12.9 C
București
luni, 8 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBihor: Primul Centru de Formare Agricolă din reţeaua naţională OSPA, realizat la...

Bihor: Primul Centru de Formare Agricolă din reţeaua naţională OSPA, realizat la Oradea, cu fonduri europene

Primul Centru de Formare Agricolă din reţeaua naţională a Oficiilor de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) a fost înfiinţat la Oradea, cu fonduri europene, în cadrul unui proiect transfrontalier Ro-Hu.

„Pot să vă spun că este primul asemenea centru realizat în reţeaua OSPA naţională, care cuprinde cele 37 de Oficii de Studii Pedologice şi Agrochimice. Pentru noi înseamnă foarte mult, fiind munca întregului colectiv. Ne-am dorit crearea acestui centru pentru a organiza, în primul rând, cursuri pentru fermieri, pentru composesorate, astfel încât Ministerul Agriculturii să aibă un loc în judeţul Bihor în care să poată pună la aceeaşi masă toţi factorii interesaţi în agricultură. Pe lângă cursuri, aici vor avea loc şi consfătuiri, lansări de proiecte şi altele”, a declarat luni, directorul OSPA Bihor, Dorin Corcheş.

Centrul de Formare Agricolă se află în actualul sediu al OSPA Bihor, din Calea Aradului nr. 93H, o clădire cu două etaje, cu o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi, ce a fost reabilitată complet şi dotată, asigurând, într-un spaţiu integrat, funcţionarea celor două instituţii.

Cel de al doilea obiectiv al OSPA în proiectul transfrontalier a fost organizarea unei conferinţe privind dezvoltarea pedologiei în zona de frontieră. Aceasta a avut loc vineri, 10 noiembrie, la Hotelul Elite din Oradea, cu participarea unui număr ridicat de invitaţi, provenind din cadrul unor instituţii publice deconcentrate, ai unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, fermieri, cadre didactice de la Universitatea Oradea, dar şi studenţi.

„Obiectivul acestei conferinţe a constat în accentuarea importanţei pedologiei asupra menţinerii unor soluri sănătoase, cu impact direct, în special, asupra unei agriculturi sustenabile. În acest sens, prin prezentările susţinute, au fost abordate procesele de degradare a solurilor induse de om, principalii factori restrictivi ai capacităţii productive a solurilor agricole din România, structura sistemică a unei agriculturi sustenabile, dar şi rezultatele unui proiect de cercetare, derulat de Facultatea de Protecţie a Mediului de la Universităţii din Oradea, care a vizat îmbunătăţirea recoltelor în anumite zone din partea de Nord-Vest a judeţului Bihor prin utilizarea argilei de tip caolinit-halloysit, în contextul schimbărilor climatice”, a precizat directorul Corcheş.

Aceste două obiective – Centrul de Formare Agricolă şi Conferinţa pedologică – fac parte din proiectul „Sprijin acordat economiei locale prin încurajarea utilizării alternative a produselor agricole”, acronim ALTERAGRI, cod proiect ROHU-426, implementat de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor (lider de proiect), Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Bihor şi Fundaţia pentru Ştiinţa Mediului din Debrecen, Ungaria.

Proiectul are o valoare totală de 1.679.320 euro, din care 722.000 de euro au revenit OSPA Bihor ( din care 5.000 de euro pentru conferinţă, restul pentru centru), şi se derulează în perioada 01.05.2021-31.12.2023, în cadrul programului de cooperare transfrontalieră INTERREG V-A România-Ungaria 2014-2020.

Pe lângă cele două obiective ale OSPA, Direcţia pentru Agricultură Bihor a avut ca obiective specifice organizarea a două cursuri de formare în cultivarea plantelor tehnice şi în metoda de colectare şi depozitare a lânii, crearea unui sistem informaţional pentru gestionarea relaţiilor cu cetăţenii şi dezvoltarea unei platforme de e-learning, organizarea unei conferinţe privind soluţiile inovatoare bazate pe instrumente TIC pentru agricultură şi organizarea a şase instruiri pentru producătorii agricoli.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

6 îngrășăminte organice utile în grădină

An de an, concomitent cu recoltarea culturilor din sol sunt extrași diferiți nutrienți, iar odată ce aceștia nu sunt...

Cultura de pepene verde fără semințe – cum se cultivă

Hibrizii de pepene verde fără semințe sunt din ce în ce mai populari. O înțelegere de bază a geneticii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole