13.2 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

HomepageAdvAdina China-Birta, Tarfin: O economie sănătoasă este cea în care este loc...

Adina China-Birta, Tarfin: O economie sănătoasă este cea în care este loc pentru toți fermierii

Agricultura românească se confruntă cu valuri de provocări economice și climatice, iar pentru fermierii mici și mijlocii acestea pot fi copleșitoare. România este țara cu cel mai mare număr de fermieri din UE, de aproape 3,5 milioane. Cu toate acestea, 90% dintre ferme sunt mici, având în gestiune mai puțin de 5 hectare, potrivit datelor Comisiei Europene.

În special pentru acești fermieri, finanțarea la timp și facilă este crucială pentru desfășurarea activității. Motiv din care, compania Tarfin a venit cu un produs special creat pentru a răspunde necesităților fermelor mici – stabilirea parteneriatelor cu distribuitorii, astfel încât fermierii să poată achiziționa inputuri și să implementeze diferite proiecte cu plata la recoltă, într-un mod corect, avantajos, fără garanții și fără costuri ascunse.

„Credem că o economie sănătoasă, dar și o agricultură durabilă este cea în care este loc pentru toată lumea. Obiectivul Tarfin este ca prin produsul nostru să ajutăm fermele mici și mijlocii să reziste pe piață, făcând față provocărilor și realizând la timp operațiunile și lucrările necesare”, a menționat Adina China-Birta, Managerul General al companiei Tarfin România.

Peste 150 de parteneriate încheiate cu distribuitori în primul an de activitate

Fondată în Turcia, începând cu 2021, compania Tarfin este prezentă și în România. Decizia despre extinderea Tarfin în România a fost luată în urma unei analize a sectorului agricol. În anul 2022 realizând primele parteneriate cu distribuitorii.

„În primul rând, a fost analizată fragmentarea terenurilor și numărul fermelor mici, care, știm sigur, au nevoie de susținerea noastră pentru a desfășura o activitate mai puțin afectată de problemele actuale ale pieței agricole. În plus, am analizat și capitalizarea și accesul la finanțare facilă în special a micilor distribuitori.

În luna martie anul trecut, am început operațiunile pentru a testa dacă funcționează totul așa cum ne-am dorit. În toamna anului 2022, am început activitatea în plină forță, iar feedback-ul pe care îl obținem continuu de la clienții noștri ne demonstrează că susținerea Tarfin este exact ceea de ce au nevoie fermele mici și mijlocii din România”, adaugă Adina China-Birta.

Unul dintre principalele motive care i-a determinat să continue și să dezvolte activitatea este feedback-ul continuu bun al distribuitorilor cu care colaborează.

„În această perioadă scurtă, în portofoliul clienților Tarfin au fost incluși atât distribuitori locali, naționali, cât și distribuitori la început de drum sau cu istoric. Respectiv, satisfacția vine de la faptul că putem contribui la punerea în mișcare atât a activității companiilor cu echipe mari, cu flux, cât și din faptul că putem ajuta furnizorii mici să crească accelerat și sustenabil”.

Scopul Tarfin: „În topul soluțiilor de finanțare ușor de accesat”

Fermierii au avut și vor avea întotdeauna un rol esențial în societate, iar misiunea Tarfin, încă de la înființare, este să asigure sustenabilitatea agriculturii și să îmbunătățească situația financiară a acestora.

„Tarfin este despre finanțare ușor accesibilă, realizată cu documentația pe care o prezintă fermierul distribuitorului, respectiv actul de identitate și declarația APIA sau certificatul de producător. În acest mod, se economisește mai mult timp, spre deosebire de procedurile bancare. Contăm mult pe onestitate și încredere, pentru că înțelegem nevoile fermierilor și cât de greu le este multora să se adapteze cerințelor. Ne dorim să avem o colaborare transparentă și corectă cu clienții noștri și știm sigur că împreună putem dezvolta un sector agricol eficient”.

Despre necesitățile de finanțare și adaptare a sectorului, Tarfin preferă să afle informații direct din discuțiile cu potențialii și actualii clienți, astfel încât să cunoască exact care ar fi noile produse sau optimizările necesare de implementat.

„Obținem direct un feedback valoros despre produsul nostru și utilitatea acestuia în activitatea distribuitorilor și fermierilor. Suntem mândri că am reușit să formăm o echipă foarte bună de manageri regionali, care alocă timp activităților din teren și sunt dedicați să creeze relații personalizate. În plus, analizăm ce se întâmplă la nivel macroeconomic pe piață. Monitorizăm permanent pulsul schimbărilor pentru a interveni la momentul oportun”.

Proiectul Ambițios „Tarfin Pro” și Aplicația „Tarfin” – planuri pentru 2024

În toamna anului 2023, din cauza dificultăților cu care se confruntă sectorul agricol, se atestă un început mai puțin activ în toată piața. Este un nou an atipic pentru sezonul de retail, însă Tarfin mizează pe o dezvoltare de lungă durată, astfel compania fiind orientată spre realizarea unor planuri care ar facilita și mai mult activitatea fermierilor.

„Vedem cât de mult fermierii noștri sunt afectați pe zona de profitabilitate și pe zona de cash-flow. În special micii fermieri, cărora le este foarte dificil în această perioadă să gestioneze aspectele financiare. Astfel, o nouă provocare este să ne dezvoltăm zona de produse pentru satisfacerea nevoilor pe care le-am identificat în urma analizei pieței.

Prin produsul Standard, disponibil acum, finanțăm în aval, iar cu Tarfin Pro, noul produs pe care ne propunem să îl lansăm în perioada următoare, vom adresa finanțarea stocurilor fitofarmaciilor. Sperăm să avem resursele de timp necesare pentru a lansa și aplicația Tarfin, pentru a facilita și mai mult dialogul fermierilor cu distribuitorii. În aplicație, distribuitorii își vor prezenta produsele, iar fermierii vor putea cere o cotație pentru ceea ce vor să cumpere. Prin toate aceste măsuri, dorim să facilităm accesul fermierilor la inputuri de calitate la un preț accesibil”, conchide Adina China-Birta.

Totodată, Tarfin planifică să se extindă și în Polonia, ceea ce îi va oferi o flexibilitate mai mare în dezvoltarea produselor și facilitarea accesului la finanțare.

Pentru mai multe detalii despre oportunitățile Tarfin, accesează tarfin.com

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Lactalis a anunțat că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, dar profitul a rămas scăzut

Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a...

Radu Puiu, XTB: Prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru români

Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori...

Zinchuk: BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România

România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard de euro...

Produsele pentru tratarea semințelor sunt soluții sustenabile pentru fermieri

Succesul fermierilor poate depinde în mare măsură de protecția corespunzătoare și eficientă a semințelor în momentul însămânțării. Aceste măsuri...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole