11.1 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProducţia României din acvacultură este la jumătate faţă de cea a Cehiei

Producţia României din acvacultură este la jumătate faţă de cea a Cehiei

Producţia din acvacultură a Uniunii Europene în anul 2021 a fost de aproximativ 1,123 milioane de tone iar valoarea acestei producţii este estimată la 4,2 miliarde de euro, arată datele publicate marţi de Eurostat.

Conform acestor date, producţia acvicolă combinată a celor 27 de state membre este mai mică decât cea a Norvegiei, unde în 2021 au fost produse 1,6 milioane de tone de organisme acvatice, în principal somon de crescătorie.

În UE, patru ţări au fost responsabile în 2021 pentru mai mult de două treimi (68%) din producţia totală de organisme acvatice a blocului comunitar: Spania (25%), Franţa (17%) şi Italia şi Grecia (ambele cu 13%).

În România, producţia acvicolă a fost de 11.714 de tone în anul 2021, cu puţin peste cea a Bulgariei (10.725 de tone) dar sub cea a Cehiei (20.991 de tone), Ungariei (17.995 de tone) sau Maltei (16.410 tone).

Producţia acvicolă a UE este concentrată în principal pe specii de peşti (păstrăv, biban, crap, ton şi somon) şi moluşte (inclusiv midii, stridii şi scoici), care împreună au fost responsabile pentru aproape toată producţia acvicolă, în termeni de tonaj. Însă, valoarea producţiei de păstrăv şi biban a fost în 2021 mai mare decât a altor specii din UE (fiecare fiind responsabilă de 14% din valoarea totală a producţiei acvatice a UE în 2021).

Datele Eurostat mai arată că există un grad ridicat de specializare în UE când vine vorba de acvacultură. Spania a produs 7 din fiecare 10 tone de midii mediteraneene din UE, Italia a produs marea majoritate (92%) a scoicilor japoneze din UE iar Irlanda a fost responsabilă pentru aproape tot somonul de crescătorie (96%). 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bayer planifică să lanseze primul bioinsecticid pentru culturile de câmp

Bayer anunță că a semnat un acord cu compania...
‹ adv ›

Buzău: Persoane cercetate pentru evaziune în urma unor tranzacţii cu usturoi; prejudiciul – 500.000 de euro

Două persoane sunt cercetate pentru evaziune fiscală, după ce ar fi realizat achiziţii de usturoi şi utilaje din Spania,...

OMV Petrom va testa la Petrobrazi o instalaţie inovatoare pentru captarea şi utilizarea carbonului

OMV Petrom va testa la Petrobrazi o instalaţie inovatoare pentru captarea şi utilizarea carbonului, o iniţiativă parte din proiectul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole