13.6 C
București
joi, 4 aprilie, 2024

-

HomepageAdvTehnologia A.I.R.™ -  Inovația ce revoluționează cultura de floarea-soarelui

Tehnologia A.I.R.™ –  Inovația ce revoluționează cultura de floarea-soarelui

A.I.R.™ este cel mai avansat sistem cu toleranță la erbicid pentru floarea-soarelui​, ce deschide un nou capitol în protecția culturii, oferind o libertate fără precedent în alegerea și aplicarea erbicidelor.

În premieră, tehnologia a fost lansată oficial la București, în România, cea mai mare țară producătoare de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, de către compania Syngenta – lider de piață în majoritatea țărilor cultivatoare de floarea-soarelui după suprafața semănată.

În România, în 2020, am devenit lideri de piață, menținându-ne poziția până în prezent. În calitate de lider, avem drept obiectiv îmbunătățirea productivității fermierilor în cultura de floarea soarelui, prin aducerea pe piață unui produs cu totul inedit, care să ofere nu doar alternative, ci și o experiență cu totul nouă.

A.I.R.™ este unul dintre pilonii principali ai strategiei Syngenta pentru anii următori și vom continua să investim resurse considerabile pentru a demonstra beneficiile acestei tehnologii”, a menționat în debutul evenimentului Iulian Ciobanu, director general Syngenta România și Republica Moldova.

A.I.R.™ – simplitate, flexibilitate și versatilitate, o tehnologie fără precedent în controlul eficient al buruienilor

La nivel global, există o pierdere de 13% a producției agricole determinată de îmburuienarea terenurilor. Controlul eficient al buruienilor, în combinație cu alegerea hibrizilor adaptați și productivi, a fost întotdeauna o preocupare în ameliorare și creșterea productivității acestei culturi.

Technologia A.I.R.™ vine cu o flexibilitate sporită pentru fermieri prin posibilitatea alegerii hibridului, în funcție de tipul de buruieni în cultură. Caracteristica A.I.R.™ a fost descoperită în anul 2000 în Argentina, iar în 2009, a fost depusă cererea pentru înregistrare. În 2015/2016 a fost obținut brevetul în SUA și Europa.

În 2022, România a fost prima țară din regiune în care au fost înregistrați primii hibrizi A.I.R.™, iar în 2023, aceștia au fost testați în mai multe ferme din România.

Acest lucru confirmă încă o dată importanța României pentru Syngenta și agricultura europeană. Ne bucurăm mult de încrederea pe care o au fermierii în genetica, produsele și specialiștii Syngenta și vom fi mereu alături de aceștia pentru a le oferi tehnologiile de care au nevoie.

Uneori, alegând erbicidului potrivit în funcție de îmburuienarea câmpului, fermierii sunt nevoiți să opteze pentru un hibrid care corespunde mai puțin obiectivelor fermei sau, din contră, preferând un anumit hibrid, trebuie să aleagă erbicidul pe care acesta îl tolerează. Unele sole, însă, au un spectru de îmburuienare mult mai larg sau o solă nu este suficient cunoscută, astfel alegerea unei soluții adecvate poate reprezenta un compromis. A.I.R.™  este soluția avantajoasă pentru orice fermă”, Daniela Răduică, Manager Marketing Semințe FloareaSoarelui.

Șapte caracteristici ale tehnologiei A.I.R.™

  • Tehnologia A.I.R.™ este bazată pe o mutație naturală, găsită la o plantă sălbatică de floarea-soarelui, brevetată de Syngenta. Aceasta oferă toleranță sporită la mai multe clase de erbicide, cele mai importante fiind imazamox (de exemplu erbicidul Listego®Pro) și tribenuron-metil (Fluence™).
  • A.I.R.™ elimină limitările curente din tehnologie și susține creșterea gradului de control al buruienilor, contribuind la simplificarea și gestionarea mai ușoară a lucrărilor în fermă. Tehnologia oferă opțiuni eficiente și flexibile de control al buruienilor prin aplicarea în post-emergență a erbicidului potrivit, în funcție de infestarea cu buruieni.
  • A.I.R.™ permite personalizarea programului de erbicidare, adaptându-l la condițiile agronomice specifice fermei, cum ar fi particularitățile solei, climatul și tipurile de buruieni prezente.
  • A.I.R.™ optimizează rentabilitatea prin reducerea pierderilor cauzate de buruieni și prin maximizarea eficienței tratamentelor cu erbicide.
  • A.I.R.™ nu influențează productivitatea hibridului, nu limitează conținutul în ulei sau alte caracteristici.
  • A.I.R.™ nu limitează controlul samulastrei în cultura următoare. Orice erbicid non-inhibitor de ALS ce controlează floarea-soarelui convențională va controla samulastra de floarea-soarelui A.I.R.™.
  • A.I.R.™ oferă flexibilitate în procesul de ameliorare, astfel cercetătorii se pot concentra pe caracteristicile cele mai solicitate de fermieri – producție, toleranță sporită la boli și adaptabilitate.

Hibrizii din prima generație A.I.R.™

SY Futura AR și SY Corsica AR sunt primii hibrizi ce pun bazele portofoliului tehnologiei A.I.R.™ de la Syngenta. Aceștia și-au păstrat caracteristicile de top ale hibrizilor Syngenta, cum ar fi productivitatea și toleranța sporită la boli și o bună adaptabilitate la condițiile de secetă.

SY Futura AR – primul hibrid înregistrat cu noua tehnologie A.I.R.™

SY Futura AR este un hibrid semi-timpuriu, cu toleranță sporită la Plasmopara helianthi M9; Orobanche cumana rasa F și toleranța Sclerotinia sclerotiorum, Macrophomina phaseolina și Phomopsis helianthi.

Potențialul productiv sporit, rezistența foarte bună la condițiile de cultură intensivă și, totodată, o adaptare foarte bună la condițiile de stres caracterizează SY Futura AR. La capitolul erbicidare, SY Futura AR tolerează aplicarea în postemergență a erbicidelor: Listego® Pro sau Fluence™ de la Syngenta sau Express™ de la FMC. Alegerea schemei de erbicidare se va face în funcție de spectrul de buruieni existent în fermă. 

SY Corsica AR este un hibrid semi-timpuriu, ce prezintă o toleranță la toate rasele de mană cunoscute în România și la lupoaie, până la rasa F. Răspunde foarte bine la condițiile de cultură intensivă și are un potențial productiv foarte bun.

Acest hibrid tolerează aplicarea în postemergență a erbicidelor: Listego® Pro sau Fluence™ de la Syngenta sau Express™ de la FMC. Alegerea schemei de erbicidare se va face în funcție de spectrul de buruieni existent în fermă.

Important! Nu este recomandat amestecul tratamentului erbicid postemergent cu alte produse fitosanitare.

În România, Syngenta deține o cotă de piață de 42% pentru semințele de floarea-soarelui*. La evenimentul de lansare oficială a tehnologiei A.I.R.™, au participat peste 500 de fermieri care lucrează, în total,peste 400 demii de hectare teren agricol.

Pentru mai multe detalii despre eveniment, accesează acest link, iar pentru a afla mai multe despre tehnologia A.I.R.™, apelează un reprezentant Syngenta din zona ta

*Sursă: Kynetec | FarmTrak Seed | Floarea-soarelui | România | 2023

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Numărătoarea inversă pentru EuroGrain Exchange 2024 a început

Profesioniști implicați în diverse sectoare ale producerii și comercializării...

Patria Bank în parteneriat cu Agrii oferă soluţii pentru fermierii care au nevoie de finanţare

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluţii pentru fermierii care au nevoie de finanţare...

ProCredit Bank finanţează cu 3,4 mil euro construcţia a două parcuri fotovoltaice în Prahova, cu capacităţi de 5,6 MWp şi 4,3 MWp

ProCredit Bank România acordă o finanţare de 3,4 milioane de euro grupului de companii 3D Steel Design & Construct...

Maximizați-vă potențialul livezii la MACFRUT 2024 cu Advice&Consulting!

Investește în dezvoltare și mărește profiturile livezii tale cu Advice&Consulting la MACFRUT Rimini 2024. Te invităm să vizitezi standul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole