9 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Ploile din ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol...

AgroMeteo: Ploile din ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol în majoritatea regiunilor agricole

Precipitaţiile înregistrate în ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol, îndeosebi în zonele din estul, sud-estul şi sudul ţării, unde seceta pedologică era extremă, informează Ministerul Agriculturii.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a centralizat informaţiile actualizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) referitoare la aprovizionarea cu apă din sol. Astfel, precipitaţiile înregistrate începând din 16 noiembrie 2023 şi până în prezent au refăcut rezerva de apă din sol, îndeosebi în zonele din estul, sud-estul şi sudul ţării, unde seceta pedologică era extremă. La această dată aprovizionarea cu apă se prezintă în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi chiar optim în cea mai mare parte a regiunilor agricole”, se menţionează în document.

Dacă în intervalul 1-16 noiembrie 2023 cantitatea medie de precipitaţii a fost de 43,6 l/mp, pentru intervalul 1-26 noiembrie aceasta a crescut până la valoarea de 86,3 l/mp (max), cu 44,8 l/mp peste media climatologică a lunii noiembrie.

Potrivit datelor comunicate de ANM, noiembrie 2023 este a doua lună cea mai ploioasă din 1961 până în prezent, după luna noiembrie a anului 1966 (96,9 l/mp). Zona Dobrogea înregistrează un record sub aspectul cantităţii medii de precipitaţii în această lună, valoarea de 128,7 l/mp căzută în perioada 1-26 noiembrie 2023 fiind cea mai ridicată valoare din istorie, peste recordul anterior de 88,9 l/mp din noiembrie 1975.

„Menţionăm că, în intervalul 1-16 noiembrie 2023, cantitatea medie de precipitaţii în această regiune era de 11,6 l/mp, faţă de o medie lunară de 34,8 l/mp. Nivelul de precipitaţii înregistrat în ultimele trei luni a fost de: 33,5 l/mp faţă de o normă de 55,0 l/mp în septembrie; 23,9 l/mp faţă de o normă de 43,5 l/mp în octombrie; 86,3 l/mp faţă de o normă de 41,5 l/mp în noiembrie”, precizează MADR. 

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Dezvoltarea speciilor pomi-viticole se va desfăşura normal în majoritatea zonelor agricole

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un...
‹ adv ›

AgroMeteo: Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în 5 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) transmite că cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică...

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor şi reprezentanţilor celor mai puternice companii din Qatar şi Emiratele...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole