11.1 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCadrul legal pentru plăţile cuvenite fermierilor - aprobat în şedinţa de Guvern

Cadrul legal pentru plăţile cuvenite fermierilor – aprobat în şedinţa de Guvern

Executivul a aprobat, în şedinţa de luni, Ordonanţa de Urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României, aferente politicii agricole comune, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2021-2027, informează Ministerul Agriculturii.

„În şedinţa Guvernului din 16 octombrie 2023 a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, aferente politicii agricole comune, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2021-2027 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării”.

Prin actul normativ se asigură cadrul financiar general pentru gestionarea asistenţei financiare nerambursabile alocate României din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) şi respectiv FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), în perioada de programare 2021-2027 pentru care, în bugetul MADR, a fost prevăzută, doar pentru anul 2023, următoarea anvelopă financiară: 10,85 miliarde lei credite de angajament şi 8,85 miliarde lei credite bugetare.

Astfel, a fost stabilit mecanismul de finanţare pentru schemele de sprijin direct şi intervenţiile PS 2021 – 2027 finanţate din FEGA şi FEADR, pentru măsurile de reglementare sau sprijinire a pieţelor agricole. De asemenea, ordonanţa creează cadrul legal pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii – ANT în sectoarele vegetal şi zootehnic, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Facem precizarea că prin acest act normativ se asigură inclusiv cadrul legal pentru plata a peste un miliard de euro sub forma avansurilor din campania de plăţi derulată de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2023”, subliniază reprezentanţii MADR.

De prevederile actului normativ beneficiază doar pe Pilonul I al PS PAC 2021-2027 un număr de circa 800.000 fermieri pentru plata avansului aferent cererilor anului 2023. 

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi...
‹ adv ›

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole