15.9 C
București
joi, 23 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePlan UE - 584 miliarde de euro pentru modernizarea reţelelor electrice

Plan UE – 584 miliarde de euro pentru modernizarea reţelelor electrice

Comisia Europeană va dezvălui un plan în valoare de 584 miliarde de euro pentru modernizarea reţelelor electrice de pe continent, astfel încât acestea să fie pregătite pentru a gestiona afluxul preconizat de electricitate din surse regenerabile, transmite Bloomberg.

Executivul comunitar îşi va prezenta săptămâna următoare viziunea pentru a stimula investiţiile în coloana vertebrală a tranziţiei energetice, în special pentru conexiuni transfrontaliere care să integreze mai bine electricitatea regenerabilă offshore. Planul conţine o promisiune de accelera obţinerea de autorizaţii şi cere noi instrumente de finanţare, inclusiv de la Banca Europeană de Investiţii.

„Reţelele electrice europene se confruntă cu noi provocări semnificative”, se precizează într-un document de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

„Reţelele vor trebui să facă faţă unei cereri crescute care are legătură cu mobilitatea curată, încălzirea şi răcirea, electrificarea industriei şi demararea producţiei de hidrogen verde”, se mai arată în documentul, care este posibil să sufere modificări înainte de publicare.

Reţelele de transport a energiei electrice vor fi supuse la presiuni mari în următorii ani, pe măsură ce statele membre vor pune în funcţiune noi centrale fotovoltaice şi eoliene care ajung la capacitate maximă în diferite momente ale zilei şi anului.

Asta scoate în evidenţă necesitatea unor reţele „inteligente” care să încorporeze soluţii de stocare, precum baterii, astfel încât fluxul de electricitate să ajungă în locul şi în momentul în care este cel mai mare nevoie.

Documentul menţionat subliniază că 40% din reţelele de distribuţie de pe continent sunt mai vechi de patru decenii. În schimb, consumul de electricitate este aşteptat să urce cu 60% până în 2030.

Industria europeană de electricitate a avertizat că reţelele devin un obstacol în calea furnizării de energie curată pentru că reţelele electrice nu sunt modernizate suficient de rapid pentru a ţine pasul cu multitudinea de proiecte în domeniul energiilor regenerabile care aşteaptă să se concentreze la reţea.

  • Citește despre ->
  • UE
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Eurostat: Comerţul UE cu produse agricole a scăzut cu 3,2% anul trecut

Valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole...
‹ adv ›

AFP: UE prelungeşte cadrul temporar ce permite statelor membre să acorde ajutoare agricultorilor

Un cadru temporar ce permite statelor din UE să acorde mai uşor importante ajutoare publice întreprinderilor agricole afectate de...

Parlamentul aprobă o revizuire a politicii agricole comune a UE

Eurodeputații au dat undă verde unei revizuiri a politicii agricole comune (PAC) pentru a ușura sarcina administrativă pentru fermierii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole