea Guvernului”, a subliniat preşedintele Senatului.

‹ adv ›

El consideră că tinerii trebuie încurajaţi şi susţinuţi pentru a se implica în domeniul cercetării şi al dezvoltării.

Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a subliniat că România este o ţară care are o economie care încă evoluează sub potenţial şi este loc pentru foarte multe investiţii.

„Nu suntem într-o zonă în care să ne comparăm cu Germania, Franţa, Spania sau Italia, însă vom ajunge într-o zonă de genul acesta, în opinia mea, în 5-6 ani de zile. Ca să ajungem acolo, trebuie să avem curajul să investim în continuare. Dincolo de investiţiile publice, care înseamnă, de fapt, punerea la dispoziţie a unei infrastructuri de care să beneficieze economia, este vorba de investiţii private care trebuie ajutate atât cu capital intern, dar şi cu capital atras.

Avem la dispoziţie ca instrumente financiare pentru ceea ce înseamnă fonduri de investiţii care să investească în economia românească, banii pe care îi avem prin PNNR, 400 de milioane de euro, consider că suntem încă timizi, şi nu ca stat.

România trebuie să fie statul din această parte a Europei în care oportunităţile sunt mult mai mari decât în alte state în care deja s-a învestit, în care economia lucrează peste potenţial, aşa cum sunt statele dezvoltate. România este o ţară care are o economie care încă evoluează sub potenţial şi este loc pentru foarte multe investiţii”, a precizat Câciu.

Bogdan Ivan, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, a precizat, în context, că România arte capacitatea de a se profila pe nişte domenii-cheie cum sunt tehnologiile emergente.

„Cred foarte mult în capacitatea noastră, ca ţară, de a se profila pe nişte domenii-cheie şi când spun asta mă refer la tehnologiile emergente, de la Strategia naţională de inteligenţă artificială, care în urmă cu doi sau trei ani părea ceva îndepărtat, SF, acum deja vedem că e parte din vieţile noastre de zi cu zi.

Din acest punct de vedere, noi avem deja lansată strategia la care vă invit să contribuiţi în forma ei finală, pentru că până la finalul anului doresc să o adoptăm în Guvern. Suntem deja parte din reţeaua europeană de tehnologii Blockchain de două săptămâni. Avem un draft de strategie pentru tehnologii cuantice pe care îmi doresc foarte mult ca, în perioada următoare, să-l trecem prin Guvern să dezbatem cu industria, cu universităţile şi cu societatea civilă şi să fim lideri în ceea ce înseamnă software pentru quantum”, a explicat Bogdan Ivan.

Forumul a fost structurat în 5 paneluri de discuţii, care au abordat teme precum tendinţele ecosistemului de venture capital european, provocările din piaţa de venture, factorii care contribuie la creşterea unui start-up, impactul inteligenţei artificiale asupra ecosistemului start-up-urilor din Europa Centrală şi de Est.

În cadrul evenimentului au fost organizate două sesiuni de pitching cu un juriu de specialitate, relevant pentru piaţa de venture capital atât locală, cât şi europeană.

La sesiunea de pitching dedicată antreprenorilor juniori organizată în premieră au concurat echipe de liceeni cu proiectele Uniserv, Noligy, Royal Saffron Gardens, EVExpress, Milenyum Soft. Noligy a fost câştigătorul desemnat de membrii juriului.

Dintre cele 6 startup-uri, Blindspot, Stailer, Tokero, Iflows, Carfix, Safeflows, selectate pe baza criteriilor de inovaţie, tracţiune, mobilitate sau potenţial de dezvoltare, care au concurat la sesiunea de pitching în faţa juriului, Blindspot a fost ales câştigător de membrii juriului care au ţinut cont de maturitate şi venituri.

RVF este iniţiat de Asociaţia Naţională a Antreprenorilor (ANAA) în parteneriat cu CONAF România şi PROEDUS, susţinut de Catalyst România şi ROPEA.

Asociaţia Naţională a Antreprenorilor (ANAA) este membră fondatoare a Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), organizaţie care reprezintă interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi al şanselor egale. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 9 patronate, 19 asociaţii şi peste 5.500 de companii, cu peste 170.000 angajaţi.

Catalyst România este primul fond de venture capital din România cu focus pe tehnologie şi vizează investiţii în întreprinderi mici şi mijlocii excepţionale, cu creştere ridicată, din România şi regiune, conduse de echipe de management remarcabile.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Vrancea: Ministrul Agriculturii anunţă că a dispus sistarea tragerilor cu rachete antigrindină în Prahova

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, vineri, în timpul...
‹ adv ›

ANM: Cod galben de averse și vijelii în zone din cinci județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, atenţionări nowcasting Cod galben de averse şi vijelii, valabile în orele...

Impactul prognozei MARS și CE privind recolta în UE

Experții agenției MARS au redus prognozele de randament pentru majoritatea culturilor agricole din Uniunea Europeană și au crescut ușor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole