16.1 C
București
miercuri, 22 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Ploile din ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol...

AgroMeteo: Ploile din ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol în majoritatea regiunilor agricole

Precipitaţiile înregistrate în ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol, îndeosebi în zonele din estul, sud-estul şi sudul ţării, unde seceta pedologică era extremă, informează Ministerul Agriculturii.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a centralizat informaţiile actualizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) referitoare la aprovizionarea cu apă din sol. Astfel, precipitaţiile înregistrate începând din 16 noiembrie 2023 şi până în prezent au refăcut rezerva de apă din sol, îndeosebi în zonele din estul, sud-estul şi sudul ţării, unde seceta pedologică era extremă. La această dată aprovizionarea cu apă se prezintă în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi chiar optim în cea mai mare parte a regiunilor agricole”, se menţionează în document.

Dacă în intervalul 1-16 noiembrie 2023 cantitatea medie de precipitaţii a fost de 43,6 l/mp, pentru intervalul 1-26 noiembrie aceasta a crescut până la valoarea de 86,3 l/mp (max), cu 44,8 l/mp peste media climatologică a lunii noiembrie.

Potrivit datelor comunicate de ANM, noiembrie 2023 este a doua lună cea mai ploioasă din 1961 până în prezent, după luna noiembrie a anului 1966 (96,9 l/mp). Zona Dobrogea înregistrează un record sub aspectul cantităţii medii de precipitaţii în această lună, valoarea de 128,7 l/mp căzută în perioada 1-26 noiembrie 2023 fiind cea mai ridicată valoare din istorie, peste recordul anterior de 88,9 l/mp din noiembrie 1975.

„Menţionăm că, în intervalul 1-16 noiembrie 2023, cantitatea medie de precipitaţii în această regiune era de 11,6 l/mp, faţă de o medie lunară de 34,8 l/mp. Nivelul de precipitaţii înregistrat în ultimele trei luni a fost de: 33,5 l/mp faţă de o normă de 55,0 l/mp în septembrie; 23,9 l/mp faţă de o normă de 43,5 l/mp în octombrie; 86,3 l/mp faţă de o normă de 41,5 l/mp în noiembrie”, precizează MADR. 

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza agrometeorologică...
‹ adv ›

MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor din bazinul portuar Midia-Năvodari

Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) au realizat în anul 2024, numai în portul Midia - Năvodari,...

Barbu: E o practică comercială neloială – produse româneşti au adaos mare, produsele din import au adaos mic

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, joi, că se lucrează la proiectul privind limitarea adaosului comercial la toate produsele...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole