19.1 C
București
marți, 14 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum funcționează schema UE de comercializare a certificatelor de emisii de carbon

Cum funcționează schema UE de comercializare a certificatelor de emisii de carbon

În lupta împotriva schimbărilor climatice, Uniunea Europeană a implementat Legea Climei Europene, elevând obiectivul de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră la minim 55% până în anul 2030 (în comparație cu 40% în momentul actual) și stabilind ca imperativ legal atingerea neutralității climatice până în 2050.

Această lege climatică este un element central al Pactului Verde European, strategia Uniunii Europene de a avansa spre neutralitatea climatică. Uniunea Europeană s-a angajat într-un plan ambițios, denumit „Pregătiți pentru 55 în 2030”, pentru a-și îndeplini țintele climatice. Acesta include revizuirea mai multor legi existente și introducerea de noi propuneri legislative în domeniile climei și energiei.

Schema de comercializare a certificatelor de emisii pentru industrie

Regimul Uniunii Europene pentru tranzacționarea certificatelor de emisie (ETS) are ca obiectiv diminuarea emisiilor de dioxid de carbon produse de sectorul industrial, impunând companiilor necesitatea de a poseda un permis pentru fiecare tonă de CO2 emisă.

Aceste permise trebuie achiziționate de către companii prin intermediul licitațiilor. De asemenea, există diverse stimulente concepute pentru a promova inovația în acest domeniu.

Schema de tranzacționare a certificatelor de emisii reprezintă prima piață globală pentru dioxidul de carbon și continuă să fie cea mai extinsă piață de acest gen. Aceasta controlează în jur de 40% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră de pe teritoriul Uniunii Europene și se aplică aproximativ 10.000 de instalații industriale și centrale electrice din cadrul Uniunii.

Pentru a asigura conformitatea ETS cu țelurile de reducere a emisiilor stabilite în Pactul Verde European, Parlamentul European a ratificat o actualizare a acestui program în aprilie 2023. Reformele includ diminuarea emisiilor din sectoarele reglementate de ETS cu 62% până în 2030, comparativ cu nivelurile înregistrate în anul 2005.

Ce este sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii?

Deși este cel de-al treilea emițător de CO2 din lume, UE urmărește și cel mai ambițios obiectiv climatic: reducerea substanțială a emisiilor până în 2030 pentru a atinge zero emisii nete până în 2050.

Lansat în 2005, sistemul de comercializare a cotelor de emisii (ETS) face parte din pachetul „Pregătiți pentru 55” și este unul dintre instrumentele înființate de Uniunea Europeană pentru atingerea acestui obiectiv. Acesta vizează în special industria.

Schema de comercializare a emisiilor de carbon – cum funcționează?

Schema de comercializare a emisiilor, inspirată de principiul „poluatorul plătește”, obligă peste 10.000 de centrale energetice și fabrici să dețină un permis pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit.

Acest lucru ar trebui să ofere un stimulent financiar pentru a polua mai puțin: cu cât poluezi mai puțin, cu atât plătești mai puțin. Companiile trebuie să cumpere permisele la licitație, iar prețul este influențat de cerere și ofertă.

Cu toate acestea, unele permise au fost alocate gratuit, în special în sectoarele în care există riscul ca întreprinderile să transfere producția în alte părți ale lumii cu constrângeri mai reduse legate de emisii.

V-ar putea fi util și articolul Începând cu 2026, importatorii din UE vor trebui să achiziţioneze certificate de emisii de carbon.

Reglementarea prețului carbonului

După criza financiară din 2008, aceste permise au devenit foarte ieftine întrucât cererea a scăzut, iar oferta a rămas constantă.

Excedentul mare și prețurile scăzute descurajează companiile să investească în tehnologii ecologice, reducând astfel eficiența schemei în combaterea schimbărilor climatice.

Ca soluție, a fost creată în 2015 o Rezervă de Stabilizare a Pieței care să echilibreze mai bine cererea și oferta prin plasarea a 24% din totalul alocărilor ETS într-o rezervă, din care acestea să poată fi eliberate în caz de nevoie.

În martie 2023, această Rezervă a fost extinsă până în 2030 pentru a proteja UE de scăderea prețurilor CO2 din cauza șocurilor externe cum a fost Covid-19. Prețuri mai mici pentru CO2 înseamnă o motivație mai slabă pentru industrie să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

Reforma ETS în cadrul Pactului Verde?

Pentru a alinia ETS la obiectivele mai ridicate de reducere a emisiilor din Pactul Verde european, UE a ajuns la un acord în decembrie 2022 pentru actualizarea schemei. Reducerea emisiilor din sector va trebui să atingă 62% până în 2030.

Schimbările incluse

Față de propunerea inițială a Comisiei eurodeputații au solicitat obiective mai ambițioase. Schimbările aduse în urma acordului la care s-a ajuns între Parlament și guvernele UE includ:

  • Scăderea suplimentară a alocărilor anuale disponibile pentru a reduce emisiile cu 62% până în 2030, un punct procentual mai mult decât propunerea Comisiei (61%).
  • Creșterea finanțării pentru tehnologii inovatoare și pentru modernizarea sistemului energetic printr-un Fond pentru inovare și un Fond pentru modernizare. O parte din veniturile provenind din noua schemă ETS vor fi alocate Fondului social pentru climă care vizează sprijinirea gospodăriilor și afacerilor afectate de sărăcia energetică.
  • Eliminarea treptată a cotelor gratuite pentru industrie până în 2034, concomitent cu introducerea treptată a mecanismului UE de ajustare la frontieră în funcție de carbon. Mecanismul va aplica o taxă pe carbon la bunuri importate din țări mai puțin ambițioase și va împiedica relocarea producției în țări cu reguli mai laxe în privința emisiilor de gaze cu efect de seră.
  • Extinderea schemei pentru a include și transportul maritim.
  • Includerea începând cu 2024 a emisiilor provenind de la stațiile municipale de incinerare a deșeurilor.
  • Crearea unui sistem separat de comercializare a emisiilor (ETS II) începând din 2027 aplicabil clădirilor comerciale și transportului rutier. Deplasările în interes privat și clădirile rezidențiale vor fi adăugate doar după 2029 și vor necesita o nouă propunere a Comisiei.

Europarlamentarii și guvernele UE au ajuns la un acord pentru un sistem de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) mai ambițios în decembrie 2022. În aprilie 2023 Parlamentul a aprobat reforma ETS, iar Consiliul a adoptat-o la rândul săuDirectiva a intrat în vigoare în mai 2023.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Campania europeană de responsabilizare a consumatorilor Safe2Eat revine în România

Campania europeană de responsabilizare a consumatorilor Safe2Eat revine în România în 2024, axându-se pe trei teme esenţiale, respectiv aditivii...

Zilele Horticulturii Clujene, ediția a III-a, va avea loc în 17-19 mai 2024

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca se bucură să anunțe organizarea în campus, pe platoul din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole